начало

Венецианската комисия видя неясни и произволни промени в проекта за нова Конституция Венецианската комисия видя неясни и произволни промени в проекта за нова Конституция

Погасяване правото на ползване по чл. 59, ал. 3 ЗС

Казуси за недвижими имоти


Погасяване правото на ползване по чл. 59, ал. 3 ЗС

Мнениеот betina » 03 Ное 2019, 22:46

Здравейте, колеги! Моля за помощ по следния казус: Родители прехвърлят на дъщеря си имот, като си запазват правото на безвъзмездно пожизнено ползване. Дъщерята завежда иск по чл. 59, ал. 3 ЗС като иска от съда да установи, че правото на ползванет на ответниците е погасено поради неупражняването му в продължение на 5 години. Съдът остава ИМ без дивжение, като указва на ищеца да обоснове правен интерес от предявения иск с оглед на твърдението, че един от ответниците не претендира отричаното право.... Какво означава, че не претендира правото, като го има в НА?
betina
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 18 Май 2006, 15:15

Re: Погасяване правото на ползване по чл. 59, ал. 3 ЗС

Мнениеот Melly » 06 Ное 2019, 12:51

betina написа:Здравейте, колеги! Моля за помощ по следния казус: Родители прехвърлят на дъщеря си имот, като си запазват правото на безвъзмездно пожизнено ползване. Дъщерята завежда иск по чл. 59, ал. 3 ЗС като иска от съда да установи, че правото на ползванет на ответниците е погасено поради неупражняването му в продължение на 5 години. Съдът остава ИМ без дивжение, като указва на ищеца да обоснове правен интерес от предявения иск с оглед на твърдението, че един от ответниците не претендира отричаното право.... Какво означава, че не претендира правото, като го има в НА?

Допускам, че ищцата сама си е създала този проблем, като в ИМ е въвела твърдение, че "единият родител не претендира отреченото право". Това твърдение е индиция, че ако този родител по някяква причина ползва имота лично или чрез трето лице след срока по чл.59 ЗС, то той държи имота на облигационно основание- напр. заем за послужване - т.н. търпими действия с оглед родствените отношения между страните. Тази трактовка обаче е извън предмета на спора.
Бих препоръчала ищцата да оттегли въведеното с ИМ твърдение, естествено с препис към другите страни.
По този начин нередовността на ИМ ще е отстранена, а като резултат ще е налице правен интерес от водене на иска срещу двамата родители и последващото администриране на редовната ИМ до ответните страни за поставяне начало на същинския исков процес.
Ако наистина в производството пред РС единият родител признае с изрично изявление основателността на иска по чл.59, ал.3 ЗС, то съдът ще се произнесе с решението си спрямо тази страна по реда на чл.237 ГПК.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7837
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Погасяване правото на ползване по чл. 59, ал. 3 ЗС

Мнениеот betina » 10 Ное 2019, 09:24

Сърдечно благодаря за ценния съвет! Бъдете здрава!
betina
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 18 Май 2006, 15:15


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron