начало

Прилагането на абсолютната давност за заварени случаи ощетява кредиторите двойно Прилагането на абсолютната давност за заварени случаи ощетява кредиторите двойно

ПРИДОБИВАНЕ НА НЕДВ. ИМОТ ОТ ЧУЖДЕНЕЦ

Казуси за недвижими имоти


ПРИДОБИВАНЕ НА НЕДВ. ИМОТ ОТ ЧУЖДЕНЕЦ

Мнениеот trov » 16 Фев 2004, 12:15

Може ли чужденец да придобие недвижим имот в България чрез покупка?
Има ли значение за каква цел го придобива - бизнес, инвестиции и др., ако имота включва производствени помещения, но и жилищна площ? Ако може трябва ли да има регистрирана фирма у нас?
Благодаря
Аватар
trov
Потребител
 
Мнения: 101
Регистриран на: 23 Яну 2004, 10:52

Re: ПРИДОБИВАНЕ НА НЕДВ. ИМОТ ОТ ЧУЖДЕНЕЦ

Мнениеот dia » 16 Фев 2004, 13:14

Moge- Triabva registracia naprimer na drujestvo s ogranichena otgovornost, s niakakuv predmet na deinost- moge za investirane, proizvodstvo, turgovia i t.n.
dia
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Окт 2001, 23:54

Re: ПРИДОБИВАНЕ НА НЕДВ. ИМОТ ОТ ЧУЖДЕНЕЦ

Мнениеот harmaiani » 16 Фев 2004, 13:49

Дори и да е само физическо лице може да купи каквото си поиска с изключение на земя. Мисля, че имаше някакви разрешения и облекчения по Закона за чуждестранните инвестиции, но не съм сигурна.
harmaiani
 

Re: ПРИДОБИВАНЕ НА НЕДВ. ИМОТ ОТ ЧУЖДЕНЕЦ

Мнениеот donna2 » 16 Фев 2004, 15:28

това го публикувах по рано ,сега отново ,по долу е датата на публикацията и темата
Re: закупуване на земя от чуждестранно лице
Автор: donna2
Дата: 25-01-04 21:35

процедурата по придобиване на недвижим имот от чуждестранно лице е следната .
Чуждестранно лице по смисъла на чл.ал.1 от ЗЧИ е следният:
1.юридическо лице ,което не е регистрирано в Р.България,
2.дружество което не е юл и е регистрирано в чужбина ;
3.физическо лице чужденец гражданин с постоянно местопребиваване в чужбина
Всяко чуждестранно лице има право на собственост или ограничени вещни права върху недвижим имот,намиращ се на територията на страната.
Чуждестранно лице обаче няма право да придобиват право на собственост върху земя или гора -това важи и за чуждестранни лица открили клон или регистрирани като еднолични търговци в Р.България /забраната не се прилага при наследяване по закон ,но тогава чужденеца е длъжен в три годишен срок да прехвърли собственоста на местно лице /
При придобиване право на собственост върху сграда или ограничени вещни права върху недвижим имот в гранични зони е необходимо и разрешение от МС
ОГРАНИЧЕНИЕТО ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЗЕМЯ ИЛИ ГОРА НЕ СЕ ПРИЛАГА КОГАТО:
чуждестранно лице е едноличен собственик на ЕООД,ЕАД регистрирано в страната и земята или гората е придобита за дружеството;
чуждестранно лице еакционер или съдружник в регистрирано в страната смесено дружество -ООД,СД,КД,КДА,АДс чуждестранно участие и земята или гората е придобита за дружеството.Размерът на дяловото участие на чуждестранното лице е без значение .Все пак за тази категория дружества не отпада ограничението при придобиване право на собственост или ограничени вещни права права върху имот в район гранична зона -чл.24 ал.2 от ЗЧИ

Тук следва да отбележим ,че при нотариалното производство с участие на чуждестранно лице има някои особенности
особенности във връзка със страните:
чуждестранните юридически лица и недееспособните физически лица се представляват от техните законни представители -законовото представителство на родителите ,попечителите и настойниците се установява с документ издаден от съответния компетентен орган в чужбина ,представителната власт на лицета управляващи юл се доказва със съдебно решение ,удостоверение за актуално състояние, решение на общото събрани на съдружниците за страните от бившия съветски съюз с устав дружества и др.
Всяко чуждестранно лице може да упълномощи друго чуждестранно или българско физическо лице да го представлява в нотариалното производство.Представители по пълномощно могат да бъдат всички дееспособни физически лица по българското законодателство.
Самоличноста на лицата се удостоверява с документ за самоличностиздаден от съответната държава .
Всички документи които с които чуждестранното лице се легитимира следва да са заверени от /легализирани / от съответното външно министерство на държаната на чужденеца -не се легализират лична карта ,паспорт.
Документите не се легализират ако държаната чиито гражданин е чужденеца е подписала хагската конвенция за апостила.-в тоя случай е необходим само превод от преводаческа фирма /такава която ими сключен договор с МВР-консулски отдел/ Когато участващото в нотариалното производство чуждестранно лице не говори български се назначава преводач.
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron