начало

Съдът в Трън остава с един магистрат, а СРС се сдоби с нови четири щата Съдът в Трън остава с един магистрат, а СРС се сдоби с нови четири щата

Засукан казус с измервателна точка, партида и трафопост

Казуси за недвижими имоти


Засукан казус с измервателна точка, партида и трафопост

Мнениеот oberst » 22 Фев 2018, 16:00

Здравейте,

Закупих от публична продан УПИ със сгради. Имотът е бая голям и вътре какви кабели откъде и накъде водят не беше ясно първоначално. В имота имаше чужда производствена инсталация, която не беше обект на сделката и която се захранваше от мачтов трафопост, също вътре в имота. При въвода питах съдебния изпълнител този трафопост описва ли се в отделен протокол или в постановлението за възлагане и той ми каза, че не се описва, тъй като постановението се основава на нотарилания акт за покупката на имота от длъжника. Тъй като в имота така или иначе има сума "подобрения и приращения", оставих нещата така, а и ЧСИ каза, че не може да описва всичко изрично.

Трафопостът е купен и инсталиран от фирмата длъжник, бивш собственик на възбранения и продаден имот. След като установихме, че съществуващата силова мрежа между сградите не е присъединена никъде и всичко свършва в едно разпределително табло, съгласно процедурата на енергоразпраделителото дружество, отидох в техен офис с документа за собственост да проверя каква е ситуацията. Разгледаха постановлението и казаха, че на тази измервателна точка има клиент - трета фирма. На какво основание е вързан там не било много ясно, на щом вече аз съм законният собственик, измервателната точка е вътре в имота ми и т.н., задействат процедура по промяна на клиентски данни и ще ми прехвърлят партидата на мен. Обадиха ми се скоро след това, че са направили проучване и да отида да попълня заявление, дадоха ми картонче с нов клиентски номер, на което е записан номерът на измервателната точка и ми казаха, че след 5 дни потреблението вече ще се начислява на мен. Започнах да мисля за свързване на моето табло към таблото на трафопоста, обаче неочаквано получих писмо от дружеството, от което нищо не разбрах - не им била политиката да променят данни когато имало граждански спор, настоящият потребител, както и аз сме имали права да ни обявят за титуляр и прочее общи приказки, завършващи с това, че трябва да отида да подам заявление за присъединяване. Тази нова история никак не ми хареса и се обадих в ДКЕВР, където ми казаха, че са имали сходни казуси при приватизационни сделки и да пусна жалба до тях чрез съответното енергоразпределително дружество. Докато те го мислят, ще съм благодарен ако някой сподели опит или виждане по въпроса.

В обощение - трафопостът е в моя имот и не е захранвал нищо извън него, а в имота преди възлагането му е имало инсталация на трета срана, на чието име е била партидата. Сега третата страна я няма в имота, но иска тока по тази партида да й се закара в съседен парцел. След първоначалната история с енергоразпределението, аз пък искам партидата да се прехвърли на мен, като собственик и да се уточни чий е този трафопост и кой отговаря за него, тъй като се оказа, че въпросната трета страна има сключен договор с енергоразпраделението за поддържка на трафопоста. Питах ги на какво основание е този договор и какви документи за собственост е представил възложителят на поддръжката, но не можаха да ми кажат. Нито в АВ, нито в постановлението, нито никъде не става дума, че в имота има някакви отстъпени или учредени права по отношение на трафопоста или каквото и да било друго. Съседът как си мисли, че ще си прекара тепърва кабел през моя имот от таблото след трафопоста до неговия обект също не ми е ясно. Беше подал заявление за преместване на таблото с измервателната точка от моя имот в неговия, но от енергоразпределението казаха, че няма да го направят докато не се изясни случаят. Четох законите и наредбите, но пак не разбрах по какъв начин енергоразпределението могат да теглят кабел за ниско напрежение между трафопоста и таблото през мой имот, ако тръгнат да местят измервателната точка в съседния имот.

Сега ще чакам 25 дневен срок за отговор на жалбата, но искам да се подготвя междувременно за различните възможни развръзки, защото захранването ми трябва и ако ще се влачим след това още сума месеци, да си знам.
oberst
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05

Re: Засукан казус с измервателна точка, партида и трафопост

Мнениеот oberst » 06 Юли 2018, 12:28

Работата била проста, обаче като почти никой не е чувал за ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ №5/2015 ОТ 18.05.2017 Г. НА ВКС - https://www.dpc.bg/bg/news/interpretative-decision-52015-of-scc-bg.html човек трябва да се оправи с една сюрия малоумници с претенции...
oberst
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron