начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

покрив подземен гараж

Казуси за недвижими имоти


покрив подземен гараж

Мнениеот lubopiten13 » 13 Сеп 2012, 08:44

Здравейте всички,
Ще се радвам да чуя мнения - благодаря предварително. Чия е собствеността върху покрива на подземен гараж, ако този покрив се простира и като двор около сградата. Конкретен пример - жилищна сграда + подземен гараж под нея, който заема почти целия парцел при застрояването. В нот.актове на апартаментите се продава само правото на строеж в/у земята, самата земя е обещана да се прехвърли след закупуване на всички апартаменти пропорционално на собствениците на имоти. След акт 16, инвеститорът не спазва даденото към всички обещание, а продава земята/парцела/ заедно с приземния апартамент. Новият собственик претендира, че автоматично придобива и дворът в задната част на сградата, защото притежавал земята. Дворът е със самостоятелно обособен вход, но всъщност представлява покрива/плочата/ на подземния гараж, в който всички собственици имаме гаражни клетки. Те са самостоятелно обособени в НА с граници, площ и съответен процент идеални части - т.е. гаражи, а не паркоместа. Като собственици на самостоятелни обекти в подземния гараж, не би ли трябвало да притежаваме и покрива на този гараж. Покривът на гаража не е обособен като тераса, т.е. като самостоятелен обект за продан. Никой няма намерение да го ползва за надземен паркинг, защото това е физически невъзможно - просто искаме да си го имаме като двор/зелена площ за общо ползване на всички собственици в блока, а не само за един.Така е предвидено по проект - да е озеленена площ/двор и инвестоторът ни го представяше като обща част за ползване, преди да закупим имоти в сградата и гаража.
Ние останахме изумени, не знам поради глупост или измама - може би и поради двете, когато новия собственик си загради двора и казва, че никой освен него няма да има достъп.
Чий е покривът на подземния гараж, който се простира в пределите на целия парцел и го заема като подземна част на сградата - не е ли и той обща част на всички собственици на гаражни клетки/гаражи в него?
Поздрави!
lubopiten13
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Сеп 2012, 16:25

Re: покрив подземен гараж

Мнениеот lubopiten13 » 13 Сеп 2012, 08:48

Някой може да каже, дали това решение на ВКС е актуално и дали има други решения по казуса? Има го цитирано и някъде в тази тема
Благодаря!
редактирано - доколкото го тълкувам след доста прочити на подобни теми във форума, това решение на ВКС е обосновано възоснова на това, че ищецът е собственик само на апартамент в блока, без да е собственик на гараж в подземия паркинг, като въпреки това претендира за право да паркира върху покрива на гаража или да бъде обещетен за това.
В нашия случай никой няма такива претенции да превръща двора в надземен паркинг или да бъде обещетен - просто искаме да го ползваме за двор. Всички уж сме собственици на гаражи в него, а не на паркоместа - как така само един ще се разпорежда с покрива му, па макар и собственик на земята под него? По какъв начин неговата собственост на земята се "прехвърля" през цяла една постройка/гаража/ и се установява само върху покрива й, за да може само той да го ползва?
lubopiten13
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Сеп 2012, 16:25

Re: покрив подземен гараж

Мнениеот vasgg88 » 08 Апр 2020, 14:20

Преди около година закупих гараж 4 / прилагам план на разпределение/. За съжаление тогава не настоях архитектурен план, тспоред нотариуса не ми трябвало. Една година по-късно строителя на сградата е получил правата върху имота и сега продава паркоместата П1 и П2/ от плана на разпределението/. Как ще ги продаде не ми е известно, дали като общи части или като право на ползване. ПРОБЛЕМА е видно от схемата, че ми блокират достъпа до гаража, не мога да направя маневра напред и след това влизам назад. Не е възможно и влизане напред. Прилагам още една схема с разположението на подхода към гаражите спрямо улицата. На практика не спират пред гаража, но няма и 5 м до оградата и не мога да правя маневри.Сградата е строена 2010г. и според думите на една моя приятелка, която е урбанист, преди не са взимали радиусите на завиване при колите. Мога ли да си търся правата при нотариуса, при който сключих сделката? Моля Ви, за съвет, мнение и коментари!!!

Прилагам линк към схемата: https://we.tl/t-C49C7ye7Kr
vasgg88
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Апр 2020, 14:23


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron