Страница 1 от 1

Казус със сграда в чужд поземлен имот

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2019, 09:31
от vasilev68
Държавно дружество продава преди 20 години жилищна сграда на няколко граждани ,а терена на друг купувач.През годините терена се препродава няколко пъти , като последния собственик решава да строи админ. сграда и паркинг върху имота си.Проблемът е,че цялата канализационна инфраструктура на първата сграда вкл. колектор и тръби остават под новия строеж и неминуемо ще бъдат разрушени .Какъв е редът за излизане от ситуацията за да не загубят хората канализацията си ? За съществуващата канализация не са запазени строителни книжа но тя е много солидно , качествено и скъпо съоръжение и прекосява по гоямата част от имота предвид специфичната форма и размери на поземления имот.Новия инвеститор заявява, че това не е негов проблем и хората трябва сами да се оправят.Как е правилно да се постъпи и чие задължение е евентуалното преработване на канализацията ? Както и може ли да се търси обезщетение за евентуално разрушаване на канализационното съоръжение или елементи от него ,което да доведе до невъзможност да се ползва? Има ли превантивни действия,които живущите да предприемат ?

Re: Казус със сграда в чужд поземлен имот

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2019, 10:23
от vasilev68
Отново се обръщам към компетентните членове на форума за съвет защото инвеститора е получил разрешение за строеж и предполагам,че скоро ще започне строителството, т.е. канализацията ще бъде разрушена.
От досега проведените консултации разбрах,че може да се подават жалби в общината едва след настъпили повреди, което ми се струва доста безмислено.Благодаря предварително за всякакви мнения и коментари по темата.

Re: Казус със сграда в чужд поземлен имот

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2019, 17:46
от Melly
vasilev68 написа:Отново се обръщам към компетентните членове на форума за съвет защото инвеститора е получил разрешение за строеж и предполагам,че скоро ще започне строителството, т.е. канализацията ще бъде разрушена.
От досега проведените консултации разбрах,че може да се подават жалби в общината едва след настъпили повреди, което ми се струва доста безмислено.Благодаря предварително за всякакви мнения и коментари по темата.


Без да навлизам в подробности само ще поясня:
Собственикът на земята (инвеститорът) е задължен да търпи тежестите върху земята - сградите, необходимата обслужваща площ около тях и т.н. - т.е., гл. архитект е бил длъжен да съобрази тези обстоятелства и да обозначи зоната за застрояване на свободната площ, ВКЛЮЧИТЕЛНО да съобрази подземната комуникация.
Вие сте заинтересовани лица - съсобственици в имота и е следвало да бъдете уведомявани за строителните намерения на инвеститора. Включително и за издаденото разрешение за строеж!

Правото е на страната на бдящия, а не на спящия!
Продължавайте да питате по форумите - само ще проспите, ако ли не да сте проспали към този момент срокове за реакция!

Re: Казус със сграда в чужд поземлен имот

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2019, 09:26
от system
Не се ядосвай, Мелка :-) Питащият, получихте ли съобщение от общината за издадено разрешение за строеж? Разрешенията за строеж се съобщават на заинтересуваните страни, а собствениците на съществуваща постройка в поземления имот са такива. Има 14-дневен срок за обжалване от получаване на съобщението. Така че, разходете се до общината да проверите. Ако Вие или някой Ваш съжител вместо Вас от Ваше име не е получил разрешение за строеж, или ако 14-дневният срок от получаването не е минал, прекръстете се и пишете жалба до Административния съд. Ако сте уведомен за разрешението за строеж и 14-дневният срок от уведомяването е изтекъл, "административноправният" заек е минал баира и Ви остава негаторен иск по чл. 109 от ЗС.
И в двата случая е повече от желателно да потърсите адвокатско съдействие. Материята е сложна и не търпи самодейци ;-).
В тази връзка, поднасям извинения на колегите съфорумци, ако съм сгрешил в мнението си. ЗУТ ми е далечен, макар и приятен спомен :-)

Re: Казус със сграда в чужд поземлен имот

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2019, 16:22
от Melly
system, както винаги си брилянтен!
Хич не се извинявай, ЗАЩОТО умната ти главица помни и надгражда! :lol: :lol: :lol:

Re: Казус със сграда в чужд поземлен имот

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2019, 21:12
от vasilev68
Благодаря за компетентните отговори!
Получих най важните насоки за действие. Не знам дали трябва да кажа ,че при платена юридид .консултация нищо такова не ми бе обяснено....
Няма официално уведомление за разрешение за строеж.Това е сигурно.
Ще го проверя в общината и тогава ще решавам.
Иначе това за спящия и бдящия ще го запомня.