начало

Бонуси за спецсъдиите – след оценка на работата им по осем критерия Бонуси за спецсъдиите – след оценка на работата им по осем критерия

промени на закони

Тук всеки гражданин има възможността да изкаже своето лично мнение относно българското електронно правителство, качеството на предлаганите електронни административни услуги, както и да предложи мерки за повишаване качеството на административното обслужване по електронен път.


промени на закони

Мнениеот irmina » 02 Мар 2007, 22:23

искам да дискутираме следната тема -свидетели сме на постоянна промяна на закони , постановления и наредби - откоито винаги поради несвоевременна информация ощетяват дребни тарговци и малките фирми , които са пчеличките на нашето общество. Не е ли време управляващите при промяна на някое правило прието със закони , постановления и наредби под някаква форма да са задължени да информират съответните лица, които са длъжни да спазват и прилагат това - почти всяка фирма има поне е-mail .
Управляващите след като налагат правила трябва и да се научат и да информират засегнатите субекти.
irmina
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 01 Мар 2007, 14:36

Мнениеот tino76 » 02 Мар 2007, 22:54

Абсолютно съм съгласен с теб. Аз лично съм ощетен от ХЕИ - Бургас. Почти ме принудиха да издам санитарно разрешително за стопанисван от мен обект, което ми струва 1500 лв. и месеци ходене по мъките, и след два месеца минаха да ми кажат, че вече нямало нужда от него, защото закона се бил променил?!?
Аватар
tino76
Потребител
 
Мнения: 138
Регистриран на: 22 Фев 2007, 09:52

Мнениеот chernata_strela » 02 Мар 2007, 22:58

Според мен това е идеята - като не спазиш някое ново изискване, за което не си разбрал, да дойдат съответните контролни органи и да наложат някоя глоба.
chernata_strela
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Фев 2007, 00:21

Re: промени на закони

Мнениеот sarbijanac » 02 Мар 2007, 23:50

irmina написа:искам да дискутираме следната тема -свидетели сме на постоянна промяна на закони , постановления и наредби - откоито винаги поради несвоевременна информация ощетяват дребни тарговци и малките фирми , които са пчеличките на нашето общество. Не е ли време управляващите при промяна на някое правило прието със закони , постановления и наредби под някаква форма да са задължени да информират съответните лица, които са длъжни да спазват и прилагат това - почти всяка фирма има поне е-mail .
Управляващите след като налагат правила трябва и да се научат и да информират засегнатите субекти.


Донякъде сте права,но само погледнете в АПИС-справката на регистър Булстат колко фирми има .И ако на всяка поотделно се изпращат известия за промени в эзаконодателството къде ще му излезе края........
Но има така да се каже някаква алтернатива.Има възможност да се извърши електронен абонамент на ДВ,като например настоящият форум и сайта на СИЕЛА предлагат всеки последен брой на ДВ безплатно.Всяка фирма има ако не юрисконсулт то поне Счетоводител,на който може да му се вмени между другото и това задължение-да следи ДВ.
Поне аз така работя.Нямам възможност да се абонирам за ДВ и го следя и чета по електронен път.
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Re: промени на закони

Мнениеот kontrol » 03 Мар 2007, 01:19

І.
irmina написа:Не е ли време управляващите при промяна на някое правило прието със закони , постановления и наредби под някаква форма да са задължени да информират съответните лица, които са длъжни да спазват и прилагат това - почти всяка фирма има поне е-mail .
Управляващите след като налагат правила трябва и да се научат и да информират засегнатите субекти.

В основната група случаи (Норм.А) ВАС приема, че действат erga omnes, резултирайки в безспорното наличие на правен интерес за обжалване (що се касае до компетентността на съдилищата).

Именно това е, както отбеляза sarbijanac, идеята на обнародването в официалния периодичен печат (ДВ на РБ, OJ на EU) или местната преса. Щом като засегнатите лица са всички български физически и юридически лица, не може да се изисква уведомяването на всекиго индивидуално. В тази насока действат и правилото незнанието на закона не е оправдание (т.е. презюмира се един факт, за който няма сигурност, запознат ли е или не, срв. и грешка в правото), и отлагането на закона (vacatio legis, неправилно: говорене на закона, vocatio legis).

Така:
- ЗДВ
- ЗНА, чл. 37, ал. 1 и 2 и сл.
- АПК, чл. 78
- ЗДОИ, чл. 12

По-особено е положението с ОНА (ОАА) и ИАА - там уведомяването става по реда на АПК (чл. 72) и специалните закони.

ЗНА (от промяната със ЗОАРАКСД) предлага и допълнителна гаранция - предварителното публикуване на проектите на сайтовете на ресорните министерства и др. Всички законопроекти са достъпни на страницата на НС, заедно с мотивите. Такава е повелята и на чл. 66 АПК. Друг е въпросът, че тя не се спазва май!!! Интересно е да се помисли, какви са последиците от нейното нарушаване. За разлика от непубликуването - не може да се твърди невъзможност за запознаване с акта. Налице е процесуален порок, но дали той би могъл да доведе до унищожаемост, т.к. не е санируем?
-----
ІІ. Върти ми се в главата, че ДВ трябва да има безплатен* електронен вариант. А) все пак поддръжката не би трябвало да е много скъпа; Б) не може да се натоварват гражданите, когато от друга страна се иска от тях да имат законопослушно поведение и високо правосъзнание.
Впрочем, такова е положението с EURLEX.
Друго нещо са преработените бази данни, като Сиела, Норма и Апис, които са отделен обект на Авт.П, не са първична информация, изискват допълнителен труд и т.н.
Въпреки това, ведомствата често публикуват такива (не)актуални текстове с поправките на своите сайтове, които често се дублират, често не са в общодостъпен формат и т.н. Така А) се изразходват средства за целта, но Б) не централизирано, не синергично и, поради това, В) неефективно.
----
* Ясно, че безплатно няма. Става въпрос за пренасочване на средства, щом по дефиниция Норм.актове се отнасят до всички граждани и ЮЛ.
kontrol
Активен потребител
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 05 Сеп 2005, 15:49

Мнениеот prnedev » 19 Мар 2007, 18:44

Безплатно има. Разбира се, ако се постараят да го слагат в страницата на съответната институция. Проблема е в поднормативните актове, указанията, писма и каква ли още "ведомствена практика". Особено едно указание когато противоречи на друго.
Ако всички си направят страниците както е страницата на ВАС, тогава няма кой да спори.
За личното уведомяване... Незнам какво да кажа. НАП са направили един Данъчен календар с възможност за абонамент, който изпраща по е-майла какво следва.

За държавен вестник - само заглавието е безплатно. Другото безплатно идва от Лекс, Дакси и т.н., но само последния брой :-)
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново


Назад към e-Government


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron