начало

ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни ВКС решава може ли да бъдат атакувани безсрочно договорите, сключени от незапретени психичноболни

Погасяване правото на ползване по чл. 59, ал. 3 ЗС

Казуси за недвижими имоти


Погасяване правото на ползване по чл. 59, ал. 3 ЗС

Мнениеот betina » 03 Ное 2019, 22:46

Здравейте, колеги! Моля за помощ по следния казус: Родители прехвърлят на дъщеря си имот, като си запазват правото на безвъзмездно пожизнено ползване. Дъщерята завежда иск по чл. 59, ал. 3 ЗС като иска от съда да установи, че правото на ползванет на ответниците е погасено поради неупражняването му в продължение на 5 години. Съдът остава ИМ без дивжение, като указва на ищеца да обоснове правен интерес от предявения иск с оглед на твърдението, че един от ответниците не претендира отричаното право.... Какво означава, че не претендира правото, като го има в НА?
betina
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 18 Май 2006, 15:15

Re: Погасяване правото на ползване по чл. 59, ал. 3 ЗС

Мнениеот Melly » 06 Ное 2019, 12:51

betina написа:Здравейте, колеги! Моля за помощ по следния казус: Родители прехвърлят на дъщеря си имот, като си запазват правото на безвъзмездно пожизнено ползване. Дъщерята завежда иск по чл. 59, ал. 3 ЗС като иска от съда да установи, че правото на ползванет на ответниците е погасено поради неупражняването му в продължение на 5 години. Съдът остава ИМ без дивжение, като указва на ищеца да обоснове правен интерес от предявения иск с оглед на твърдението, че един от ответниците не претендира отричаното право.... Какво означава, че не претендира правото, като го има в НА?

Допускам, че ищцата сама си е създала този проблем, като в ИМ е въвела твърдение, че "единият родител не претендира отреченото право". Това твърдение е индиция, че ако този родител по някяква причина ползва имота лично или чрез трето лице след срока по чл.59 ЗС, то той държи имота на облигационно основание- напр. заем за послужване - т.н. търпими действия с оглед родствените отношения между страните. Тази трактовка обаче е извън предмета на спора.
Бих препоръчала ищцата да оттегли въведеното с ИМ твърдение, естествено с препис към другите страни.
По този начин нередовността на ИМ ще е отстранена, а като резултат ще е налице правен интерес от водене на иска срещу двамата родители и последващото администриране на редовната ИМ до ответните страни за поставяне начало на същинския исков процес.
Ако наистина в производството пред РС единият родител признае с изрично изявление основателността на иска по чл.59, ал.3 ЗС, то съдът ще се произнесе с решението си спрямо тази страна по реда на чл.237 ГПК.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7653
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Погасяване правото на ползване по чл. 59, ал. 3 ЗС

Мнениеот betina » 10 Ное 2019, 09:24

Сърдечно благодаря за ценния съвет! Бъдете здрава!
betina
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 18 Май 2006, 15:15


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron