начало

Съдийската колегия не възстанови Люба Петрова като съдия в Раднево Съдийската колегия не възстанови Люба Петрова като съдия в Раднево

НАП вписва тежест след осъществена публична продан на имот

Казуси за недвижими имоти


НАП вписва тежест след осъществена публична продан на имот

Мнениеот djinger » 30 Ное 2017, 23:34

Здравейте,
Бих искала да получа съвет как да постъпя в така създалата се ситуация за мен, която може би е прецедент.
На 13.06.2017 спечелих апартамент на публичен търг от Частен съдия изпълнител с тежест ипотека. Заплатих цената на имота, заплатих данъка, получих постановление за възлагане и го вписах в агенция по вписванията.
След като стигнах до момента на вдигане на тежестта и получих справка за тежести се появи нова тежест, вписана в агенция по вписванията един месец след като аз заплатих имота.

Оказа се,че НАП води дело за недействителност на предходната покупко-продажба на същия имот от фирма с големи задължения към НАП на физическо лице. НАП печели делото, но не уведомява частния съдия изпълнителя, че такова дело се води (започнато е 2010 г.). Решението на съда е, че стелката е недействителна по отношение на държавата в лицето на НАП. Взето е по време на публичната продан, влиза в сила седмица след приключилата публична продан и бива вписано в агенция по вписванията месец след публичната продан. Междувременно съдия изпълнителя е уведомявал НАП за всяка стъпка по изпълнителното дело. НАП също така не е вписала искова молба по изпълнителното дело в агенция по вписванията. Още нещо, което има значение - удовлетворяването на вземането на НАП е след ипотеката, защото ипотеката е от 2006-та година, а задължението към НАП е установено 2010-та година. Така или иначе НАП не може да бъде удовлетворена.

В крайна сметка се оказва,че съм взела на публична продан имот от длъжник,който според НАП не е собственик на имота.

Моля да ме посъветвате как бих могла да премахна тази тежест върху имота?
Има ли основание да се притеснявам за това дали съм собственик на имота и може ли НАП да образува дело срещу мен за доказване, че имота не е мой? Ако да - от кого мога да потърся възстановяване на заплатената за него сума?
Има ли действия, които мога да предприема, за да се защитя?
Ако вдигна възбраната за ипотеката - НАП може ли да наложи своя възбрана на имота?

Ако имате допълнителни въпроси по казуса - моля пишете.

Ще съм Ви изключително благодарна за съвети и препоръки.

С Уважение,
Иванова
djinger
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 30 Ное 2017, 22:41

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот bobi9 » 01 Дек 2017, 14:30

Не разбрах възбраната преди или след влизането в сила на възлагателното постановление е вписана?
bobi9
Потребител
 
Мнения: 300
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот djinger » 01 Дек 2017, 15:40

bobi9 написа:Не разбрах възбраната преди или след влизането в сила на възлагателното постановление е вписана?


Възбраната е вписана юли месец, постановлението за възлагане влиза в сила септември месец и е вписано в агенцията по вписванията октомври.
djinger
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 30 Ное 2017, 22:41

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот bobi9 » 01 Дек 2017, 16:47

Според мен НАП няма да могат да вземат имота, но определено най-вероятно ще ви създадат главоболия. Факта, че не са си вписали исковата молба създава за вас изгодни последици. Ако все пак нещата тръгнат на криво, можете да си търсите парите от взискателя по изпълнителното дело и от длъжника, заедно с разноските и лихвите.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 300
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот kalahan2008 » 01 Дек 2017, 20:28

Решението по иска по чл. 216 ДОПК, заведен от НАП, създава само относителна недействителност на сделките по отношение на НАП. Това означава, че дори и при успешно проведен от НАП иск имотът не се връща в собственост на предишния собственик, но по отношение на НАП ще се счита, че имотът е на длъжника.
Съгласно члл. 496, ал. 2 ГПК правата, които трети лица са придобили върху имота, не могат да бъдат противопоставени на купувача, ако тези права не могат да се противопоставят на взискателите.
Това означава, че ако НАП не може да противопостави своите права на ипотекарния кредитор, то тя не може да ги противопостави и на купувача на публичната продан (ако тя е проведена за удовлетворяване на вземането на този ипотекарен кредитор). С други думи, ако исковата молба на НАП е вписана след ипотеката, нямате притеснения. Ако обаче е вписана преди ипотеката, правата на НАП могат да се противопоставят на купувача на публичната продан.
Няма никакво значение кога е наложена възбраната, освен ако изпълнителното дело е образувано за удовлетворяване на вземанията не на ипотекарния кредитор (най-вероятно банка), а на друг, необезпечен ("хирографарен") кредитор.
Няма никакво значение, че НАП не е уведомил ЧСИ за делото - на основание чл. 191 ДОПК НАП следва да е уведомила ЧСИ за своите вземания, но не е длъжна да го уведомява за искове по чл. 216 ДОПК. Вписването на исковата молба би следвало да е установено от ЧСИ преди извършване на описа или публичната продан. А освен това и купувачът следва да си провери сам имота за тежести.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3284
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот djinger » 01 Дек 2017, 21:14

Здравейте kalahan2008,
Първо искам да Ви кажа, че се надявах на отговор точно от Вас.
Благодаря, че ми писахте.
Имота е бил собственост на фирма, купила ипотекиран имот от 2006-та година в банка.
Юни 2010-та НАП връчва на фирмата заповед за възлагане на ревизия с цел установяване на задължения.
Фирмата веднага предприема продажба на имота на физическо лице, след получаване на документа, че ще бъде извършена ревизия.
При продажбата имота си върви с ипотеката и банката осъжда последния собственик. По тази начин имота отива на публичен търг и аз го придобивам на публична продан. Аз нямах тази информация при закупуването. Нямаше и тежест на имота преди търга,освен ипотеката. Тежестта ан НАП възниква след публичната продан и преди датата на постановлението ми за възлагане.
НАП от 2012-та е започнала дело за недействителна продажба, защото са били установени огромни задължения на фирмата. НАП счита, че продажбата е извършена с цел ощетяване на държавата. При продажбата няма банков превод на средтва. Собственика е бил починал,а наследниците са се отказали от наследство. Продажбата е извършена от управителя на фирмата, който към настоящия момент вече не е управител.Фирмата е в ликвидация отдавна и не е на никого вече. Следователно НАП печели делото.

Според Вашия отговор "Съгласно члл. 496, ал. 2 ГПК правата, които трети лица са придобили върху имота, не могат да бъдат противопоставени на купувача, ако тези права не могат да се противопоставят на взискателите", т.е.ипотеката е преди НАП, следователно разбирам, че моето право на собственост не може да бъде оспорено.

Частният съдия изпълнител твърди, че при така създалите се обстоятелства ще имам проблем да продам имота или да го ипотекирам. Това вярно ли е?

Необходимо ли е да водя дело за доказване на собственост, за да мога да оперирам с имота?

Има ли начин да залича тежестта вписана от НАП на имота?

Благодаря предварително за отделеното време.

Поздрави,
Иванова
djinger
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 30 Ное 2017, 22:41

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот kalahan2008 » 01 Дек 2017, 21:50

Доколкото разбирам, ипотеката е от 2006 г., а исковата молба на НАП е от 2012 г. Би трябвало да е вписана в Службата по вписванията, защото иначе съдът нямаше да даде ход на делото - такова е изискването на закона.
Няма как да заличите вписването на решението в полза на НАП и исковата молба, ако тя евентуално е била вписана. Те винаги ще излизат в удостоверението за тежести. Но не би трябвало да е проблем при последваща продажба, защото това решение не ползва НАП по никакъв начин. Разбира се, ако нещата са така, както ги описвате.
Бихте имали проблем с последваща продажба или ипотека само, ако насреща имате юристи, които не разбират от материята.
Не е нужно да водите никакъв иск за собственост. Можете да водите някакъв евентуален установителен иск срещу НАП и по този начин да "анулирате" (образно казано) ефекта на вписаното съдебно решение в полза на НАП, но мисля, че би бил недопустим. Не мога да се сетя какъв би бил предметът на този иск.
Повече ме притеснява това, че продажбата е била извършена от лице, което не е било управител на дружеството към този момент. Това предполага недействителност на сделката, която се доказва по друг ред, а не чрез отменителен иск по чл. 216 ДОПК. Но така, както сте описали нещата, не става ясно какъв иск е водила НАП.
Най-добре е да се консултирате с адвокат, който да види документите.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3284
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот djinger » 01 Дек 2017, 22:31

Здравейте,
Моя грешка при обяснението.
Лицето извършило продажбата е било управител по това време. Просто към настоящият мемент вече не е.
НАП е вписала възбрана върху имота през 2012-та,когато е започнала делото за недействителност за покупко-продажбата. Но НАП се удовлетворява след банката.
Новопоявената тежест е Решението на съда за недействителност на сделката между фирмата и физическото лице- може би я наричам погрешно - не е точно тежест а вписване на съдебно решение.
Ще се консултирам с адвокат, но имам запазен час чак за Понеделник.
Не исках да стоя в неведение и най-вече притеснение,че НАП някак може да ми вземат имота и няма кой да ми възстановят сумата. Това не е възможно нали? Аз съм добросъвестен купувач в случая.

НАП така или иначе няма откъде да получи обезщетение. Дори имота да се беше върнал на фирмата пред всички инститруции и да беше отишъл на търг на името на фирмата- пак банката щеше да вземе парите след търга.
Ако се сещате нещо друго по темата в моя полза, моля кажете ми.
Ако имате някакъв въпрос, то аз ще уточня, защото имамм решението на съда и справката от агенция по вписванията.

По принцип бих искала да не съдя никого и да не ме съдят мен. Но все пак, ако това обстоятелство, че пред НАП имота е на фирмата, ще ми пречи да си продам имота след година - то трябва да предприема някакви мерки.

И още един важен въпрос имам - ако вдигна възбраната на ипотеката, което по прицип трябва да направя в някакъв момент - НАП може ли да наложи нова възбрана на имота?

Много благодаря за съдействието.

Поздрави,
Иванова
djinger
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 30 Ное 2017, 22:41

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот ivanov_p » 02 Дек 2017, 10:47

парите са получени от банка, а ЧСИ има достатъчно и е застрахован, което означава, че в най-лошият случай ще си върнете парите. Давността за вземания на НАП изтича слез три години и малко, а част от тях започват да се погасяват на всеки следващ 1 януари. Не правете нищо, времето ще реши проблема.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3177
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Дек 2017, 15:40

Няма никакъв проблем.
Наскоро приключи едно такова дело. Накрая се наложи загубилата страна да плати огромни репарации - в буквалния смисъл. Горе-долу се равняват на 1 нормален човешки живот като спестявания. Примерно - да платиш разноски по дело - около 15-20 000 лева, не е малко, защото ти ги искат наведнъж.

Имотът е конвертируем, то няма по принцип имот без тежести.

Всеки имот има пред-история.
Всичко може да се оспори - включително и първоначална сделка, дори и да има един купувач.
Оспорвал съм всичко - затова знам от опит. А в случая - тук не само не се вижда, ами то и няма и проблем.
Има вписвания, те са в поредност, по закон са защитени.
Някакво колебание може да има в характера на искането на НАП, но то е приравнено на всеки граждански иск.

Изчистете ипотеката - въпрос на такса е. Изобщо няма да се стигне до нищо.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4654
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот n_ikito » 04 Дек 2017, 15:39

Интересни отговори, но в реалния живот..?? Опитайте се да продадете такъв имот с вписано такова решение :idea:
n_ikito
Потребител
 
Мнения: 918
Регистриран на: 31 Окт 2006, 19:33

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот djinger » 04 Дек 2017, 20:47

Здравейте,
Благодаря на всички, които писаха по темата.
Връщам се от консултация при адвокат, където представих документите, които имам.
Според адвокатката важното е, че има вписана възбрана от НАП 2012-та върху този имот.
Тя твърди, че щом съм знаела за тази възбрана съм недобросъвестен купувач. Вие какво мислите?
За нея не е от значение, че имота е ипотекран 2006-та и купен от фирмата с ипотеката.
Тя смята, че това, което може да ме спаси е факта, че фирмата е ликвидирана (срока на ликвидация е приключил на 01.12.2017) и скоро ще бъде заличен търговец. Това според нея означава, че НАП няма да търси повече вземания.
Но от друга страна смята,че е възможно НАП да даде имота на публична продан, за да удовлетвори вземането си на база на вписаната възбрана и решението на съда в полза на НАП.
Като цяло каза, че не е имала такъв казус и не е сигурна. Посъветва ме да не правя нищо и да изчакам да изтече давността на вземането на НАП, но не може да посочи от кога е започнал да тече срока на давност, по конкретно дали срока на давност е текъл, докато се е водило делото. Делото е започнало 2012-та и приключва тази година. Някой знае ли кога изтича давността на вземането на НАП?
В случая, заради естеството на казуса имам нужда да се консултирам с по-опитен адвокат.
Искрено моля потребител kalahan2008, ако е възможно, да ми пише на лично съобщение координатите си, за да се видим на лична консултация.
djinger
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 30 Ное 2017, 22:41

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Дек 2017, 02:16

10 години е давността (за публични дела), но колкото знам, има значение първата по ред вписана тежест.

Успех.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4654
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: НАП вписва тежест след осъществена публична продан на им

Мнениеот omar2002 » 29 Яну 2018, 08:20

времето ще реши проблема.

บาคาร่า
omar2002
Младши потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: 26 Окт 2017, 10:59


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron