начало

МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва

Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Казуси за недвижими имоти


Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Мнениеот pkacarov » 20 Юни 2020, 19:37

Здравейте,

Имам намерение да закупя жилищно помещение на Черноморието. След разговори с брокера и собственика, установих, че жилищаната сграда състояща се от 10 апартамента е с общ водомер и няма индивидуални партиди за отделните апартаменити. Сградата има акт 16 и няколко от семействата я обитават целогодишно, останалите са чужденци, които я ползват за почивка през летните месеци.

Странно ми е защо не са предприели действия по октриване на индивидуални партиди. Към момента общият водомер е обслужваем от фирмата строител ( за които все още нямам доказателство) не съм сигурен дали сметките за водоснабдяване към ВиК Бургас се плащат и дали няма голямо задължение, поради което не са е преминало към отварянето на индивидуални партиди.

Говорих с няколко различни брокера и това което ми обясниха е, че по нашето Черноморие това било практика. За ВиК дружествата било трудно да отчитат индивидуалните партиди на водомори в жилищата намиращи се в комплекси. На мен това ми звучи доста несериозно.

Опасенията са ми свързани с проследяване на плащанията и поемането на задълженията - кой плаща сметките, какво се случва, ако строителят не плати/спре да плаща? Какви са правата ми в случай, че живущите в сградата събират пари за да погасяват задълженията към общия водомер, дават ги на строителя, а той не ги внася във Вик Бургас.

И имам още едно опасение - същия строител има още няколко жилищни комплески, които са уредени по същия начин с общ водомер. Ако сметките по водомера в "нашата" сграда се заплащат, но той не покрива разноските си за останалите, възможно ли е спиране на водоподаването към всички жилищни сгради?

Благодаря ви!
pkacarov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Юни 2020, 19:28

Re: Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Мнениеот ivanov_p » 20 Юни 2020, 19:57

Причината е в ВиК Бургас и българското законодателство. Нямате партида, защото някой от собствениците не може да бъде открит, а ВиК иска всички да са подписали. когато сте на общ водомер сметката трябва да се плати или водата ще се спре (всъщност не знам дали могат да я спрат, но ако това е в Община Несебър - там са по свои закони и може всичко). По принцип апартаменти в такива комплекси се продават доста по-евтино.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3367
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Мнениеот pkacarov » 20 Юни 2020, 20:35

Благодаря за отговора!

А според вас ще има ли проблем, ако отговорното лице (строителят) не обслужва други партиди на сгради с общ водомер?
pkacarov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Юни 2020, 19:28

Re: Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Мнениеот ivanov_p » 21 Юни 2020, 10:07

Не знам, отидете в ВиК Бургас и ги попитайте.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3367
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Мнениеот jhoro » 21 Юни 2020, 11:09

Здравейте.
Първо - сграда (имот) без „общ”, входящ водомер няма. Водоснабдителната фирма отговаря за магистралните водопроводи и отклоненията, след „границата на собственост” (този водомер) си отговаря съответния клиент.
Водоснабдяването не може да се прекъсва за задължения - имаше решение на … не помня на коя институция, пък и не ми се рови. Само се трупат лихви.
pkacarov написа:А според вас ще има ли проблем, ако отговорното лице (строителят) не обслужва други партиди на сгради с общ водомер?

Какъв проблем да имате Вие? Независимо, дали за тази или други партиди.
ВиК ще търси титуляра на договора.

Принципно - четете какво подписвате!

Пп. Относно „За ВиК дружествата било трудно да отчитат индивидуалните партиди на водомери в жилищата намиращи се в комплекси. На мен това ми звучи доста несериозно.“ - не само е несериозно, ами ...
Завареното положение в цяла България е - и индивидуалните, и общите водомери са вътре в собствеността на клиента. Устройствата са собственост на същия. Достъпа е труден, но ВиК дружествата „не искат“ да инвестират в устройства с дистанционно отчитане.
ЕРП-тата си решиха този проблем отдавна. Изнесоха електромерите „на границата на собственост”, на много места сложиха устройства с дистанционно отчитане, а някой - и с дистанционно управление. Отчитане и прекъсване на захранването става автоматично, от диспечерския център (за Енерго-Про - от Добрич).
Доколкото в този форум не се прилага разпоредбата на чл. 313 от НК - всички мнения и съвети трябва да се приемат и използват само като такива!

Не задавай въпроси, на които не искаш да чуеш отговора!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1389
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Мнениеот pkacarov » 21 Юни 2020, 22:27

Благодаря ви!
pkacarov
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Юни 2020, 19:28


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron