Страница 1 от 1

Запустял селски имот превърнат в сметище

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2019, 13:23
от petertun
Здравейте,

На селото на майка ми граничим с имот който е запустял,собственика е починал и неговите наследници са разпръснати по света и не се интересуват от него.Целия имот е в храсти и треви по 2 метра ,а отскоро други наши много "възпитани" комшии са го превърнали в сметище,като си изхвърлят цели чували с битови отпадъци,и после котки и кучета ги разкъсват и разнасят.Пласмасови отпадъци,дрехи ,навсякъде. :roll:
Направо съм в потрес !
Чудя и се мая ,каква е тая БГ простотия и как аджеба да я оправя.Към селския кмет ли да се обърна , и каква точно жалба да подам ,че да има някакъв ефект ? /понеже кмета е от тоя тип кметове,незаинтересовани от проблемите на хората ,а гледа да си изкара мандата / и съм сигурен, че няма да обърнат абсолютно никакво внимание.Към селския полицай ли да напиша жалба за създаване на незаконно сметище?
Самите комшии казват ще го изчистим,но на другия ден продължават скришом да изхвърлят :roll: :twisted:
Моля за съвет .

Re: Запустял селски имот превърнат в сметище

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2019, 08:33
от ivanov_p
Изчистете го, заградете го и го приобщете към вашия. Чистенето да стане от фирма с фактура, както и ограждането.

Re: Запустял селски имот превърнат в сметище

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2019, 09:56
от petertun
Това ще излезне поне 500-600лв и нагоре ,а и няма гаранция че през оградата пак няма да мятат боклуци .Или да срежат мрежата.

Re: Запустял селски имот превърнат в сметище

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2019, 10:56
от ivanov_p
При това положение кмета какво да направи?

Re: Запустял селски имот превърнат в сметище

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2019, 11:42
от petertun
Понеже самия двор няма ограда,част от сметището е на самата улица.А улицата е общинска/държавна собственост.От тая гледна точка исках да знам няма ли някакви наредби, съответно наказания за създаване на нерегламентирано сметище?
Не може това да е нормално :roll:

Re: Запустял селски имот превърнат в сметище

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2019, 13:10
от nikodim77
А цената на имотът не е ли по-висока от тези 500-600 лева? Та дори и оградата, която следва да монтирате – изградите? :roll: Отговорът на колегата (съфорумец) ivanov_p няма предвид това да не се хвърлят боклуци, а един институт предвиден в ГПК и ЗС. Изчистете, поставете оградка и извикайте на място да подиша чист въздух някой познат – приятел адвокат… :wink:
А и все пак си мисля, че наличието на ограда би разубедило някои от желаещите да продължат да хвърят отпадъци в имота.

пп. горното в зависимост от Вашите желания за имотни състояния и моралните Ви принципи! Но ако имотът пустее и е сметище, а вие разполагате с физическата възможност да го превърнете в градина или хубав подреден и поддържан кът, то тогава моралът настрана...

Re: Запустял селски имот превърнат в сметище

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2019, 16:36
от petertun
nikodim77 написа:Отговорът на колегата (съфорумец) ivanov_p няма предвид това да не се хвърлят боклуци, а един институт предвиден в ГПК и ЗС. Изчистете, поставете оградка и извикайте на място да подиша чист въздух някой познат – приятел адвокат


Какво означава това? И адвокат за свидетел ли? Не ви разбирам.

Re: Запустял селски имот превърнат в сметище

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2019, 18:45
от nikodim77
Адвокатът не е за свидетел, а за отговор на – „Какво означава това?” Е, защо пък не и за свидетел, ако след това, обаче няма да Ви представлява по евентуални бъдещи дела във вр. с „изчистването и поставяне на оградката”. (последното да не Ви стресне! Хипотетично е) Адвокатът ще доведе и до разбиране това, което не разбирате от предходния ми пост.
Ще се спра отново на морала: По-горе написах , „…моралът настрана...” Далече съм от изключване на моралните ценности в животът на хората, напротив! Аз лично считам, че същите следва да с приоритет и пред законовите норми. И в този смисъл е терминът „добри нрави” подчертаван в съдебната практика.
Та, мисля, че ако имате възможност да превърнете това сметище в едно по-приветливо място. Облагородявате го, черпите плодовете от неговото ползване, то това са действия – много по-морални от същите на тези, които са оставили имотът да се превърне в такова сметище. Като последващ резултат от тези Ваши евентуални действия, се явява и институтът, за който споменах, и който би Ви бил пределно изяснен от адвокат (нотариус) и т.н.