начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

dogovor za izpitvane

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот alexander_tonev » 07 Май 2004, 16:36

Благодаря, колега, ще се опитам да си го набавя. Дали се намира в някоя книжарница?
alexander_tonev
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот лунатик » 07 Май 2004, 17:41

Изданието е старо и не вярвам да се намира вече. Впрочем то е написано за по-широк кръг читатели, и няма претенции на изследователски труд. Специално на темата "договор за изпитване" е отделено много малко място, като ще цитирам един пасаж който ми хареса:
"Страната в чиято полза е уговорката има право, по всяко време и най-късно при изтичане на срока за изпитване да съобщи на другата страна, че резултатът от изпитавнето е отрицателен. Това означава, че договорът не се сключва окончателно. ТОВА Е КОЛКОТО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЕДИН НЕОКОНЧАТЕЛНО СКЛЮЧЕН ДОГОВОР, ТОЛКОВА И НЕСКЛЮЧВАНЕ НА ЕДИН ОКОНЧАТЕЛЕН ДОГОВОР...."
лунатик
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот alexander_tonev » 07 Май 2004, 22:48

Много интересна мисъл...само да посоча, че по-горе и аз определих /фигуративно/ договора със срок за изпитване като един "предварителен договор"!!! Затова per argumentum a fortiori към него трябва да се прилагат правилата за прекратяване, важащи за окончателния договор, с оглед на който е сключен!!!
alexander_tonev
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот лунатик » 07 Май 2004, 23:10

Е това не е моя мисъл - просто я цитирах. (и ми харесва)
А моето скромно мнение, е че за установяване качествата на работника или служителя, може да се използва просто един обикновен срочен трудов договор в рамките от 1 до 3-4 месеца. През това време работодателят може да си направи преценка дали този служител ще му върши работа или не. И в този срок работника ще прецени дали тази работа става за него или не. И след приключване на срочния договор, двете страни ще се разберат дали ще могат и за в бъдеще да продължат.
С една дума - договорите за изпитване са излишни. (не че са вредни). За да се харесат и двете страни в рамките на 1,2,3 месечен срочен трудов договор могат да разберат дали си пасват или не.
лунатик
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот alexander_tonev » 07 Май 2004, 23:12

Съгласен!!! :)))
alexander_tonev
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот alexander_tonev » 07 Май 2004, 23:15

Между другото, специалисти са мнение, че Крюгер Милованов е истинският специалист по трудово право, а не Васил Мръчков. Само предавам чужди мисли...
alexander_tonev
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 09 Май 2004, 15:50

Уважаеми, колеги,
временно отсъствах от БГ и нямах възможност да проследявам форума. Но, когато се върнах с радост открих интереса по повдигнатия от мен казус. Не, че самия казус е бил толкова сложен! Но, от интереса, проявен от Ваша страна, е видно че има нещо "особено" в тези две разпоредби на КТ. Т.е., ако беше изрично и ясно уредено - нямаше да има ...спор. Ценя мнението на всички колеги - защото днес (образно казано) сме работодатели, а утре работници и служители и трябва да имаме подход към всяка една ситуация.
Искам да Ви кажа, че имам висящо дело в съда - отново за договор със срок за изпитване. Работникът ни съди, че не сме му пратили предизвестие (а срокът е уговорен в полза на работодателя). В договора е определен срок ДО три месеца - това е до колегата Монтескьо (без да се обижда). Съдебното заседание е насрочено тези дни. Непременно ще Ви пиша.
Благодария Ви много!
Бих участвала и в други форуми!
Имам казус (висящ) за причинени вреди от наемател! Има много интересни мотиви на съда от първа инстанция! Непременно ще пиша!
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот Miglena Ivanova » 26 Авг 2004, 16:09

Назначена съм на основание чл.70 и чл.71 от КТ за срок от 6 месеца. Наближава да ми изтече срокът на изпитание и доколкото разбирам директора е намерил свой човек за местото ми независимо, че си изпълнявам съвестно и коректно вазложените ми задачи и предусещам, че като ми изтече датата може да не ми удалжи договора. Преди това съм се явявала на 2 инстанции на интервю и бях оценена много добре. Мога ли да оспорвам освобождаването ми, ако не ми поднови договора след като до този момент не сам имала писмени забележки и наказания. Мисля, че мотивите за неудължаване на договора ми са лични и неоснователни относно справянето със задълженията ми.
Miglena Ivanova
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 26 Авг 2004, 16:34

не можеш да оспорваш ако се приложи коректно процедурата за прекратяване на договора
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител
 
Мнения: 73
Регистриран на: 20 Яну 2004, 16:42

Предишна

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron