начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

dogovor za izpitvane

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот alexander_tonev » 07 Май 2004, 16:36

Благодаря, колега, ще се опитам да си го набавя. Дали се намира в някоя книжарница?
alexander_tonev
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот лунатик » 07 Май 2004, 17:41

Изданието е старо и не вярвам да се намира вече. Впрочем то е написано за по-широк кръг читатели, и няма претенции на изследователски труд. Специално на темата "договор за изпитване" е отделено много малко място, като ще цитирам един пасаж който ми хареса:
"Страната в чиято полза е уговорката има право, по всяко време и най-късно при изтичане на срока за изпитване да съобщи на другата страна, че резултатът от изпитавнето е отрицателен. Това означава, че договорът не се сключва окончателно. ТОВА Е КОЛКОТО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЕДИН НЕОКОНЧАТЕЛНО СКЛЮЧЕН ДОГОВОР, ТОЛКОВА И НЕСКЛЮЧВАНЕ НА ЕДИН ОКОНЧАТЕЛЕН ДОГОВОР...."
лунатик
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот alexander_tonev » 07 Май 2004, 22:48

Много интересна мисъл...само да посоча, че по-горе и аз определих /фигуративно/ договора със срок за изпитване като един "предварителен договор"!!! Затова per argumentum a fortiori към него трябва да се прилагат правилата за прекратяване, важащи за окончателния договор, с оглед на който е сключен!!!
alexander_tonev
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот лунатик » 07 Май 2004, 23:10

Е това не е моя мисъл - просто я цитирах. (и ми харесва)
А моето скромно мнение, е че за установяване качествата на работника или служителя, може да се използва просто един обикновен срочен трудов договор в рамките от 1 до 3-4 месеца. През това време работодателят може да си направи преценка дали този служител ще му върши работа или не. И в този срок работника ще прецени дали тази работа става за него или не. И след приключване на срочния договор, двете страни ще се разберат дали ще могат и за в бъдеще да продължат.
С една дума - договорите за изпитване са излишни. (не че са вредни). За да се харесат и двете страни в рамките на 1,2,3 месечен срочен трудов договор могат да разберат дали си пасват или не.
лунатик
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот alexander_tonev » 07 Май 2004, 23:12

Съгласен!!! :)))
alexander_tonev
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот alexander_tonev » 07 Май 2004, 23:15

Между другото, специалисти са мнение, че Крюгер Милованов е истинският специалист по трудово право, а не Васил Мръчков. Само предавам чужди мисли...
alexander_tonev
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 09 Май 2004, 15:50

Уважаеми, колеги,
временно отсъствах от БГ и нямах възможност да проследявам форума. Но, когато се върнах с радост открих интереса по повдигнатия от мен казус. Не, че самия казус е бил толкова сложен! Но, от интереса, проявен от Ваша страна, е видно че има нещо "особено" в тези две разпоредби на КТ. Т.е., ако беше изрично и ясно уредено - нямаше да има ...спор. Ценя мнението на всички колеги - защото днес (образно казано) сме работодатели, а утре работници и служители и трябва да имаме подход към всяка една ситуация.
Искам да Ви кажа, че имам висящо дело в съда - отново за договор със срок за изпитване. Работникът ни съди, че не сме му пратили предизвестие (а срокът е уговорен в полза на работодателя). В договора е определен срок ДО три месеца - това е до колегата Монтескьо (без да се обижда). Съдебното заседание е насрочено тези дни. Непременно ще Ви пиша.
Благодария Ви много!
Бих участвала и в други форуми!
Имам казус (висящ) за причинени вреди от наемател! Има много интересни мотиви на съда от първа инстанция! Непременно ще пиша!
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот Miglena Ivanova » 26 Авг 2004, 16:09

Назначена съм на основание чл.70 и чл.71 от КТ за срок от 6 месеца. Наближава да ми изтече срокът на изпитание и доколкото разбирам директора е намерил свой човек за местото ми независимо, че си изпълнявам съвестно и коректно вазложените ми задачи и предусещам, че като ми изтече датата може да не ми удалжи договора. Преди това съм се явявала на 2 инстанции на интервю и бях оценена много добре. Мога ли да оспорвам освобождаването ми, ако не ми поднови договора след като до този момент не сам имала писмени забележки и наказания. Мисля, че мотивите за неудължаване на договора ми са лични и неоснователни относно справянето със задълженията ми.
Miglena Ivanova
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 26 Авг 2004, 16:34

не можеш да оспорваш ако се приложи коректно процедурата за прекратяване на договора
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител
 
Мнения: 73
Регистриран на: 20 Яну 2004, 16:42

Предишна

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron