начало

Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор от ВКП

Права на наемател

Казуси за недвижими имоти


Права на наемател

Мнениеот tiger123 » 03 Апр 2019, 15:34

Здравейте,

наех жилище преди близо три години за период от две години. При наемането уведомих наемодателя, че съм музикант и свиря на музикален инструмент. Наемателят нямаше нищо против практикуването на моята професия. След известно време съседите започнаха да се оплакват от това, че свиря на инструмента в позволените за това часове, без да нарушавам правилата за време за почивка в определените за това часове.

Поради тази причина наемодателят ме заплаши, че ще прекрати договорът тъй като не иска съседите да му се оплакват. Предложих рестрикции като намаляване на звука с материали които изолират звука от инструмента. Той се съгласи. В последствие обаче продължи да ме заплашва, че ако продължат съседите да се оплакват ще трябва да се изнеса.

Когато договорът изтече, той се съгласи да подпишем договор за още 2 години, но в денят на подписването донесе договор за 3 месеца. Аз го подписах и продължих да живея в жилището след изтичане на трите месеца със съгласието на наемодателя. Но периодично той ме притеснява звънейки и пишейки, че съседите се оплаквали.

Моят въпрос е, имам ли законова защита да практикувам професията си без да бъда изгонена от наето жилище. Наемодателя има ли право да ме изгони ако реши? Законът предпазва ли ме по някакъв начин от това да остана на улицата?

(Живяла съм в чужбина и в държавата имаше изрична забрана наемодател да гони наемателя по време на периода на договорът. Без съдебно решение и то базирано на законова основа, наемодател не може да извади наемател от жилишето. Има ли подобна законова защита в България?)

Вторият ми въпрос е свързан с това, че наемодателя постоянно ме притеснява, звъни, пише и изисква да се виждаме и да говорим. Това създава напрежение и стрес и отнема от времето ми. Той има ли право да ме притеснява при условие, че наемът е винаги платен на време, сметките са платени и не свиря в часовете определени за почивка, както и жилището е стопанисвано добре. Той няма никакви оплаквания от плащането на наем, сметки и стопанисване на жилището. Но измисля постоянно причини да иска да се виждаме и да говорим ако някой съсед му се обади. Или просто защото иска да ме види.

И третият ми въпрос е свързан с това, че наемодателят има ключ за жилището и по неговите думи е влязъл след като бил звънял и никой не бил отворил. А съм била у дома но съм спяла и се ужасих, че е влизал докато спя. Има ли наемодателя право да има ключ за жилището и има ли право да влиза в него с този ключ без моето изрично съгласие и знание?
tiger123
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Апр 2019, 15:18

Re: Права на наемател

Мнениеот svegrigorov » 05 Апр 2019, 13:17

1. Може да прекрати договора ви за наема с предизвестие.

2.Няма право да те притеснява. Търси си поводи.

3. Дори да има ключ, няма право да го използва и да влиза в апартамента, по което и да е време.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 167
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron