начало

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева

Придобивна давност

Казуси за недвижими имоти


Придобивна давност

Мнениеот naidenova_lora » 06 Май 2020, 18:00

Здравейте, според Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, по време на извънредното положение спират да текат давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти. Според мен спира да тече и придобивната давност. Само че попаднах на една статия, в която авторът твърди, че "Фактът на изтичане на срока на придобивната давност сам по себе си не е свързан от закона с възникване на право на собственост в полза на давностния владелец или изгубване на правото на предходния собственик на вещта. С оглед на изложеното, предвидените в чл. 79 и 80 ЗС давностни срокове не попадат в приложното поле на чл. 3, ал. 1, т. 2 ЗМДВИП. Те не се спират от действието на закона и продължават да текат и през време на извънредното положение."
Нали ЗС не предвижда позоваване на давност, а само изтичането на срок, съчетан с владение - т.е. позоваването не е задължително, за да придобия по давност?
Дали греша?
naidenova_lora
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Май 2020, 17:47

Re: Придобивна давност

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Май 2020, 04:42

Практик съм и - преди 2 години ядох този фасул, тоест - напълно приемливо - по адвокатски лобирахме - летно време - да не текат никакви срокове - от там - когато е съдебната ваканция - давам пример - пече 40 градуса - какъвто и климатик да сложиш, касационни основания - трудно се пишат, все едно си на Меркурий - то ти се размазва акъла.

Какво направиха - приеха закона - промениха нещата - уж няма никакви срокове да текат - резултат - съдията ми прекрати всичко заповедно - то имаше - мързел в кантората ми и - някакъв решил, че не текат срокове, просто - за да лежи повече време на леглото до съпругата си, аз усещах - че нещо има, но ето ти беля - прекратиха ми всичко, което е извън обсега на някакъв член, сега пък мен ме мързи и гнуси да търся.

Тоест - подведох се на акъла на законодателя и в резултат - ми прекратиха сумай ти заповедни, били част от изпълнителният процес - тангираше ми тази мисъл - но колегите ме успаха - така че, после - възстановявай срокове, всякакви бъзици, пускай по Еконт, пускай на гише, иди-оди, оттогава - нямам грам доверие в законодателя, не може да ексклудира едни производства - затова съветът ми е - никакво доверие.

Мислех, че е почтено написан законът навремето, вижте нещо да запуснете - ако бързате е едно - но да не се пропусне някакъв срок, нямам грам, молекула, сантиметър, капка доверие в законодателя, толкова са объркани - не водя политическа тирада - просто казвам колко са боси отвсякъде, неслучайно проф. Герджиков отмени задочното обучение в университетите, не че това ще помогне с нещо, ок това е.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4899
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Придобивна давност

Мнениеот bvoykov » 11 Май 2020, 11:45

Проверете кога е писана тази статия. В първоначалния си вариант разпоредбата на чл. 3, ал. 1, т. 2 от ЗМДВИП гласеше, че се спират "...давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти...", а след изменението от 09.04.2020 г. редакцията прие друго измерение - "давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти..." Тоест, виждате, с последващото изменение как придобивната давност също е обхваната от Закона, а в първия случай (и с колеги сме го обсъждали) очевидно не е била взета предвид и тогава се е говорело само за погасителната такава.
По отношение дали позоваването на давността е елемент от придобиване правото на собственост разрешение е дадено в Тълкувателно решение № 4/2012 г. на ОСГК на ВКС в т. 2, че позоваването на давността не е елемент от фактическия състав за придобивното основание по чл. 79 ЗС, което е малко парадоксално, защото пък в мотивите на решението се приема, че все пак трябва да има някакво позоваване, за да се породи правото на собственост, тъй като същата не настъпвала автоматично... както и да е. За мен на теория не е, но на практика, ако не се позовеш или не си извадиш констативен нотариален акт, ти не си никакъв собственик.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 285
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron