начало

Агентка измамила туристи със 70 000 лева Агентка измамила туристи със 70 000 лева

Електронното правителство

Тук всеки гражданин има възможността да изкаже своето лично мнение относно българското електронно правителство, качеството на предлаганите електронни административни услуги, както и да предложи мерки за повишаване качеството на административното обслужване по електронен път.


Електронното правителство

Мнениеот Stefcho034 » 16 Дек 2005, 01:39

Колеги какво ще кажете за най-новата идея на държавната администрация в - процеса на изграждане на електронно правителство да преотстъпи извършването на част от административните услуги на частни компании чрез конкурс?

Значи отивате вие в администрацията например да си изкарате лиценз и цялото производство се движи от ХХХ ООД. Интересно докъде може де стигне по този начин?
Stefcho034
 

Мнениеот tankovbg » 05 Окт 2006, 09:45

То това "електронно правителство" беше още по времето на Калчев, не се знае колко милиона потънаха (откраднаха) за софтуера, който така и никой не видя (аналог здравната каса). Сега Василев пак го прави от начало, но какво е то всъщност и каква полза народу ще има. Защото сам по себе си софтуера не обслужва гражданина, зад клавиатурата стои пак бюрократа и ако той е същия резултата ще е без ефект. Крайно време е да разберем, че основната причина за бюрократичния подход на обслужващите ни е нещо друго наречено "корупционна практика" която се упражнява на всички нива в административното обслужване на гражданите и най вече липсата на търсене на персонална отговорност изразена в парична санкция. Какво ще се случи ако ни обслужва частна фирма ли ? На първо време ще е добре, ще бъдат учтиви бързи смели и сръчни, докато там не се набута родата и дотук. Сравнявам някои наши компании например мобилен оператор (без да споменавам кой), в началото ни посрещаха на входа още, ангажираха се с нас, предлагаха и пр. човек да му е неудобно да си излезе без покупка. Сега обаче стоиш прав, служителя седнал и чакаш да благоволи да те заговори, особено пък ако си говори по телефона със свекървата какво да се приготви за вечеря . Така че и супер електроника да сложат тя не може да промени манталитета на българина от раз, очевидно ще трябва време за това, а то може да е едно поколение даже. Проблема в тази държава Българино е, че закони има достатъчно добре регламентиращи административните процедури, но не се спазват и на всичкото отгоре електората си трае под страх да не разсърди обслужващия го и да си получи документа когато вече няма да му трябва.
tankovbg
Потребител
 
Мнения: 209
Регистриран на: 16 Мар 2006, 20:40

Мнениеот fetisov » 10 Окт 2006, 18:04

Ако идеята идва от ведомството на г-н Н. Василев, първо трябва да си спомним кои от техническите нововъведения, които той лично е предлагал от няколко години насам (откакто смени няколко министерски поста), са се превърнали в реалност. Аз лично се сещам за обещанията му докато беше министър на транспорта, че едва ли не до 1-2 години по някои жп-линии ще хвърчат високоскоростни влакове (като част от програмата на министерството за модернизация и оздравяване на жп-транспорта)! Глупости на търкалета !!! Подобна "инициатива" би струвала страшно скъпо (най-малкото заради необходимото основно обновяване на жп-инфраструктурата), което е пределно ясно за всеки средноинтелигентен човек, имащ поне бегла представа от състоянието на българския жп-транспорт, само че... едно е да обещаеш, друго е да можеш да го направиш, а трето и четвърто - да го изпълниш.... Вместо това след тези 1-2 години все по-ясно става, че БДЖ "високоскоростно" върви надолу.... А и погледнете другите компании, попадащи под шапката на ведомствата, през които г-н Василев премина от 2001г. насам - аз поне не виждам съществени подобрения (както и в самите министерства!).
Една от последните му идеи беше за поне 10% намаляване на щата на работещите в държавната администрация, изхождаща от принципно правилната констатация, че той е твърде раздут. Някой да знае за конкретните резултати от тази идея (ако все пак след обещанието си министърът е дал отчет) ? Или може би точно обсъжданата в тази тема нова идея е част от тази програма? Аха ... сега ми светна ... !
Както казва народа: "Луд умора няма." !!!
Иначе идеята част от адм. обсулжване на гражданите да премине в частни ръце е принципно добра, има възможност голяма част от проблемите тогава да бъдат избягвани, само че по-важно е кой и по какъв начин ще я реализира. За да не се окаже след известно време, че пак са отпуснати доста пари, които никой няма да знае къде са потънали, без да има осезаем резултат...
fetisov
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 31 Май 2006, 17:40

Електронно?

Мнениеот Nekonventsialen » 21 Юли 2008, 00:36

Единственото електронно нещо ,което тези управляващи правят е движения като свободни електрони и "на място ходом марш"
Благодаря!
Nekonventsialen
Младши потребител
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Юли 2008, 14:26
Местоположение: София


Назад към e-Government


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron