начало

СЕС казва какво да прави българският съд със заявление за заповед по чл. 410 ГПК при неравноправна клауза СЕС казва какво да прави българският съд със заявление за заповед по чл. 410 ГПК при неравноправна клауза

Изгонване на роднина от имот – отказва да плаща наем

Казуси за недвижими имоти


Изгонване на роднина от имот – отказва да плаща наем

Мнениеот eazysnatch » 12 Май 2021, 20:22

Здравейте ,

Всичко започва от 2006г. когато изтеглих заем ( 100 000лв. ) за мой роднина и му дадах парите без записна заповед на добри начала. От над 10г. кредита е НЕ редовен което ми създава куп проблеми. Семейната драма е много дебела участвах в няколко фирми в които съм съдружник или управител за които не се бяха плащали никакви данъци. Също имаме случай с фалшифициране на моят подпис което ме докара до съд и запор на заплатата. Изплатил съм всичко на НАП и от 2020г. започнах да плащам кредита ,за да започна да си изчиствам името. След поемането на кредита реших да предложа на роднината да плаща наем който е с 40% по нисък от вноската. Той отказа предложението с претекст ,че това му е бащината къща ,но той не е собственик неговият дял 2003г. той си го продаден на майка ми ( покупко продажба ). Аз съм придобил имота от майка ми и съм 100% собственик.

В момента роднината живее в моят имот като:
- Не плаща кредита редовно - постоянно е нередовен, но тегли бързи кредите и ходи на почивки и си купува техника
- Дължи ми сума над 200 000лв. която е отделна от този имот от 2013 и не ми върнал и 1лв.
- Отказа предложение за наем
- Иска откупуване на къщата при абсурдни условия с изплащане на месчни вноски които могат да стигнат до 180месеца (15г.) като се надява да има парите по рано - Аз не съм кредитна институция
- В имота живее баба ми която ще бъде преместена при майка ми

Вече съм изпратил нотариус да му връчи нот. покана с 45 дни срок доброволно да напусне имота ,защото отказа дог. за наем. Сигурен съм ,че няма да напусне и ще трябва да заведа дело.

Роднината:
- Е регистриран по лична карта на адреса на имота.
- Има 50% собственост от друг имот ( апартамент в много стара къща )
- Няма част от имота (продаде си го 2003г.)
- Не желае да подпише договор за наем - тоест не е наемател
- Живее там цял живот - над 60г. е

Искам да се подготвя добре и след 45 дни да заведа бърза процедура за принудително призгонване / извелване.

Може ли да ме посътветвате какви претенции може да предиви пред съда което да го остави в жилището или да се мотаем 5г.

В момента подготвяме доказателства за още две дела от които едното ще е криминално ако откаже да напусне. С две думи опитвам се супер мирно да реша проблема след 14г. чакане, но явно условията не устройват роднината ,а на мен не ми се чака още 14г. той евентуално да си оправи финансовото положение междувременно аз да му плащам вновски по ипотека ( 1100лв.) ,а той да живее там без наем.
eazysnatch
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Май 2021, 20:19

Re: Изгонване на роднина от имот – отказва да плаща наем

Мнениеот berto » 12 Май 2021, 23:55

Искът, който ще се предяви пред съда е един ревандикационен иск по чл. 108 /ЗС. Отивате, доказвате, че той не е собственик и че владее имота неправомерно, като покажете пред съда нотариалните актове и това е, точка. Ако всичко върви добре би трябвало за не повече от година да сте го осъдили на две инстанции.

Сега, ако той живее там 10 години, да не се сети, че може да предяви иск за придобиване чрез владение или да направи констативен нотариален акт по чл. 587 /ГПК, че тогава ше Ви се иска да сте го изгонили по-рано.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 73
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Изгонване на роднина от имот – отказва да плаща наем

Мнениеот ivanov_p » 13 Май 2021, 08:04

Не може да искате да ви плати наем за изминал период, защото нямате договор за наем. В случая може да поискате да ви заплати обезщетение за ползване за последните 5 години, което ще бъде определено от вещо лице по пазарни цени. Може да го извадите от имота с отделен иск, по реда на "бързото производство", чиято "бързина" е около година. Добре е да си топърсите и другите пари, така поне ще намалите до минимум вероятността да получава кредити.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3562
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Изгонване на роднина от имот – отказва да плаща наем

Мнениеот eazysnatch » 13 Май 2021, 16:59

berto написа:Искът, който ще се предяви пред съда е един ревандикационен иск по чл. 108 /ЗС. Отивате, доказвате, че той не е собственик и че владее имота неправомерно, като покажете пред съда нотариалните актове и това е, точка. Ако всичко върви добре би трябвало за не повече от година да сте го осъдили на две инстанции.

Сега, ако той живее там 10 години, да не се сети, че може да предяви иск за придобиване чрез владение или да направи констативен нотариален акт по чл. 587 /ГПК, че тогава ше Ви се иска да сте го изгонили по-рано.


В момента гледам да е през чл.310, ал.1, т.2 от ГПК ( Гражданския процесуален кодекс ) ще поелгедна и иска по чл 108 / ЗС. Не смятам ,че неговият план е бил да не може да се оправи финаносво просто когато вече трябва да си поемое отговорността започва да мисли първо за себе си което мен лично вече не ме устройваг. Затова не е имал и идеята за "придобиване чрез владение "

ivanov_p написа:Не може да искате да ви плати наем за изминал период, защото нямате договор за наем. В случая може да поискате да ви заплати обезщетение за ползване за последните 5 години, което ще бъде определено от вещо лице по пазарни цени. Може да го извадите от имота с отделен иск, по реда на "бързото производство", чиято "бързина" е около година. Добре е да си топърсите и другите пари, така поне ще намалите до минимум вероятността да получава кредити.


Не изисквам да плаща наем за минали месец/години предложението ми беше от 25 Май и е дадено на 26 Април с време да си помисли дали иска да подпише или не. Изяснено му е на адвоката от моят адвокат ,че откаже да подпише ,че трябва да напусне и ако откаже да напусне ще бъдат заведени 3 дела срещу него. Никога не съм възнамерявал да го съдя или гоня Просто нямам вече други варианти освен:
- Да му плащам кредита
- Да гледам майка му ( при условие ,че издържам изцяло моята )
- Да гледам жена му

Тоест ако реша да не го закачам ще издържам моята майка , баба ми , вуйчо ми и неговата жена и чак след това идва моето семейство.

- Дело 1: За изгонване от имота
- Дело 2: За фалшифициране на документи от мое име което ми е довело ХХХ вреди имам неуспорими доказателства с банкови преводи
- Дело 3: За финансова измама диретно към мен като съм пари документи за заем. Тоест човека е супер наясно какво ще се случи като през цялото време съм му дал мирни варианти.
eazysnatch
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Май 2021, 20:19

Re: Изгонване на роднина от имот – отказва да плаща наем

Мнениеот berto » 13 Май 2021, 19:49

Искате да минете през чл. 310, ал. 1, т. 2 /ГПК, само че там се говори за заем за послужване и наем на помещения, а Вие казвате, че нямате договор. Как ще докажете тогава, че имате основание да водите такъв иск? Съдът няма да го уважи, защото нямате доказателство, че имате договор. Тези договори са писмени, не са устни.

Неправомерното владение по чл. 108 /ЗС се доказва много по-лесно, защото там трябва да имате просто титул за собственост, което Вие имате, макар и да не пишете, че го имате и имате и един навлек, който е там 10 години, че и повече.

Второ, тук не става дума за това кой какъв план е имал, а за това кой какво може (в процеса/производството пред съда) и как може да го направи (докаже). Не ми звучите като човек, който разбира от право, имайки предвид НАЧИНА, по който искате да направите това което искате да направите. Ще ми е интересно да публикувате тук разказа си от консултацията с адвокат, когато му разкажете същото, което сте написал в публикацията, с която сте открил темата.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 73
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Изгонване на роднина от имот – отказва да плаща наем

Мнениеот eazysnatch » 18 Май 2021, 15:45

Здравейте ,

В момента събирам информация с кой закон мога да си послужа и вашите съвете са много ценни за мен ,защото минавам през всеки един закон / чл. ал. която някой ми е даден като идея и ги гледам в детайли. Нямаме договор за наем и яко в чл. 310, ал. 1, т. 2 /ГПК се изисква такова нещо отпада. Аз съм мн практичен човек работя само с документи и цифри тъйче нищо устно няма да се опитвам да доказвам в съда както добре знаем лафа "Не е важно какво знаеш а какво може да докажеш в съда". Както казах имам нот. акт и имам един човек в жилището което отказва да си сключи дог. за наем или да си тръгне сега търся начина по който най-бързо да се махне. В момента му текат 45 дни за доброволно с връчена нот. покана ако не се изнесе ще заведа дело.

Сега ще разгледам чл. 108 / ЗС ,за да видя и там какво се пише.

Искам да не ме разбирате погрешно имам си адвокат действам с него , но досега винаги съм оперирал по този начин събирам информация ,за да мога да водя разговор с него и да хвърляме идеи и мнения. Като цяло винаги се готвя за най-лошото ,а ако дойде нещо по-добре е бонус. Затова търся всякакви възможности които "роднината" може да изкочи в процеса на делото като "вие тази къща сте е предобили неправомерно заради ХХХ причини".

Не съм адвокат и не се изразявам като такъв ,но последно време ми се е случвало да се оказвам прав пред адвокати и нотариуси и това е на базата на подготовката ми. Благодаря Ви за информацията продължавам да чета.
eazysnatch
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Май 2021, 20:19


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron