Страница 1 от 2

Всички съдилища със сайтове като сайта на ВАС

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2006, 13:06
от nezret
Според мен, като си говорим за 21 век. Всички съдилища трябва да бъдат принудени, явно със закон ,да имат сайт и то не просто сайт, с обща информация а като сайта на ВАС. С електронно деловодство и възможност за справки включително и кой какво е казал в съдебно заседание. Това технически вече е факт. Оправданията че нямат пари са неоснователни защото подръжката на такъв сайт не са необходими милиони. Това ще облекчи много живота на нас адвокатите и на деловодителите.
Как да стане? На първо място според ме трябва декларация на ВАС- висшия адвокатски съвет до МП, НС, ВСС. След това изменение и допълнение в ЗСВ.И след това в 2 месечен срок всички районни,окръжни,апелативни и върховни съдилища , да имат такава система за он-лайн справки.Съгласен съм за кодове и пароли за достъп, до информацията, съгласен съм да има и минимална такса годишен абонамент, но до тук.

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2006, 15:00
от iva_tzacheva
Идеята е много добра. Сайтът на ВАС е добър пример за останалите съдилища- полезен и адекватно подреден.

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2006, 15:09
от d.rosenov
Като имам предвид сайтовете на останалите съдилища - да наистина ще е добре всички да последват примера на ВАС.

Що се отнася до пароли и "логин" - не е чак толкова наложително. Мисля си че стига и номер на адвокатска карта или ЕГН, като се филтрират по някакъв начин неоторизираните, но и с регистрация става.

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2006, 15:17
от wit
Адмирирам идеята да подтикнем съдилищата да влязат в 21 век. Ще направя всичко възможно да ангажирам вниманието на отговорните лица ат ВАС за такава декларация. Не, че ще правим революция, но все от някъде трябва да се започне.

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2006, 09:59
от kondjof
Сайта на ВКС е почти пълна дупка. Ако не изпишеш годината със всички цифри отговорът е отрицателен. Какъв е резултата иди проверявай по съдилищата. Те пък милите, като ти приемат документите му удрят едно сканиране и си мислиш, че можеш да ги видиш в интернет. Нищо подобно. То в районните и окръжните един резултат като хората не може да провериш.
В този смисъл, идеята е добра. Да задължат всички съдилища да качат ЦЕЛИТЕ дела, т.е. всичко от първия до последния документ.

МнениеПубликувано на: 24 Окт 2006, 09:49
от me4omen
da

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2006, 09:11
от ana_maria
Вярно е, че сайта на ВКС е нефункционален. Щом като те не се опитват да последват практиката на ВАС, как ли това ще напряват районните съдилища с техните бюджетни средства?
Апелирам Министерството да потърси експресно разрешение на проблема!

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2006, 19:19
от nezret
Скоро търсех едно дело в СРС, ужасна история със старите азбучници. И тъй Тези неща мен лично ме дразнят и не знам в кой век живеем. И другото че ако не се постави въпроса публично и да се отстоява, нищо не става, опитът ми като адвокат го доказва. Предлагам в рамките на този дискурс и на концепциата за граждански контрол върху държавните институции включително и съда, ние адвокатите хората на закона да си изискаме нашето. Първата стъпка в тази насока е обща декларация на всички адвокатски колегии или на Висшия адвокатски съвет до ВСС,МП ,Народното събрание, омбудсмана. Подобаващо отразена в публичното пространство. А и в парламента тарикатите да не орязват бюджета на съда с мижавия мотив че няма пари , при бюджетен излишък от над 1 милиард, ами да се бръкнат за 30 милиона най малко за техника софтуер и щатни администратори на мрежата и сайтовете. И е добре на годишните събрания да се постави въпроса, е аз никога до сега не съм ходел но тази година може би ще се наложи.

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2006, 13:20
от hebigatsu
Има какво да се желае още по отношение на функционалността на сайта на ВАС, но този модел според мен трябва да бъде установен като мининум за всички съдилища в страната.
Накои веднага ще опонират, че видите ли има дела които се гледат в закрити заседания или има секретна информация по тях. Няма проблем - за този род дела е достатъчно поне да има информация поне за тяхното движение.
Що се отнася до сайта на ВКС - това е само измиване на ръцете - той не дава никаква информация, освен за това къде се намира делото и дали има произнасяне по него. А пък и тя е една....

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2006, 12:39
от Imperator
Само че сайтът на ВАС беше спонсориран от някаква канадска фондация, поне така си спомням. Което означава, че другите съдилища няма да направят нищо по въпроса, а доказателството за това е сайтът на ВКС.

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2006, 12:08
от tedi_2
Вероятно ви е известно, че тече проект за въвеждане на електронно движение на делата в съдилищата, по който са осигурени пари за хардуер-компютри и софтуер-програми. След въвеждането му ще бъде много лесно информацията да си кореспондира с интернет страницата. Не се дава обаче информация кога да се очаква това
Подкрепям предложението тези въпроси да се поставят в публичното пространство.

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2007, 14:30
от gdobrev
Сайта на ВАС е пример за всички останали съдилища, включително и за ВКС. Толкова ли е трудно в днешна "правова България" - Министерство на правосъдието - или само така се нарича , да уеднакви изизскванията за вички съдилища. Още повече е наболял въпроса при изменението на НПК, защото наказателните дела станаха дефакто двуинстанционни. В нито един РС или ОС не можеш да направиш полезна справка - образувано ли е дело , кога е насрочено , движението изобщо на това дело, да не говорим за резултата.
В кой век живеем. Или съдилищата са крепост със свой собствени правила и закони? Изглежда ще излезе правилона сентенцията " Моят дом - моя крепост" - "Моят съд - моя крепост " в лицето на председателите на съответните съдилища. Сайтовете които са открили някой съдилища за създадени като биография, и с цел да се усвоят средства, и до там. Повече развитие няма.

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2007, 12:42
от nezret
За съжаление сте прав колега.
Но докога ще се имитира дейност и видите ли ние имаме сайт с обща информация?!?! И с това си измиват ръцете. Дано това което каза колежката че се изгражда цялостна информационна система е истина.
Да но не виждам (или поне аз не знам) да се говори за промяна на ЗСВ в тази му част и подобен стандарт за обслужване да бъде задължителен а не пожелателен.
Сега всички адвокатски колегии ще провеждат събрания. Добре би било да се предложи проект на декларация в този смисъл. Все пак ние адвокатите най много работим с такава информация, и това ще ни облекчи много живота и на нас и на съдилищата. Но явно възрастните колеги считат че това не е проблем който трябва да се дискутира публично. Предлагам он-лайн колегите да предложат прокт на такава декларация. като нормативна база може да се стъпи на КРБ на ЗДОИ, общите принципи н демокрацията и т.н. Добре е да се търси становище и на БАИТ. Вени Марковски имаше успешен опит с предотватяване на опита да се контролира най независимата електронна медия -Интернет, за която заслуга обществото трябва да бъде признателно.

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2007, 12:55
от hr.stoyanoff
придържам се към мнението на незред

опасявам се обаче, че заястаряващите чичковци и лелки, които държат и хляба и ножа в момента не си и помисля за подобни интернет инициативи

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2007, 16:49
от herostat
Да се убие с камънье и дървье, този който е дал отрицатения вот в анкетата... :shock: :x :lol:

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2007, 16:58
от hebigatsu
:lol: Какво става с предложението за декларация? :lol:

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2007, 12:57
от hr.stoyanoff
herostat написа:Да се убие с камънье и дървье, този който е дал отрицатения вот в анкетата... :shock: :x :lol::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: колега, "субектът" с отрицателния вот може и да е поставен под попечителство, та да е намерил сгоден момент да се прояви без знанието на настойника :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2007, 16:40
от lawyer.bg
Pro!

регистарция на фирма

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2007, 21:11
от frontmen
Регистрирах фирма и проверявах движението на преписката на сайта на СГС http://www.scc.bg
Нямах проблеми с документите и отидох в деловодството чак след като съдебното решение беше готово.
Бях супер доволен, тъй като очаквах да имам проблеми с 2 неща, но явно съдийката е сметнала, че всичко е о'к. Беше страхотно да следя от личния си компютър как преписката е на доклад, после в "изчислителния център", после е за вписване и накрая за получаване, не се наложи да ходя до СГС, да чакам на опашки, да проверявам.
Е, при получаване на решението поисках първо да го погледна - евентуално ако има някоя грешка - и деловодителката се нацупи, почна да ме мотае и да се прави на интересна. Раздразних се естествено, но все пак бях доволен, че имах само 1 среща с нея.

Абе мечтая си за времето, в което ще подаваш документи и ще получаваш по електронен път и няма да имаш контакти с някакви намусени и недое..ни деловодители/ки!

Re: регистарция на фирма

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2007, 01:58
от kontrol
frontmen написа:Регистрирах фирма и проверявах движението на преписката на сайта на СГС http://www.scc.bg
Нямах проблеми с документите и отидох в деловодството чак след като съдебното решение беше готово.
Бях супер доволен, тъй като очаквах да имам проблеми с 2 неща, но явно съдийката е сметнала, че всичко е о'к. Беше страхотно да следя от личния си компютър как преписката е на доклад, после в "изчислителния център", после е за вписване и накрая за получаване, не се наложи да ходя до СГС, да чакам на опашки, да проверявам.
Е, при получаване на решението поисках първо да го погледна - евентуално ако има някоя грешка - и деловодителката се нацупи, почна да ме мотае и да се прави на интересна. Раздразних се естествено, но все пак бях доволен, че имах само 1 среща с нея.

Абе мечтая си за времето, в което ще подаваш документи и ще получаваш по електронен път и няма да имаш контакти с някакви намусени и недое..ни деловодители/ки!

Чудесно мнение, много позитивен опит и желание за прогрес.
Само да не бяха последните 2 думи. Ами сигурно и те си мечтаят. И какво ако имаше ОФГ в решението? :evil: