начало

Прокуратурата разследва престъпление срещу републиката след записи на Божков Прокуратурата разследва престъпление срещу републиката след записи на Божков

Теч в апартамент!

Казуси за недвижими имоти


Теч в апартамент!

Мнениеот nikolay_n » 20 Окт 2017, 17:05

Здравейте,

Обръщам се към вас с голяма молба основно за насока или съвет как да постъпя в следната ситуация и имам ли/какви опции.

Малко предистория: От 2 години/зими имам теч на тавана в кухнята. Над кухнята ми се намира терасата на съседа, която се явява „покрив“ на моята кухня. Теча се появява след снеготопене 2 зими поред.
Когато теча се появи за първи път (зимата 2015/16), говорих със съседа и той обеща да си ремонтира терасата и направи изолация през лятото на 2016, което ме увери че е направил. В следствие аз му повярвах и поканих майстори да шпакловат и боядисат тавана.
Но, тази зима (2016/2017) теча не само се появи отново но и много по силно изразен. За мен е очевидно че нищо не е направил/изолирал и ме е излъгал. Поканих го да види с очите си и се увери за щетите. Почна да ми обяснява че не е от него, отнякъде се просмуквала вода, заобикаляла терасата и т.н.....някакви супер простотии....все едно. За да му докажа че проблема е в неговата тераса поканих оторизирана фирма за Инфрачервена термография, която направи измервания/анализ на моята кухня и терасата на съседа. Издадоха и протокол, в който ясно е идентифицирана/потвърдена и документирана причината: Лоша изолация на терасата и неправилно монтирана воронка/отточна тръба. За това заплатих 350лв.
Предадох копие от протокола на съседа и той ме увери че ще си оправи терасата през лятото на 2017. Е това не се случи (поне досега) и съм сериозно обезпокоен че тази зима (3та поред вече) ще имам теч отново и имуществени щети респективно.

Сега въпроса ми и защо реших да се обърна към форума:
Т.к. не мога да проявявам повече толерантност и разбиране към тази наглост и в същото време да търпя щети и още повече тавана да „капе“ на главите ни/децата ми докато се храним, искам да си потърся правата си по съдебен ред...каквото и да струва като време и пари. Целта ми е да накарам/принудя съседа да си оправи терасата и то по категоричен начин.

Според вас имам ли такава възможност/право и какви са стъпките реда да постигна резултат? Разбира се ще наема адвокат (предполагам, че ще се наложи), но към момента ме интересува принципно: Имам ли законен/правен начин да се сборя с този проблем и евентуално какви са стъпките и реда за достигане на категоричен резултат?

Извинявам за дългия пост...исках да съм максимално полезен с детайли.
Предварително благодаря много на всички отзовали се и посъветвали ме.
Поздрави.
nikolay_n
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 03 Юни 2011, 19:51

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот bobi9 » 21 Окт 2017, 14:39

Имате законен начин. Можете да осъдите лицето да ви заплати стойността на ремонта, както и да го осъдите да отстрани повредата, която е причина за течовете.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 300
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот hobit » 21 Окт 2017, 21:00

От написаното си правя извод, че сте усвоили терасата си и тя е станала част от кухнята. Досега сте дали немалко пари за да се разправяте с кофти съсед, дори и едно дело вероятно не би ви решило проблема, предвид независимия БГ съд, работещ по вътрешно убеждение. Най-бързо и с най-малко ядове би се решил проблема, ако вие остъклите терасата на комшията - хем ще ви е по-топло, хем няма да ви капи по главите :D .
hobit
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:02

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот nikolay_n » 25 Окт 2017, 15:46

Благодаря за отговорите!

@ hobit: Не, не съм усвоявал тераса под неговата...така си е по арх. план: Аз съм на 4ти етаж и над мен са мезонети и скосявания/покрив....т.е. тази тераса е между две капандури/прозорци пред неговото “студио” или там каквото е и е негова собственост...не е общи части
Предложих опция за козирка....напр. поликарбонатна, но съседа не е съгласен...изобщо не иска да чува за каквото и да е покритие....знам че е трудно за вярване, но е мега ...хммм как да кажа своенравен....да не ползвам друга дума

@bobi9: Е щом е възможно ще се заема. По ме вълнува да успея да го „осъдя да отстрани повредата“ и не толкова „заплати стойността на ремонта“, но ако и това е възможно, няма да се откажа :)
В тази връзка може ли да ме насочите в кой закон или документ са описани тези казуси бих искал да се запозная....?
А също, трябва ли да подготвя нещо предварително (снимки на теча....нещо друго) преди да се обърна към адвокат за помощ...с една дума какъв е реда за процедиране/предвижване по-натам?

Благодаря ви предварително
nikolay_n
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 03 Юни 2011, 19:51

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот bobi9 » 25 Окт 2017, 21:59

Няма изричен текст в закона, в който да пише “ако съседа ви наводнява може да го осъдите”. Но все пак ако мислите, че ще разберете нещо, прочетете чл.45 Ззд и чл. 109 от закона за собствеността.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 300
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот recepti2k » 30 Ное 2017, 17:09

Имах подобен проблем само, че в банята. Винаги когато съседите над нас се къпеха, течеше вода това продължаваше от края на есента до началото на пролетта. После си отиваха на село. Няколко пъти им правих забележка без никакъв резултат. Лятото направих повърхностен и евтин ремонт на банята. След което направих застраховка на жилището включваща наводнение. Естествено като се прибраха съседите, проблема пак започна. Само, че имах застраховка. Застрахователя ме обезщети за щетите а след известно време теча престана. Изглежда застрахователя е потърсил отговорност от въпросните съседи. Изглежда, че има начини и механизми за подобни проблеми.
https://recepti2k.com/
recepti2k
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Ное 2017, 16:43

Re: Теч в апартамент!

Мнениеот bludniq_sin » 30 Ное 2017, 19:02

Все още не виждам да са ви дали основния съвет /особено при положение, че сте склонен да платите за компетентна помощ/ - консултирайте се с адвокат!
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 955
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron