начало

Прокуратурата огласи още документи от разследването на шпионския скандал Прокуратурата огласи още документи от разследването на шпионския скандал

Придобиване на земеделски имот по давност.

Казуси за недвижими имоти


Придобиване на земеделски имот по давност.

Мнениеот men79 » 21 Яну 2019, 11:57

Ситуацията е следната....Става въпрос за имот (ливада), който моите родители са ползвали (поддържали чрез косене) в продължение на около 20 години. Имота е наследствен...баба ми го получава (на думи, чрез теглене на жребий...на теб ти даваме тази ливада - без документ) от другите двама нейни братя. И така нашите го обработват около двадесет години и цялото село, където се намира имота знае, че е наш. Всичко е наред до момента , в който нашите искат да го продават и трябва да се събират подписите на наследниците на двамата братя на баба ми(починали и двамата). Оказва се, че един от братята на баба ми е прехвърлил земите на негово име ( не са на името на бащата на баба ми и братята и) и отказва да подпише и предявява претенции, че е собственик (не в съда - само а думи).
Въпроса ми е , може ли да се придобие по давност този имот????
men79
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 09 Апр 2011, 17:56

Re: Придобиване на земеделски имот по давност.

Мнениеот kalahan2008 » 21 Яну 2019, 15:25

"За да придобие по давност правото на собственост върху чуждите идеални части, съсобственикът, който не е техен владелец, следва да превърне с едностранни действия държането им във владение. Тези действия трябва да са от такъв характер, че с тях по явен и недвусмислен начин да се показва отричане владението на останалите съсобственици. Това е т.нар преобръщане на владението /interversio possessionis/, при което съсобственикът съвладелец се превръща в съсобственик владелец. Ако се позовава на придобивна давност, той трябва да докаже при спор за собственост, че е извършил действия, с които е престанал да държи идеалните части от вещта за другите съсобственици и е започнал да ги държи за себе си с намерение да ги свои, като тези действия са доведени до знанието на останалите съсобственици. Завладяването частите на останалите и промяната по начало трябва да се манифестира пред тях и осъществи чрез действия, отблъскващи владението им и установяващи своене, освен ако това е обективно невъзможно. Във всеки отделен случай всички тези обстоятелства трябва да бъдат доказани. Последващо манифестиране промяна в намерението не е необходимо и когато упражняването на фактическата власт е започнало от един от съсобствениците с намерението да държи целия имот като свой и той е станал владелец на идеалните части на останалите."
http://www.vks.bg/vks_p10_167.htm
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3347
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron