начало

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева

как част от имота ми стана общинска собственост

Казуси за недвижими имоти


как част от имота ми стана общинска собственост

Мнениеот kopriva » 17 Май 2020, 19:27

Имам вилно място което не е в регулация . Преди повече от 20 год. по настояване на съседи отстъпих място за път. Точно по това време се е изготвял кадастралния план на вилната зона и този път е бил отразен. Но тъй като мястото ми е под наклон , минаващите коли все ми бутаха коловете , мачкаха оградата и аз затворих пътя. Върнах си старите границите и кв.метри по нот.акт. Уведомих писмено и общината. Съвсем скоро разбрах, че този път си стои в кадастъра и се води ОБЩИНСКА собственост.!!!! Как така стана общинска? Отгоре на всичкото съседното място се е продало и новия собственик иска да отворя пътя , тъй като бил общински , та да може да си паркира колата в двора. Какви варианти имам и имам ли въобще? Предварително благодаря на Всички, които се ангажират с отговори и съвети.
kopriva
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Май 2020, 18:21

Re: как част от имота ми стана общинска собственост

Мнениеот kalahan2008 » 18 Май 2020, 17:41

Информацията, която давате, не е пълна, затова ще се наложи да се консултирате със специалист в областта на устройството на територията (ЗУТ, ЗТСУ, ППЗТСУ). Необходимо е да се прегледат стари скици за имота, за да се види как през годините се е променяла регулацията.
Има голяма вероятност общината да е извадила и акт за общинска собственост за отчуждената част от имота.
Най-важният въпрос е: извършено ли е отчуждение от общината и кога? Изплащано ли е обезщетение? Отчуждението по кой ред е осъществен - по ЗОС или по стария ЗТСУ? Ако е по ЗТСУ - отучждение за изграждане на улица ли е (най-вероятно е това) или чрез дворищнорегулационен план?
До 31.03.2001 г. действа старият ЗТСУ и ако отчуждението е осъществено преди това, нещата стават сложни. Има значение дали е изплатено обезщетението, дали имотът е завзет от общината до 1998 г. и т.н., има множество други детайли, на които няма как да се отговори в интернет форум, а и въпросът изисква по принцип по-високо ниво на компетентност.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3607
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron