начало
Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната "реформа"

Могат ли да ми вземат единствено жилище?

Казуси за недвижими имоти


Могат ли да ми вземат единствено жилище?

Мнениеот totally_insane » 13 Дек 2012, 11:02

Здравейте, ще се опитам да съм кратка, макар историята да е сложна, но наистина имам нужда от помощ. Изтеглих ипотечен кредит от ОББ 2008 година докато бях извън България. В един момент обаче нещата много се усложниха и известно време нямах възможност да плащам кредита. Когато в последствие се опитах да комуникирам с ОББ те се държаха като абсолютна мафия- не вдигаха телефоните, а от време на време само ме заплашваха с продажби и изискваха от мен невъзможни суми. Така до ден днешен, макар аз да се прибрах в България. Когато си дойдох, говорих с тях но те ми поискаха първо да внеса около 5000 евро (което за мен беше непосилна сума), след това ми поискаха да го продам доброволно за половината от цената му и накрая без почти никакво предупреждение ме осъдиха и сега имота е на публична продан. Проблема е, че аз и сестра ми живеем в него със доход от 320 лева на двете (като банката вече ми взема 60 лева месечно от този доход) и ако го продадат аз и тя буквално излизаме на улицата. Друго жилище нямам и не съм имала никога- на 28 години съм. Има ли нещо, което може да се направи???
Не познавам закона и мисля, че те го използват срещу мен а както разбирате нямам и много пари за да се консултирам с различни адвокати....
Предварително благодаря!!!1
totally_insane
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Окт 2012, 22:02

Re: Могат ли да ми вземат единствено жилище?

Мнениеот huukuu » 13 Дек 2012, 11:21

Ако имотът е ипотекиран и задължението по кредита не се изпълнява, банката, след като се е сдобила с изпълнителен лист срещу Вас, има пълното право на насочи принудителното изпълнение към имота. Не виждам основание в думите ви, че законът се използва срещу Вас.

Възможно е и да има "нещо, което може да се направи", но от предоставената от Вас информация, такова не е видно.
huukuu
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 29 Май 2012, 21:44

Re: Могат ли да ми вземат единствено жилище?

Мнениеот totally_insane » 13 Дек 2012, 11:25

Здравейте и Ви благодаря за отговора. Това, което искам да кажа в общи линии е, че метода по който се действа е абсолютно абсурден. Взема се кредит от някаква институция, комуникацията с която обаче в последствие е невъзможна. Успявам да разговарям само с дребни служители, които клатят глава насреща ми и казват, че трябвало да им занеса 20-30 000 лева. Очарователно нали... Но тъжната истина е, че в живота не се получава това, което е честно, а това за което успееш да се договориш. В България, дори и договорката не струва нищо... Дано някой ден нещата се оправят....
totally_insane
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Окт 2012, 22:02

Re: Могат ли да ми вземат единствено жилище?

Мнениеот kushgribi » 14 Яну 2013, 19:29

totally_insane написа:Здравейте, ще се опитам да съм кратка, макар историята да е сложна, но наистина имам нужда от помощ. Изтеглих ипотечен кредит от ОББ 2008 година докато бях извън България. В един момент обаче нещата много се усложниха и известно време нямах възможност да плащам кредита. Когато в последствие се опитах да комуникирам с ОББ те се държаха като абсолютна мафия- не вдигаха телефоните, а от време на време само ме заплашваха с продажби и изискваха от мен невъзможни суми. Така до ден днешен, макар аз да се прибрах в България. Когато си дойдох, говорих с тях но те ми поискаха първо да внеса около 5000 евро (което за мен беше непосилна сума), след това ми поискаха да го продам доброволно за половината от цената му и накрая без почти никакво предупреждение ме осъдиха и сега имота е на публична продан. Проблема е, че аз и сестра ми живеем в него със доход от 320 лева на двете (като банката вече ми взема 60 лева месечно от този доход) и ако го продадат аз и тя буквално излизаме на улицата. Друго жилище нямам и не съм имала никога- на 28 години съм. Има ли нещо, което може да се направи???
Не познавам закона и мисля, че те го използват срещу мен а както разбирате нямам и много пари за да се консултирам с различни адвокати....
Предварително благодаря!!!1


Ако прочетете внимателно договора си с ОББ ще установите липсата на каквито и да било клаузи, освобождаващи ви от плащане по ипотеката в случай, че нещата "много се усложнят". В случай на предвидени затруднения с покриване на вноските сте имала възможност да договорите облекчен погасителен план с кредитен инспектор в клона, където е подписан договора - мисля, че 12 месечен срок предлагаха, но съдейки от поста Ви, вие просто сте прекратили плащанията с което едностранно сте нарушили клаузите по договора и кредита е станал предсрочно изискуем в пълен размер, съответно банката е напълно в правото си да предприеме описаните стъпки.
Когато имота е ипотекиран, несеквестируемоста на единствено жилище отпада.

totally_insane написа:Това, което искам да кажа в общи линии е, че метода по който се действа е абсолютно абсурден. Взема се кредит от някаква институция, комуникацията с която обаче в последствие е невъзможна. Успявам да разговарям само с дребни служители, които клатят глава насреща ми и казват, че трябвало да им занеса 20-30 000 лева. Очарователно нали... Но тъжната истина е, че в живота не се получава това, което е честно, а това за което успееш да се договориш. В България, дори и договорката не струва нищо... Дано някой ден нещата се оправят....


В предвид, че неизправната страна по договора сте именно Вие, така представените обвинения за некоректно отношение от страна на банката звучат най-малкото несериозно :roll:
kushgribi
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Окт 2012, 21:04


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron