начало

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева

Проблем с наемател

Казуси за недвижими имоти


Проблем с наемател

Мнениеот ivsalina » 22 Яну 2020, 13:55

Здравейте.
Объщам се към вас за помощ/мнение по казус с наемател, тъй като органите на реда не могат да дадат компетентно мнение.
Имам жилище преписано от мой дядо с условие той да пребивава на адреса, като в момента аз не живея там а само той. С мое съгласие, той прие наемателка в другата стая (възрастна жена) с договорена сума по нейно желание. В началото на споразумението ние предложихме да подпишем договор, заверен от нотариус, но тя категорично отказа и написа по нейно желание договор на ръка (прилагам снимка), без копие на лична карта и като цяло ясна самоличност. След месец от пребиваването й в апартамента, стана ясно, че жената явно има психични проблеми, отказва да плаща сметки, които се делят на всички живущи в сградата твърдейки че не ползва ток, не ползва топла вода, парно. Съответно отношенията с дядо ми са се влошили и са започнали да се карат като на 31.12 той й дал устно предизвестие да освободи в рамктие на месец стаята. Според "договора" тя трябваше да заплати наема и сметките началото на месеца, по устна договорка това е 8-мо число, но телефона който е дала е грешен и аз отидох лично в местоработата й да я уведомя че на 9-ти ще дойда да си получа договорената сума, при което тя отказа да заплати тогава, а на 25.01 в присъствието на юрист защото ние сме били нарушили договора (визира скандалите и караниците за сметки) и затова тя има право да заплати когато си пожелае. На другия ден реших да й поставя условие, че ако не заплати до средата на месеца или ще сменя ключалката на апартамента или ще й изнеса багажа, което също не я трогна особено. Дядо ми реши в крайна сметка да я остави до 25-ти без повече караници и спрях да се разправям, обаче на 21.01 получих обаждане от районния инспектор, че въпросната наемателка е подала пак подобна на договора "жалба", която гласи че ние системно я тормозим и затова не плаща, и най-фрапиращото е, че е намесила лъжа. Черно на бяло е написала, че аз укривам данъци с този договор.
Районния инспектор ми обясни днес, че държавата я пази, че това каквото и да е е "договор", че нямам право да сменя ключалката, нищо нямам право да направя, с натрапник който ми живее в къщата без пари?! Никъде не ми беше показан какво гласи този "закон" и на всичките ми зададени "защо" не получих отговор. Единственото, което ми казаха е, че тя явно има богат опит с натрапването в чужди домове.
Според вас какво мога да направя? Как този договор има стойност? И ако има права, които се следят от държавата, кой следи за задълженията?
Много благодаря предварително.
Ива :)
Снимка на договора:
https://scontent.fsof10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/82293604_2263950823901960_1700494839453319168_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ohc=-t0Ichd7secAX9gq9Xy&_nc_ht=scontent.fsof10-1.fna&oh=6228c46efebfce3c019e41ce0efa8a87&oe=5ED2F512
ivsalina
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Яну 2020, 13:21

Re: Проблем с наемател

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Яну 2020, 15:10

Направете фиктивен договор с Ваш братовчед, ако нямате - каквото намерите. Лява и дясна ръка - правите Ваш договор за наем и така сменяте ключалката легално. Ключарите вземат около 30 лева на ключалка.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4899
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Проблем с наемател

Мнениеот maxaffey » 25 Яну 2020, 17:54

Да дам и аз съвет, понеже съм си патил много от наематели от неплащане от тяхна страна на сметки за парно и вода и така ми се е налагало да плащам сметка за парно на стар наемател от 6000 лв!!!

1. Води се че нямаш право да сменяш патрона когато имаш договор за наем без съдебно решение и се води самооправство!!! Обаче, когато ключалката е развалена (можеби поради износване или външна намеса ;) ) се налага тя да бъде сменена, вика се ключар, който да направи смяната и е желателно да се изкика и кварталния полицай или друг полицай, който да състави някакъв документ за смяната на патрона, че е била наложителна, за да е законна смяната на патрона!!! да се развали една ключалка, може "случайно" някой да е натъпкал в нея клечка за зъби ;)

2. На апартамента, който давам под наем съм извел отвънка, скрит в кутия до която имам достъп само аз, автоматичен бушон, който е преди таблото с бушони на апартамента. И така когато наемателя почне да ми се прави за наема че няма пари, че не е тук или друго, просто му спирам тока и да видиш как за отрицателно време ми се носят парите за наем и сметки!!!

* Желателно е сметките за парно, ток и вода да им ги събираш на наемателите всеки месец и ти да си ги плащаш, защото те често забавят това плащане и могат да се натрупат доста лоши сметки!!!
maxaffey
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 01 Сеп 2009, 13:10


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron