начало

Прилагането на абсолютната давност за заварени случаи ощетява кредиторите двойно Прилагането на абсолютната давност за заварени случаи ощетява кредиторите двойно

Наследено жилище от чужди граждани?

Казуси за недвижими имоти


Наследено жилище от чужди граждани?

Мнениеот Kalia » 08 Апр 2004, 19:20

Здравейте, мои роднини са наследници на идеални части от двор и на части от къща тук, но те са чужди граждани и отдавна вече не живеят в България. Чувала съм, че чужди граждани нямат право да притежават имоти и земя тук, освен ако не са юридически лица. Те заварено положение ли са и имат ли си правата на наследници?
Kalia
 

Re: Наследено жилище от чужди граждани?

Мнениеот donna2 » 08 Апр 2004, 19:32

Чл.29. (изм.,ДВ,бр.31 от 1990 г.,бр.33 от 1996 г.)
(1) Чужденци и чуждестранни юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя в страната.
(2) Забраната по ал.1 не се прилага при наследяване по закон. Лицата, придобили право на собственост при наследяване по закон, следва да прехвърлят собствеността си в 3-годишен срок от откриване на наследството.
(3) (изм.,ДВ,бр.59 от 2000 г.) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху сгради и ограничени вещни права върху недвижим
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Ами минали са

Мнениеот Kalia » 08 Апр 2004, 19:53

много повече от 3 години! Какво става тогава?
Kalia
 

Re: Ами минали са

Мнениеот donna2 » 08 Апр 2004, 20:00

по мое мнение тъй като не са прехвърлили имота в 3г. срок считам че следва да бъдат изключени при една евентуална делба с други наследници ,които са български граждани

нашето законодателство така и не уреди този въпрос точно какво ще стане с имот
който е земя по-горе съм си написала мнението

що се отнася до горите виж там има решение


Чл. 10. (1) Политически партии, организации, движения и коалиции с политически цели не могат да притежават право на собственост върху гори и земи от горския фонд.
(2) Чужди държави, чужди граждани и чуждестранни юридически лица не могат да притежават право на собственост върху гори и земи от горския фонд.
(3) Чужди граждани могат да придобиват гори и земи от горския фонд само при наследяване по закон. Те са длъжни в тригодишен срок от откриване на наследството да го прехвърлят на лицата по чл. 6.
(4) След изтичане на срока по ал. 3 държавата придобива горите и земите от горския фонд по цени, определени с наредба на Министерския съвет.
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Благодаря ти

Мнениеот Kalia » 08 Апр 2004, 22:36

Както разбирам аз държавата би трябвало сега да е собственик на техните части от двора (хич не е гора ми е парцел в идеален център на града), но държавата явно не се е усетила, защото съобщения продължават да пристигат на името на техните отдавна починали родители, които всъщност са били собствениците!
Kalia
 

Re: Благодаря ти

Мнениеот donna2 » 08 Апр 2004, 22:56

виж аз съм написала че уредба има само за горите , а за земята няма затова при една делба следва да се изключат от кръга на наследниците чуждите граждани ,което от своя страна ще увеличи частите на наследниците български граждани - това по мое мнение ,защото за тия земи как ще се реши случая правна уредба липсва и в такъв случай не виждам защо държаната да ги наследи
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Ама няма делба

Мнениеот Kalia » 09 Апр 2004, 00:17

Те са наследници на вече разделени части. Родителите на всеки един от тях е притежавал по една от тези части. Само един от тези наследници на вече разделените части е бълг. гражданин и той продължава да живее в имота. Понеже делба няма, затова помислих, че техните части са за държавата. Но явно са за тукашния собственик. Още веднъж благодаря за отделеното време!
Kalia
 

Re: Наследено жилище от чужди граждани?

Мнениеот младежа » 09 Апр 2004, 08:22

Не съм съгласен с ДОнн, за това ,че при неспазване на срока , ще има ОТЧУЖДИТЕЛНА последица на имота/ или дяла/ , още повече към другите наследници. Аналогия според мен ,тук не може да се приложи.
Смятам,че собствеността им си остава - няма никаква норма ЛИШАВАЩА ГИ ОТ СОБСТВЕНОСТ .
Т.е. това е една куха норма , чието неспазване, законодателят не е свързал с никакви правни последици............ако е минало много време............давност за някого/ ще се презумира ,че останалият в имота/ или държавата/ владее за себе си.
младежа
 

А ако не си платят основен ремонт

Мнениеот Kalia » 09 Апр 2004, 09:44

на сградата, който е решен от общото събрание тогава получихме писмо, че ще го плати общината и те се задължават да внесат парите до определен срок. Ако не ги внесат няма ли да ги принудят да го продадат?
Kalia
 

Грешка!

Мнениеот Kalia » 09 Апр 2004, 09:52

Никъде не пишело че общината ще плати ремонта. Извинете, грешката е моя :-)
Kalia
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron