начало

Тази година изпитът за юридическа правоспособност ще е през ноември Тази година изпитът за юридическа правоспособност ще е през ноември

данък спрямо пазарната цена

Казуси за недвижими имоти


данък спрямо пазарната цена

Мнениеот Ирена » 05 Мар 2004, 14:49

Имам много изгодно предложение за купуване на жилище!Проблемът е че от предишната продажба на същото жилище са минали едва две години и ми казаха че ако се купува с кредит собственика ще трябва да плати данък върху пазарната цена на имота,който бил 20% и едва ли собственика ще се съгласи.Въпросът ми е има ли такова нещо и ако има:няма ли начин да се заобиколи?
Много ви моля някой да помогне,защото спешно се нуждая от точен отговор!
Предварително ви благодаря!
Ирена
 

Re: данък спрямо пазарната цена

Мнениеот donna2 » 05 Мар 2004, 15:47

само дето не е 2г.,а 3г.

Чл. 12. (1) от ЗОДФЛ Не подлежат на облагане:
1. доходите от продажба или замяна на:
а) апартамент, къща или вила, включително прилежащата земя, при условие, че са били основно жилище на продавача не по-малко от три години преди продажбата или замяната;
допълнителни разпоредби
20. "Основно жилище" е жилището, което служи за задоволяване на жилищните нужди на данъчно задълженото лице и на членовете на неговото семейство постоянно или преимуществено поне 3 години от последните 5.
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Re: данък спрямо пазарната цена

Мнениеот Ирена » 05 Мар 2004, 16:31

Именно,мен това ми е проблема че не мога да купя жилището с кредит защото не са минали 3 години!Тов което не ми е ясно е каква ще е разликата ако някой отиде при продавача с цялата сума,след като не са минали тези 3г!?
Ирена
 

Re: данък спрямо пазарната цена

Мнениеот Ирена » 05 Мар 2004, 17:33

Предложиха ми следния вариянт за да се избегне заплащането на този данък:прехвърляне на имота чрез дарение на роднина от които аз да го закупя след това като взема заем!
Мислите ли че това е удачен вариянт?
Ирена
 

Re: данък спрямо пазарната цена

Мнениеот donna2 » 05 Мар 2004, 19:17

то стана малко сложно ,а сигурни ли сте в роднината
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Re: данък спрямо пазарната цена

Мнениеот Ирена » 05 Мар 2004, 19:50

Ami da se nadqvame!No otgovornostta e za prodava4a mislq,za6toto nie posle skliy4vame predvaritelen dogovor i riska za men i supryga mi e kato pri normalna prodazba!Vse pak 6te se napravqt vsi4ki proverki za tejesti i vuzbrani v arhiva.
Ирена
 

Re: данък спрямо пазарната цена

Мнениеот boba » 08 Мар 2004, 17:01

Най-вероятно сделката ще мине по данъчна оценка и няма да има голяма разлика в продажната цена. Доколкото знам, данъкът е около 40 %, но върху разликата между цената на придобиване и продажната цена /при обявяване като продажна цена на данъчнатата оценка, разликата е минимална, понякога настоящата оценка е по-ниска от предишната, т.к. има процент овехтяване/.
Относно това, какво ще стане, ако някой отиде при продавача с цялата сума - ами ще си минат сделката за един ден, но в нот.акт ще впишат данъчната оценка.
boba
 

Re: данък спрямо пазарната цена

Мнениеот Дарина » 17 Мар 2004, 20:08

ако имате друг собствен имот или имот на ваши близки, който е достатъчен да покрие като обезпечение кредита, който ще ползвате, ипотекирайте него в полза на банката. банката да преведе кредита по ваша сметка и след това купете това жилище
Ако имота е чужд, може след покупката на новия да прехвърлите ипотеката от единия на другия имот.
Освен това зависи какъв размер на кредита искате да ползвате - ако е в рамките на цената на която е придобит преди две години имота, който искате да купите, убедете банката продажната цена да бъде тази.
Дарина
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron