начало

Призив: КСО да се промени заради безработните от кризата с Covid-19 Призив: КСО да се промени заради безработните от кризата с Covid-19

как част от имота ми стана общинска собственост

Казуси за недвижими имоти


как част от имота ми стана общинска собственост

Мнениеот kopriva » 17 Май 2020, 19:27

Имам вилно място което не е в регулация . Преди повече от 20 год. по настояване на съседи отстъпих място за път. Точно по това време се е изготвял кадастралния план на вилната зона и този път е бил отразен. Но тъй като мястото ми е под наклон , минаващите коли все ми бутаха коловете , мачкаха оградата и аз затворих пътя. Върнах си старите границите и кв.метри по нот.акт. Уведомих писмено и общината. Съвсем скоро разбрах, че този път си стои в кадастъра и се води ОБЩИНСКА собственост.!!!! Как така стана общинска? Отгоре на всичкото съседното място се е продало и новия собственик иска да отворя пътя , тъй като бил общински , та да може да си паркира колата в двора. Какви варианти имам и имам ли въобще? Предварително благодаря на Всички, които се ангажират с отговори и съвети.
kopriva
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Май 2020, 18:21

Re: как част от имота ми стана общинска собственост

Мнениеот kalahan2008 » 18 Май 2020, 17:41

Информацията, която давате, не е пълна, затова ще се наложи да се консултирате със специалист в областта на устройството на територията (ЗУТ, ЗТСУ, ППЗТСУ). Необходимо е да се прегледат стари скици за имота, за да се види как през годините се е променяла регулацията.
Има голяма вероятност общината да е извадила и акт за общинска собственост за отчуждената част от имота.
Най-важният въпрос е: извършено ли е отчуждение от общината и кога? Изплащано ли е обезщетение? Отчуждението по кой ред е осъществен - по ЗОС или по стария ЗТСУ? Ако е по ЗТСУ - отучждение за изграждане на улица ли е (най-вероятно е това) или чрез дворищнорегулационен план?
До 31.03.2001 г. действа старият ЗТСУ и ако отчуждението е осъществено преди това, нещата стават сложни. Има значение дали е изплатено обезщетението, дали имотът е завзет от общината до 1998 г. и т.н., има множество други детайли, на които няма как да се отговори в интернет форум, а и въпросът изисква по принцип по-високо ниво на компетентност.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3550
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron