начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

Придобиване на имот по давност с неприсъствено решение - про

Казуси за недвижими имоти


Придобиване на имот по давност с неприсъствено решение - про

Мнениеот rusevvva » 30 Ное 2018, 12:08

Колеги,
имам следния казус: След заведено от нас дело през 2015г. за възстановяване на запазената част от открито наследство с иск от трето лица /бащата на децата и съжителстващ на семейни начала с наследницата в същото жилище/ завежда иск за придобиване на имота по давност през 2018г. С оглед на заведения иск, решаващия съд по делото за възстановяване на запазената част СПИРА делото, като приема че другия иск е преюдициален за спора досежно начина на удовлетворяването на ищеца с накърнена запазена част. Спирането е обжалвано.
През това време по заведения иск за давност се провежда заседание и е постановено неприсъствено решение в полза на третото лице. Точно една седмица след неприсъственото решение, което съда е обявил още в съдебна зала за влязло в сила и без право на обжалване, се произнася ВКС с определение, с което отменя спирането и връща делото за гледане. Мотивът на ВКС е, че исковата претенция е само по чл.30 от ЗН и следователно съда дължи произнасяне САМО за това дали е накърнена запазената част на наследниците и съответно в какъв размер следва да се възстанови тази запазена част за всеки от тях,чрез намаляване на извършеното дарение.
За пълнота на изложението: В делото за придобиване по давност имам опит да вляза като "подпомагаща страна", но с отказ на две инстанции /закона толкова дава/ не ме допуснаха /поради липса на правен интерес!/, а като "главно встъпване" не мога, тъй като практиката е, че докато не са признати правата ми по чл.30 от ЗН нямам правен интерес.
§22- хем имаме право, хем никога няма да го получим!
Помагайте с идеи. Ще давам допълнителна информация при необходимост.
rusevvva
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Ное 2018, 11:47

Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron