Страница 1 от 1

Изтичащ договор за наем

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2018, 10:29
от martina_cholakova
Здравейте, моят случай е следният: живея под наем в една квартира от 10-11 месеца. На 25 октомври ми изтича договорът за наем, който е за една година. Само че ситуацията е такава, че наемодателката не е в България и ще се върне най-рано декември, 2018 (поне по нейните думи) и от Нова година нататък смята да продава жилището. Принципно сме се разбрали, че до края на декември мога да ползвам апартамента, въпреки че договорът ще ми е изтекъл вече. Само че сега реших да сме местя. Тоест, още края на октомври да освободя тази квартира. Притеснява ме следното нещо: реално аз ще освободя жилището, но тя като се върне може да ме обвини, че съм използвала квартирата още два месеца и най-малкото да не ми върне депозита. Може дори да иска да й доплатя отгоре. А аз наистина ще се изнасям, но няма кой да приеме апартамента. Няма и на кого да върна ключовете. Адресът, който е записан в договора по отношение едномесечното предизвестие не е пълен. И следователно няма на кого да го изпратя. Какво бихте ме посъветвали в тази ситуация?

Re: Изтичащ договор за наем

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2018, 11:33
от ykovachev
Ако няма сметки за ток и вода, като как ще докаже, че сте ползвали имота (хайде, парното не го коментирам, че там е една галимация...)?
Адресът непълен... Ама комуникирате някак. Уведомете, че освобождавате имота. Наемодателят може и да Ви посочи лице, на което да предадете ключовете. Не виждам проблем и да го направи писмено, пощите и куриерите работят, включително между държавите. И предаването си го оформете с кратко протоколче.
Обръщам Ви внимание, че всеки, ако иска, може да не спазва задълженията си по договор, тъй че гаранция срещу обструкции няма. Но следващия път следете за такива неща като непълен адрес и прочее.
Да ползвате адвокат срещу няколко десетачки (просто да Ви провери договора, който ще подписвате) няма да Ви съветвам, че пак ще ни налазят тука моралните стожери. Но е решение.
Ако има още нещо конкретно, питайте.

Re: Изтичащ договор за наем

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 14:30
от martina_cholakova
Благодаря за съветa. Обаче това поражда още един въпрос: ако не дам едномесечно предизвестие за напускане, а просто си тръгна в края на октомври, тоест теоретично я лиша от възможност да показва жилището на други, тогава губя ли депозита си по дефолт? И ако имам дребни щети, които депозитът би покрил, ще трябва ли да доплащам отгоре за това, че не съм я известила?

Re: Изтичащ договор за наем

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 15:48
от ykovachev
Нищо не се губи по дефолт, но имотът трябва да се върне, не да го напуснете само. И нали все някой трябва да показва имота, т.е. все трябва някому да върнете ключовете. Е, ако не ви се даде възможност за това, контрата е у тоя, дето не си ги иска. Така че все ще трябва да контактувате някак