начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

Престъпно създаване на ЕТ и последици

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Престъпно създаване на ЕТ и последици

Мнениеот miriam » 26 Яну 2004, 14:54

Колеги, моля, ако знаете, да ми помогнете при разрешаването на следния казус:

Преди три години моя позната е ограбена на улицата, като нападателите и вземат дамската чанта, в която е и нейния паспорт /малко преди издаването на личните карти/. Още същият ден тя уведомява най-близкото РПУ за нападението, и и издават служ. бележка за това.
Декември 2003г. научава от една покана от Метро, че на нейно име е регистриран
ЕТ. Веднага подава жалба до РПУ, като прилага и служебната бележка от преди три години за грабежа на дамската и чанта и паспорта и. Назначена е графологична експертиза, длъжностно лице от икономическа полиция я е посътвало "да ходи да си закрие фирмата"......

Въпросът ми е: да поискам ли заличаване на ЕТ на основание чл. 60а ТЗ, или да водя иск за обявяване на нищожност на вписване в ТР /чл. 26 ал. 2 ЗЗД - липса на съгласие/, като приложа служебните бележки от РПУ и поискам графологична експертиза, в случай на нужда, и дали само тези доказателства ще се окажат достатъчни за прогласяването на нищожността.....
miriam
 

Re: Престъпно създаване на ЕТ и последици

Мнениеот Mistik » 26 Яну 2004, 19:36

Ако искате просто заличаването , ще трябва да поемете всички тежести които - крадците са създали на ЕТ-то - т.е. един вид ще признаето съществуването му, защото можете да го искате само на едно основание - прекратяване на дейността му. Според мен не можете да се позовете и на чл. 26 от ЗЗД . Би трябвало да подадете тъжба до прокуратурата за документно престъпление а по отношение на фирмата /тъй като в прокуратурата са "страшно бързи" / можете да идете до данъчното и да видите - дали дължите някакви пари... и въобще какви са я надробили. Може да и създадат доста неприятности - може да има купени неща или какво ли не ... което не ви го пожелавам. Помолете от прокуратурата да ви издадат служебна бележка и с нея идете до данъчното и обяснете как стоят нещата, те ще ви посъветват как да постъпите/освен ако не попаднете на някоя тъпа крава дето трябва да и дърпаш думите с ченгел от устата/, но напишете една молба в която описвате всичко и искайте да ви дадат вх. № , че може случайно от прокуратурата да открият крадците. Но ако не ги открият - много неприятно но ще й се наложи да плаща.
Mistik
 

Re: Престъпно създаване на ЕТ и последици

Мнениеот gega » 26 Яну 2004, 20:15

Ето решението на Вашата болежка - ГПК Чл. 498. Когато по исков ред се установи недопустимост или нищожност на вписването, както и несъществуване на вписано обстоятелство, съдът заличава вписването или съответното обстоятелство служебно, по искане на прокурора или на заинтересуваното лице., във връзка с чл. 97 (1) ГПК, във връзка с чл. 80 (1), б „г” (нова - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) искове за установяване недопустимост или нищожност на вписаните в регистъра на окръжния съд обстоятелства, както и за несъществуване на вписано обстоятелство.
gega
 

Re: Престъпно създаване на ЕТ и последици

Мнениеот Mistik » 27 Яну 2004, 11:11

Колега как мислите - какво ще стане обаче със парите който ЕТ-то дължи, ако има такива. В смисъл, вписването ще бъде заличено, но това и собственика може да си го направи - но кой ще плаща ми е мисълта?
Mistik
 

Re: Престъпно създаване на ЕТ и последици

Мнениеот miriam » 27 Яну 2004, 13:52

Колеги, благодаря и на двамата за компетентните съвети. И двата варианта съм ги обсъдила, но не е никак просто. Воденето на иск за обявяване на нищожност на вписването на ЕТ ще бъде в СГС, а в момента там на почти всеки от съставите има по около 1 000 дела. Делата от декември 2003г. ми ги пренасрочиха за ноември 2004г. Можете тогава да си направите извода колко време ще чакам за това решение. А до излизане на решението в ДП и НОИ ще се трупат задълженията, глобите и лихвите към тях. Също така, не съм сигурна че за уважаването на такъв иск за съда ще достатъчто служебна бележка от РПУ, респ. прокурорско постановление за спиране на производството срещу неизвестен извършител. Иначе съм убедена, че това е най-добрия вариант, защото прогласяването на нищожността има обратна сила. Но тъй като едно такова решение би увредило сериозно третите лица, в това лице и публичните власти, не смятам че доказателствата ми за този иск ще са достатъчни.

За да не се натрупват задължения към ДП и НОИ, смятам да прекратя ЕТ по чл. 60а ТЗ, като впоследствие ще се браня срещу всяка прентенция - правото ми да искам прогласяване на нищожността не се погасява по давност, то може се инициира както чрез иск, така и чрез възражение.Mistik написа:
miriam
 

Re: Престъпно създаване на ЕТ и последици

Мнениеот donna » 27 Яну 2004, 14:24

Съгласна съм с това ,а що се отнася до натрупаните задължения за осигуровки и други добре е да представи копие от молбата с приложенията и съдебно удостоверение към нея ,че в съответният съд има заведено такова дело от еди кое си лице .

Не съм съгласна с колегите по-долу да закриват ЕТ на основание чл.60а от ТЗ -първо ЕТ-не се закрива така лесно само с едно заявление -първо трябва да се уведоми данъчната администрация -чл.20 ал.1 от ДПК и НОИ ЧЛ.5 АЛ.1 от КСО
как ще отговаря за незнайно чии задължения а и не се знае това ЕТ какви ги е вършило има да си пати цял живат
това което е предложила gega е правилното решение
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Престъпно създаване на ЕТ и последици

Мнениеот donna » 27 Яну 2004, 14:37

само да допълня -може да поиска и една служебна бележка от РПУ където е подадена жалбата и нея също да я представи на данъчното и на НОИ
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron