начало

ВАС отмени наредбата за вещите лица – остави само една точка, една алинея, един член и една глава ВАС отмени наредбата за вещите лица – остави само една точка, една алинея, един член и една глава

Трудово правни отношения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


При неплащане на дължими суми, трябва ли РАБОТОДАТЕЛЯТ да се санкционира строго от закона?

Да
10
83%
Не
2
17%
 
Общо гласове : 12

Трудово правни отношения

Мнениеот a_a » 25 Май 2006, 00:18

РАБОТОДАТЕЛ ми дължи комисион като брокер по сделка за наемане на площи от КЛИЕНТ.

Имам папка с копия от цялата документация по сделката, правена повече от година.
Моят подпис, на брокер по сделката фигурира върху окончателното нот.заверено Споразумение за плащане, както и на няколко от документите по сделката, включително и Протоколи с мои ръкописи.

Към момента на банковия превод на комисиона, 12.2005г, в сметката на РАБОТОДАТЕЛЯ, аз съм с УСТЕН ДОГОВОР за трудови – правни отношения, тълкуващ писмен Договор от 2003-2004г.

Доказателства, че 2005г съм била служител на РАБОТОДАТЕЛЯ са Заповед за командировка, Договори, Анекси, Протоколи сключвани с клиенти, както и писане на фирмени имейли, където фигурира името ми.
- 12 часов работен ден, присъствие в офиса, на срещи, преговори.

I. КАК МОГА ДА ОСЪДЯ ВЕЧЕ БИВШИЯТ СИ РАБОТОДАТЕЛ ЗА:

1.НЕПЛАЩАНЕ на комисион и НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЯВАНЕ за моя сметка.
И С К А М ДВОЕН РАЗМЕР НА ДЪЛЖИМОТО И ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ЗАКЪСНЕНИЕТО.

2.Работа БЕЗ писмен трудов ДОГОВОР и ОСИГУРОВКИ за цялото време във фирмата.
И С К А М ПЛАЩАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ МИ ОСИГУРОВКИ ЗА ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ТАМ 2003-2005г.

3.Неправомерно освобождаване от работа в устна форма за ПРИНУДИТЕЛНА 3 МЕСЕЧНА неплатена ОТПУСКА, без мое съгласие, което ме превърна във “служител” с неясен фирмен статут ДО ДНЕС.
И С К А М ПЛАЩАНЕ НА ПРИНУДИТЕЛНАТА 3 МЕСЕЧНАТА ОТПУСКА по законни нормативи.

4.ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ и личен принос към договорни отношения, сделки с клиенти, където фигурира името ми като брокер.
И С К А М ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ ПО ЛИЧЕН ПРИНОС.

5.ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ – отклонява възпитаните ми покани, за дипломатично уреждане на финансовите и служебни отношения. Отправя ЗАПЛАХИ в устна форма и КЛЕВЕТИ по мой адрес. Създава ми СТРЕС И НАПРЕЖЕНИЕ.
И С К А М ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО т.5

II. МОЖЕ ЛИ С ТЕЗИ АРГУМЕНТИ ДА ИСКАМ ГОЛЯМО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.ОСНОВАТЕЛНИ ЛИ СА ПРЕТЕНЦИИТЕ МИ?


III. МОЖЕ ЛИ ТОВА ДА МИНЕ НА АРБИТРАЖЕН СЪД ?


МОЛЯ, препоръчайте ми адвокат.
Делата по Трудово правни отношения безплатно ли се завеждат?
БИХТЕ ЛИ СЕ ЗАЕЛИ С ПРОЦЕСА С/У ПРОЦЕНТ ОТ СПЕЧЕЛЕНОТО?

ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА МНЕНИЯТА.

ДОБРИЯТ АДВОКАТ ИМПРОВИЗИРА В ПРАВОТО - ЗАЩОТО ЗАКОНИТЕ СЕ СПАЗВАТ, НО И ПОДЛЕЖАТ НА ПРОМЯНА ...ОТ ХОРА.

а_a@lex.bg
e.d@abv.b
a_a
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 24 Май 2006, 21:26

Re: Трудово правни отношения

Мнениеот donna » 25 Май 2006, 08:32

Отношенията ви в случая ще се уредят по ЗЗД , а не по КТ , спорен е въпроса дали вече може да се доказва трудов договор по съдебен път след като КТ въведе писмена форма на ТД .
Но при желание може да се заведе иск за установяване на трудов договор и алтернативно за гражданския ,така че съда, ако отхвърли единия да осъди ответника по другия /по гражданския/.
Личното ми мнение е ,че може да се доказва,въпреки че то не се споделя от голяма част от колегите.
Дори и да сте работили по граждански договор съгласно чр.4 ал.3 т.5 от КСО
Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са: лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с нормативно признатите разходи, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец;
И съгласно чл.9 ал.1 т.2 от КСО
Осигурителният стаж се изчислява в часове, дни, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита:
2. времето, за което са внесени или дължими осигурителни вноски върху не по-малко от минималната работна заплата за страната, за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5 и ал. 3, т. 5

По дела касаещи трудови правоотношения държавна такса не се дължи ,но за искове за неплатено възнаграждение по ЗЗД се дължи

За арбитраж..........Страните по имуществен спор могат да уговарят той да бъде решен от арбитражен съд, освен ако спорът има за предмет вещни права или владение върху недвижим имот, издръжка или право по трудово правоотношение.
Първо следва да има договор ,второ арбитражна клауза и трето ти искаш да соказваш трудово правоотношение -НЕ СТАВА.

Искаш двоен размер на обезщетение ....ех да имахте някакъв писмен договор и това да го пишеше там можеше ,но вие нямате ,няма да стане.
За пропуснати ползи не ..............Можеш да искаш лихва за забавата.

Така както го чета вие сте един от многото "прекарани" български граждани на които не им е плащано нито заплата ,нито осигуровки,нито имат договор.Явлението е масово.

Да ви питам тъй като нямате трудов договор вие данъчна декларация подавахтели за тия години по ЗОДФЛ , май не сте .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот monteskio » 25 Май 2006, 08:53

Моето становище е че трудов договор не може да се доказва със свидетелски показания. Този извод се налага и от извършената през 2001г. промяна в Кт, която установи само писмена форма на трудовия договор.Ето защо предвид изричната разпоредба н аГПК, която не допуска свидетели за установяване на факти, за които се изисква писмен акт, то не може да се установява устен трудов договор.

Според мен може да се помисли в насока договор за поръчка в който е уговорено да Ви се заплаща определен комисион при сделка. Но трябват много убедителни доказателства.

За всичко друго написано колегата е права.


УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1635
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Мнениеот donna » 25 Май 2006, 09:03

КТ е променян много пъти ,имаше период когато договора беше писмен
/тогава можеше да се доказва съществуването на трудовоправно отношение / ,имаше период когато нямаше задължение за форма тогава също се доказваше ,сега разликата е писмен ,но вписан в НАП .
Що се отнася до разпоредбата на ГПК той касае правни сделки -трудовото правоотношение има достар общо с правна сделка ,но не е и точно такова предвид насрещната престация ,а именно работната сила .
По късно ще изложа становището си.
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот donna » 25 Май 2006, 10:08

donna написа:КТ е променян много пъти ,имаше период когато договора беше писмен
/тогава можеше да се доказва съществуването на трудовоправно отношение / ,имаше период когато нямаше задължение за форма тогава също се доказваше ,сега разликата е писмен ,но вписан в НАП .
Що се отнася до разпоредбата на ГПК той касае правни сделки -трудовото правоотношение има достар общо с правна сделка ,но не е и точно такова предвид насрещната престация ,а именно работната сила .
По късно ще изложа становището си.Нека се върнем назад във времето и прегледаме редакцията от 1992г. на чл.62 от КТ/тогава договора беше писмен/ -Трудовия договор се сключва в писмена форма ,която е необходима за действителносттта му. -тук дейстителност изрично е посочена . В сегашната редакция на КТ изрично не е упоменато ,че писмената форма е за действителност .
Разглеждам коментара на КТ от него време /изд. през 1995г./ и чета следното "....В това се изразява характера на трудовия договор като формален договор .Това разрешение е изрично прогласено за да няма никакви колебания по него.Това означава ,че устно сключения трудов договор е недействителен:все едно ,че трудов договор не е сключен и неговото съществуване не може да бъде доказано със свидетели ..."

Чл.133 от ГПК не допуска свидетелски показания ,когато се касае за установяване на правни сделки за които законът изисква писмен акт.
Първо спорен ще е въпроса що за сделка е трудовия догово -вярно е че има много общо ,но и мн. различия предвид предмета на предстацията . Второ тук питащия няма да доказва със свидетели той твърди ,че има документи -Тук всекий може обаче да опонира вярно е ,чи ТД няма
"Доказателства, че 2005г съм била служител на РАБОТОДАТЕЛЯ са Заповед за командировка, Договори, Анекси, Протоколи сключвани с клиенти, както и писане на фирмени имейли, където фигурира името ми. - 12 часов работен ден, присъствие в офиса, на срещи, преговори. "

Четейки по-натък цитирания коментар на КТ издаден през 1995г. пише следното стр.114 "Разбира се ако при сключването на договора работника или служителя е бил добросъвестен при неспазване на писмената форма ще се приложи чл.75 от КТ .В тези случаи единствената възможност на страните е да сключат нов трудов договор в писмена форма "- за нов не може да се говори щото те вече не са в никакви отношения .

На мнение съм ,че може да се докаже съществуване на ТПО ,но следва да се предевят за по-голяма сигурност няколко иска .
Установитуелния ,иск по чл.75 от КТ и алтернативния за заплащане на възнаграждението по граждански договор ,ако съда не уважи първите два .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

БЛАГОДАРЯ

Мнениеот a_a » 26 Май 2006, 15:11

БЛАГОДАРЯ ВИ DONNA и MONTESKIO
Видях в профилите Ви, че сте специализирани в ТПОтношения.
Чудесно.

НО НАУЧИХ, ЧЕ ТОВА МОЕТО НЕ Е ТПО, а договорни отношения по обществена поръчка.

Бихте ли ми споделили мненията си - ДНЕС АКТУАЛЕН ЛИ Е ДОГОВОРА МИ, В СИЛА ЛИ Е ?
-------------------------------------------------------------------------------------
ДОГОВОР за поръчка от 6.10.2003

IV.СРОК НА ДОГОВОРА
Чл.15(1) Този договор се сключва за срок от 6 /шест/ месеца, считано от датата на подписването му.
(2) Срокът на договора се счита за автоматично продължен за посочения в ал.1 и при същите условия, освен ако някоя от страните по него в рамките на 7 /седем/ дни до изтичанети му не заяви писмено на другата, желанието си за неговото прекратяване.

V.ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА
Чл.16 Настоящият договор се прекратява:
- по взаимно съгласие
- с писмено предизвестие в срок най-малко от 7 /седем / дни за всяка от страните
- със смъртта или поставянето под запрещение на някоя от страните, респективно с прекратяването на юридическото лице на някоя от страните
-------------------------------------------------------------------------------------
Днес аз не съм съгласна договора да се прекрати.
Не съм отправяла писмено предизвестие, нито получавала.
И съм ... ха ха - още на лице.

-------------------------------------------------------------------------------------
АНЕКС от 21.10.2004г. към Договора от 6.10.2003г

1.Страните се споразумяха срокът, съгласно р.V от горецитирания договор да бъде продължен до31.12.2004г.След изтичането на горепосочения срок, страните имат право да договарят условия различни от тези залегнали в договора.
2.Всички останали клаъзи от договора за поръчка от 6.10.2004г между страните не се променят и остават в сила.
-------------------------------------------------------------------------------------


НИЩО РАЗЛИЧНО НЕ СМЕ ДОГОВАРЯЛИ !!!

:roll:
ХУБАВ ДЕН.
a_a
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 24 Май 2006, 21:26

Re: БЛАГОДАРЯ

Мнениеот donna » 26 Май 2006, 15:21

a_a написа:БЛАГОДАРЯ ВИ DONNA и MONTESKIO
Видях в профилите Ви, че сте специализирани в ТПОтношения.
Чудесно.

НО НАУЧИХ, ЧЕ ТОВА МОЕТО НЕ Е ТПО, а договорни отношения по обществена поръчка.

Бихте ли ми споделили мненията си - ДНЕС АКТУАЛЕН ЛИ Е ДОГОВОРА МИ, В СИЛА ЛИ Е ?
-------------------------------------------------------------------------------------
ДОГОВОР за поръчка от 6.10.2003

IV.СРОК НА ДОГОВОРА
Чл.15(1) Този договор се сключва за срок от 6 /шест/ месеца, считано от датата на подписването му.
(2) Срокът на договора се счита за автоматично продължен за посочения в ал.1 и при същите условия, освен ако някоя от страните по него в рамките на 7 /седем/ дни до изтичанети му не заяви писмено на другата, желанието си за неговото прекратяване.

V.ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА
Чл.16 Настоящият договор се прекратява:
- по взаимно съгласие
- с писмено предизвестие в срок най-малко от 7 /седем / дни за всяка от страните
- със смъртта или поставянето под запрещение на някоя от страните, респективно с прекратяването на юридическото лице на някоя от страните
-------------------------------------------------------------------------------------
Днес аз не съм съгласна договора да се прекрати.
Не съм отправяла писмено предизвестие, нито получавала.
И съм ... ха ха - още на лице.

-------------------------------------------------------------------------------------
АНЕКС от 21.10.2004г. към Договора от 6.10.2003г

1.Страните се споразумяха срокът, съгласно р.V от горецитирания договор да бъде продължен до31.12.2004г.След изтичането на горепосочения срок, страните имат право да договарят условия различни от тези залегнали в договора.
2.Всички останали клаъзи от договора за поръчка от 6.10.2004г между страните не се променят и остават в сила.
-------------------------------------------------------------------------------------


НИЩО РАЗЛИЧНО НЕ СМЕ ДОГОВАРЯЛИ !!!

:roll:
ХУБАВ ДЕН.


Според мен е всила ,договора е ограничен със срок до 31.12.04г. с оглед непроменяне на клаузите ,след като не е договаряно друго важи същото а и вижте ал.2 на чл.15 от договора удължаването за по 6 м. не е ограничено с брой пъти може колкото си искате да го удължавате /поне аз така смятам/ ,но каквото и да реши съда тоя вид договори са неформални ,формата е само за доказване ,вярно е ,че договори на стойност над 1000лв в съда се доказват с писмен документ ,но вие горе написахте ,че имате екземпляри /копия / на такива документи .
Също така вашият доверител е приел всичко което сте извършили по договора ,сделката е финализирана ,така ,че не може да се позовава на действия без представителна власт.
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот a_a » 26 Май 2006, 15:43

:arrow:
a_a
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 24 Май 2006, 21:26

Мнениеот ionito » 04 Юни 2006, 19:54

:?
ionito
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 24 Мар 2006, 11:29


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron