начало

МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва

Проблем със собствеността

Казуси за недвижими имоти


Проблем със собствеността

Мнениеот bilyanavit » 02 Юни 2020, 23:14

Здравейте, имам следният казус. Подписахме предварителен договор за покупка на имот, в който продавача декларира съответно че е единственият собственик на имота( наследство от родителите), има починал брат, който няма деца и чиято съпруга също е покойник но е починала една година след него. Когато се отнесохме към банката за отпускане на ипотека обаче , тя изиска удостоверение за наследници и на въпросната съпруга на брата на продавача.
Тъй като Тя няма деца с брата на нашия продавач, не е известно да има изобщо такива, ако има някакви наследници то това ще са неини братя или сестри, или техни деца (внуци).
При положение, че все пак се открият такива наследници те имат ли права върху имота, който искаме да закупим и ако да как се разпределя собствеността . Какво би било най-доброто решение на казуса ни?
Последна промяна bilyanavit на 03 Юни 2020, 09:03, променена общо 1 път
bilyanavit
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Юни 2020, 23:01

Re: Въпрос за наследници

Мнениеот nikodim77 » 03 Юни 2020, 00:37

Здравейте,
Първо, след като продавачът е декларирал, че е единственият собственик на имота следва да установите на какво основание твърди, че е собствеността му. Тогава чак задайте въпросите си към адвокат. По форумите може да получите насоки, но е редно да се обърнете към специалист в материята. Все пак, след като сте във форума ще поразсъждавам по проблемът Ви:
Защо пиша, че изначално трябва да се запознаете с правната същност на собствеността?:
Защото, ако продавания имот е негова лична собственост въз основа на валидно правно основание, то тогава не Ви вълнува брат му, снаха му и т.н.
Случаят, който представяте предполага, че имотът е наследство (или под друга форма на придобиване) между продавача и неговият брат. В случай, че е така, то наистина преживялата съпруга на брата е наследила част от имота на основание – чл. 9 от Закона за наследството (ЗН). Но коментари по ЗН могат да се дискутират след като уточните историята на имота и евентуално продължителността на брака между братът на продавача и преживялата го (вече покойна де )съпруга.Друг момент би бил и периодът, който е изминал от кончината на братът и най-вече съпругата му... Последното би се разгърнало по темата, но пак след уточненията, които следва да сторите! :wink:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 632
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Въпрос за наследници

Мнениеот bilyanavit » 03 Юни 2020, 08:45

Здравейте, и Благодаря! Разполагаме с удостоверение за наследници на родителите и на брата, на което е упоменато, че съпругата е починала няма представено друго свидетелство за собственост. Какво би могло да бъде то? Завщание, договор за продажба? Нот.акт на имота е все още на името на двамата им родители. Имота е наследствен. Брат му е имал дълъг брак с въпросната жена, починали са 2016г той и 2017г.тя. Имота обаче е изцяло стопанисван от продавача ни през всичките години след смъртта на родителите му 97-98г. И изглежда направо нелепо сега някаква далечна братовчедка на съпругата на брата да има наследство върху въпросния имот... Как се разрешава подобен проблем в практиката?
bilyanavit
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Юни 2020, 23:01


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron