начало

Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева

Скрити дефекти след Предварителен договор.

Казуси за недвижими имоти


Скрити дефекти след Предварителен договор.

Мнениеот polunosht » 01 Май 2020, 14:20

Здравейте, имам следния казус!
Преди 2 месеца харесах жилище което беше в перфектно състояние. Освежено, обзаведено, уютно...красота. Сключихме Предварителен договор и започнахме да оправяме документите. Скоро предстоеше да раждам и продавачите ми позволиха да си преместя багажа в жилището и да се настаня, но по ред стечение на обстоятелства ( имота е бил купуван от ЧСИ и трябваше да се заличат стари възбрани, сменяхме банката и настъпи ПАНДЕМИЯТА)...нещата доста се забавиха. След 3-тата седмица в средата на тавана на спалнята се появи петно...то започна да се разраства и тогава обърнах внимание, че всъщност точно там има ръб. Какво се оказа! Скрит дефект...поразпитах съседите и се оказа, че всички знаят, че там има проблем. Собствениците също са знаели и за това майстора им е налепил там фибран, но само до половината. Та консултирах се с адвокат и той ме посъветва да ги накарам да ми подпишат протокол в който да пиши ,че съм забелязала дефекта в имота ,информирала съм собствениците и съм заявила ясно че не желая да го закупя в този вид. Те поеха инициативата да пуснат жалба срещу съседа от горе, защото най-вероятно от там е проблема (защо са чакали толкова време не знам). Но някой има ли идея какво точно трябва да съдържа този протокол или анекс към предварителния договор? И ако може да ми даде още някакъв съвет как да действам. Разбрах, че не мога да си върна капарото или в последствие да ги съдя ако не си сдържат на обещанието да оправят тази каша...ако те не ми подпишат този документ, защото иди доказвай после, че са знаели за теча.
polunosht
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Апр 2020, 23:13

Re: Скрити дефекти след Предварителен договор.

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Май 2020, 18:40

Оставете ме и аз да поразсъждавам, разбира се - петък - възможно е да имам омекотена мисъл.

Вие сте правили преглед на имота - първо - винаги - всеки имот има дефект, например - моят апартамент - се оказа, че тръбите за отпадъчни води ми шумят, мисля - че се сещате, тоест - чувствам се като в Сикстинската капела когато съм в банята - тоест - не са изолирани тръбите, това което е шахтата.

Сега и аз - като домашен майстор - наплесках на един друг апартамент - на рабицова мрежа варова мазилка - че запуших перфектно конденза. То се слага на рабица косми от фризьорски салон (това сериозно - прибавят се власинки от отрязани коси към варовата смес - така, че - да държат слепено към рабицовата мрежа, това е нужно, а рабицова мрежа е задължително да има при тръбопровод, защото - лесно се разбива фаянса при повреда и т.н.).

Значи притиснете предишните собственици - думата адвокат и съд - винаги плашат, да се оправят нещата, ако не стане дефекта - да се оправи - направо - отива на разваляне договора, аз предполагам - ще се постараят - капарото не играе тук.

Имаме скрити недостатъци - но имате кратък срок - в момента съм се размазал като котарак, не мога да проверя закона - скритите недостатъци са свързани с 6-месечен срок (или година).
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4898
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Скрити дефекти след Предварителен договор.

Мнениеот jhoro » 02 Май 2020, 22:07

Само аз ли чета, че става дума за „Предварителен договор (за покупко-продажба на недвижим имот)“?

Отделно - вие купувате нещо във вид, годен за ползване. Несъответствията са за сметка на продавача!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1385
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Скрити дефекти след Предварителен договор.

Мнениеот kalahan2008 » 05 Май 2020, 18:40

Закон за задълженията и договорите:
Чл. 193. Продавачът отговаря, ако продадената вещ има недостатъци, които съществено намаляват нейната цена или нейната годност за обикновеното или за предвиденото в договора употребление.
Продавачът не отговаря за недостатъците, които са били известни на купувача при продажбата.
Продавачът отговаря и когато не е знаел недостатъка. Съглашението за освобождаване от отговорност е недействително.
Чл. 194. След като приеме вещта, купувачът трябва да я прегледа в течение на времето, което е обикновено необходимо за това в подобни случаи, и незабавно да уведоми продавача за забелязаните недостатъци. Ако не направи това, вещта се смята одобрена, освен ако по-късно се открият недостатъци, които не са могли да бъдат забелязани при обикновен преглед. В последния случай правата на купувача се запазват, ако той незабавно уведоми продавача за открития недостатък.
Уведомяване на продавача не е необходимо, ако той е знаел недостатъка.
Чл. 195. В случаите, в които продавачът отговаря съгласно чл. 193, купувачът може да върне вещта и да иска обратно цената заедно с разноските за продажбата, да задържи вещта и да иска намаляване на цената или да отстрани недостатъците за сметка на продавача.
Той може да иска и обезщетение за вредите съгласно общите правила относно неизпълнението на задълженията.
При продажбите на родово определени вещи купувачът може или да упражни правата по първата алинея, или да иска предаване на вещи без недостатъци, както и обезщетение за вредите и в двата случая.
Чл. 196. Купувачът има правата по предходния член и когато вещта е погинала или е била повредена, ако това е станало поради нейните недостатъци или поради случайно събитие.
Ако повреждането или погиването са станали по вина на купувача или на лицата, на които вещта е била прехвърлена от него, той може да иска само намаляване на цената и обезщетение при условията на предходния член. По същия начин се ограничават правата на купувача и в случаите, когато вещта е била преработена.
Чл. 197. Исковете на купувача по чл. 195 се погасяват с изтичане на една година при продажбата на недвижими имоти и на шест месеца при продажбите на движими вещи. Ако продавачът съзнателно е премълчал недостатъка, срокът е тригодишен. Срокът може да бъде продължен или съкратен със съгласие на страните.
Срокът тече от предаването на вещта.


За повече подробности се обърнете към адвокат.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3607
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron