начало

Прилагането на абсолютната давност за заварени случаи ощетява кредиторите двойно Прилагането на абсолютната давност за заварени случаи ощетява кредиторите двойно

wypros4e s *

Казуси за недвижими имоти


wypros4e s *

Мнениеот ani_student » 01 Апр 2004, 12:50

Zdr, wsi4ki imam edin wypros. Ne sym mnogo na ti s prawoto, a imam edin wypros po prawo( u4enik sym), ako nqkoj proqwi interes da pomogne pls.
Гражданинът А получава по закона за реституцията право на реституиране на 120 дка земеделски земи (собствеността му като наследник е документирана с нотариален акт). Но през периода когато земята е била отчуждена от държавата върху 50 дка от нея е построен метарулгичен завод. В периода предшестващ реституцията заводът е приватизиран като 58 % от него са притежание на международна компания за производство на стомана, 25% притежава работно-мениджърско дружество(РМД) , а останалите 17% са притежание на частни лица. Гражданинът А не желае да му бъде компенсирана земята и иска пълното й реституиране като количество и местоположение, както е посочено в нотариалния акт. Срещу кого А трябва да подаде искова молба, ако се знае, че по закон чуждестранни граждани (в сл. инвеститора) в България нямат право на собственост върху земята, на която е построено предприятието, закупено от него.
Има ли други начини а уреждане на въпроса и какви?
Pls , help me!
ani_student
 

Re: wypros4e s *

Мнениеот Иван » 01 Апр 2004, 15:03

Не може да получи земята под завода, разбира се, нито завода, нито двете. За тези 50декара ще може да получи земя от същото качество и в същия размер, в нови реални граници съгласно земеразделителния план, а ако това не е възможно-компенсаторни записи.
Иван
 

Re: wypros4e s *

Мнениеот Тета » 01 Апр 2004, 18:40

Собствеността върху земеделска земя не се възстановява по силата на закона.Правото на собственост върху земеделски земи се възстановява с решение на поземлената комисия или решение на съда, което отменя това решение на поземлената комисия. Произвоството е административно, а не исково. Искова молба не може да подавате, освен ако сте пропуснали срока да да подадете молба до поземлената комисия

Уточнете, по кое време е издаден този нотариален акт, въз основа на който се легитимирате като собственици.
Тета
 

Re: wypros4e s *

Мнениеот яstavrev » 02 Апр 2004, 00:23

Освен това щом държавата е построила сгради след отчуждаването,дори и да си върните земята,за тези сгради се смята,че има учредено право на строеж. Собственикът не може да иска да се премахнат или пък да му се плаща наем за ползването на тази земя.Тъй че няма смисъл да се иска земята,на която е построен завода-само ще плащате данъци за нея и нищо друго.
яstavrev
 

Re: wypros4e s *

Мнениеот ani_student » 03 Апр 2004, 19:47

Naj-iskreno blagodarq na wsi4ki Was, koito mi otgoworihte, mnogo ocenqwam washeto wnimanie, naistina mi pomognahte:)Blagodarq!
ani_student
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron