Страница 1 от 1

Относно придобиване на имот по давност

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2001, 13:58
от Лили Костова
Собственик съм на 1/2 част от жил.имот по завещание от 5 години.Плащам данък и такса смет за имота си.Имам подадена нотариална покана от преди 4 години живеещото в имота ми семейство да го освободи или да плаща наем. Нито едното , нито другото до момента.Може ли като изтекат 10 години откакто имота се владее от друго лице , то същото да го придобие по давност и какво трябва да направя за да не се случи?

RE: Относно придобиване на имот по давност

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2001, 23:36
от stranger
ne znam dali drugite kolegi shte se saglasiat, no kakvo napravihme pri edin podoben kazus. Sega ne mi se obiasniava na dalgo i na shiroko ramkata na sashtia, no postapihme taka. Ubedihme jiveeshtite v imota lica da podpishat dogovor za naem, za srok ot 1 mesec sas smeshno niska naemna cena. Sled kato izteche dogovora za naem, ne go podnovihme, a im izpratihme notarialna pokana da osvobodiat imota. Ne go napraviha, no nie se vazpolzvahme ot barzoto proizvodstvo i sladkia chlen 126a,1, b."b" citiram - по искове, произтичащи от договор за наем на недвижими имоти или движими вещи, както и по искове за освобождаването или предаването на отдадени под наем и аренда имущества; vsichko prikliuchi za okolo mesec. Derzajte i uspeh!

RE: Относно придобиване на имот по давност

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2001, 21:05
от адвокат
Ако не приложите трика на колегата, който е писал преди мен - подайте нова нотариална покана, зада прекъснаете давността за придобиване, макар че в този случай тя е 10 години. Най добре започнете дело, дори и да не е по бързата процедура.

RE: Относно придобиване на имот по давност

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2001, 16:19
от от юрисконсулт
не сочите на какво основание тези хора обитават жилището - по договор за наем като държатели или без правно основание. Кой е собственик на другата 1/2 идеална част от жилището? Ако семейството е собственик на 1/2 ид.част, те Ви дължат обезщетение за ползването на Вашата част от имота от деня на поканата и може да заведете дело срещу тях за неизплатените суми, но за не повече от три години назад, считано от датата на подаване на исковата молба. Ако уточните горните условия, колегите ще могат да Ви дадат по-точни препоръки. При всички случаи следва да поискате отново освобождаване на имота или плащане на наем, тъй като с това действие се прекъсва давността.