начало
Всички ефективни присъди в държавата вече са тайна за обществото Всички ефективни присъди в държавата вече са тайна за обществото

Теч в апартамент!

Казуси за недвижими имоти


Теч в апартамент!

Мнениеот nikolay_n » 20 Окт 2017, 17:05

Здравейте,

Обръщам се към вас с голяма молба основно за насока или съвет как да постъпя в следната ситуация и имам ли/какви опции.

Малко предистория: От 2 години/зими имам теч на тавана в кухнята. Над кухнята ми се намира терасата на съседа, която се явява „покрив“ на моята кухня. Теча се появява след снеготопене 2 зими поред.
Когато теча се появи за първи път (зимата 2015/16), говорих със съседа и той обеща да си ремонтира терасата и направи изолация през лятото на 2016, което ме увери че е направил. В следствие аз му повярвах и поканих майстори да шпакловат и боядисат тавана.
Но, тази зима (2016/2017) теча не само се появи отново но и много по силно изразен. За мен е очевидно че нищо не е направил/изолирал и ме е излъгал. Поканих го да види с очите си и се увери за щетите. Почна да ми обяснява че не е от него, отнякъде се просмуквала вода, заобикаляла терасата и т.н.....някакви супер простотии....все едно. За да му докажа че проблема е в неговата тераса поканих оторизирана фирма за Инфрачервена термография, която направи измервания/анализ на моята кухня и терасата на съседа. Издадоха и протокол, в който ясно е идентифицирана/потвърдена и документирана причината: Лоша изолация на терасата и неправилно монтирана воронка/отточна тръба. За това заплатих 350лв.
Предадох копие от протокола на съседа и той ме увери че ще си оправи терасата през лятото на 2017. Е това не се случи (поне досега) и съм сериозно обезпокоен че тази зима (3та поред вече) ще имам теч отново и имуществени щети респективно.

Сега въпроса ми и защо реших да се обърна към форума:
Т.к. не мога да проявявам повече толерантност и разбиране към тази наглост и в същото време да търпя щети и още повече тавана да „капе“ на главите ни/децата ми докато се храним, искам да си потърся правата си по съдебен ред...каквото и да струва като време и пари. Целта ми е да накарам/принудя съседа да си оправи терасата и то по категоричен начин.

Според вас имам ли такава възможност/право и какви са стъпките реда да постигна резултат? Разбира се ще наема адвокат (предполагам, че ще се наложи), но към момента ме интересува принципно: Имам ли законен/правен начин да се сборя с този проблем и евентуално какви са стъпките и реда за достигане на категоричен резултат?

Извинявам за дългия пост...исках да съм максимално полезен с детайли.
Предварително благодаря много на всички отзовали се и посъветвали ме.
Поздрави.
nikolay_n
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 03 Юни 2011, 19:51

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот bobi9 » 21 Окт 2017, 14:39

Имате законен начин. Можете да осъдите лицето да ви заплати стойността на ремонта, както и да го осъдите да отстрани повредата, която е причина за течовете.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 275
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот hobit » 21 Окт 2017, 21:00

От написаното си правя извод, че сте усвоили терасата си и тя е станала част от кухнята. Досега сте дали немалко пари за да се разправяте с кофти съсед, дори и едно дело вероятно не би ви решило проблема, предвид независимия БГ съд, работещ по вътрешно убеждение. Най-бързо и с най-малко ядове би се решил проблема, ако вие остъклите терасата на комшията - хем ще ви е по-топло, хем няма да ви капи по главите :D .
hobit
Младши потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:02

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот nikolay_n » 25 Окт 2017, 15:46

Благодаря за отговорите!

@ hobit: Не, не съм усвоявал тераса под неговата...така си е по арх. план: Аз съм на 4ти етаж и над мен са мезонети и скосявания/покрив....т.е. тази тераса е между две капандури/прозорци пред неговото “студио” или там каквото е и е негова собственост...не е общи части
Предложих опция за козирка....напр. поликарбонатна, но съседа не е съгласен...изобщо не иска да чува за каквото и да е покритие....знам че е трудно за вярване, но е мега ...хммм как да кажа своенравен....да не ползвам друга дума

@bobi9: Е щом е възможно ще се заема. По ме вълнува да успея да го „осъдя да отстрани повредата“ и не толкова „заплати стойността на ремонта“, но ако и това е възможно, няма да се откажа :)
В тази връзка може ли да ме насочите в кой закон или документ са описани тези казуси бих искал да се запозная....?
А също, трябва ли да подготвя нещо предварително (снимки на теча....нещо друго) преди да се обърна към адвокат за помощ...с една дума какъв е реда за процедиране/предвижване по-натам?

Благодаря ви предварително
nikolay_n
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 03 Юни 2011, 19:51

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот bobi9 » 25 Окт 2017, 21:59

Няма изричен текст в закона, в който да пише “ако съседа ви наводнява може да го осъдите”. Но все пак ако мислите, че ще разберете нещо, прочетете чл.45 Ззд и чл. 109 от закона за собствеността.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 275
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron