начало

Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби

Придобиване на имот по давност с неприсъствено решение - про

Казуси за недвижими имоти


Придобиване на имот по давност с неприсъствено решение - про

Мнениеот rusevvva » 30 Ное 2018, 12:08

Колеги,
имам следния казус: След заведено от нас дело през 2015г. за възстановяване на запазената част от открито наследство с иск от трето лица /бащата на децата и съжителстващ на семейни начала с наследницата в същото жилище/ завежда иск за придобиване на имота по давност през 2018г. С оглед на заведения иск, решаващия съд по делото за възстановяване на запазената част СПИРА делото, като приема че другия иск е преюдициален за спора досежно начина на удовлетворяването на ищеца с накърнена запазена част. Спирането е обжалвано.
През това време по заведения иск за давност се провежда заседание и е постановено неприсъствено решение в полза на третото лице. Точно една седмица след неприсъственото решение, което съда е обявил още в съдебна зала за влязло в сила и без право на обжалване, се произнася ВКС с определение, с което отменя спирането и връща делото за гледане. Мотивът на ВКС е, че исковата претенция е само по чл.30 от ЗН и следователно съда дължи произнасяне САМО за това дали е накърнена запазената част на наследниците и съответно в какъв размер следва да се възстанови тази запазена част за всеки от тях,чрез намаляване на извършеното дарение.
За пълнота на изложението: В делото за придобиване по давност имам опит да вляза като "подпомагаща страна", но с отказ на две инстанции /закона толкова дава/ не ме допуснаха /поради липса на правен интерес!/, а като "главно встъпване" не мога, тъй като практиката е, че докато не са признати правата ми по чл.30 от ЗН нямам правен интерес.
§22- хем имаме право, хем никога няма да го получим!
Помагайте с идеи. Ще давам допълнителна информация при необходимост.
rusevvva
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Ное 2018, 11:47

Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron