Страница 1 от 1

Ограничителна заповед, ползване на имот след развод.

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2022, 13:49
от hellmad
Здравейте, казуса е следният:

Според думите на познат върху него е налаган психически тормоз от баща му. Бащата и майката имат развод от почти 20 години, като с решение на съда семейното жилище е дадено за безвъзмезно ползване на майката, но собствеността върху жилището е поделена поравно между бащата и майката.
От скоро бащата се е нанесъл в същото жилище и налага психически тормоз с агресивно поведени, обиди и опити да изгони останалите от жилището чрез заплахи и прочее. Викана е полиция и е съствен предупредителен протокол.

Как да се процедира в този случай?
Има ли смисъл да се иска ограничителна заповед и има ли въобще правно основание, на базата на което да се иска извеждане от жилището?

Благодаря предварително.

Re: Ограничителна заповед, ползване на имот след развод.

МнениеПубликувано на: 14 Авг 2022, 14:52
от berto
Прочетете чл. 2, ал. 1 /ЗЗДН: "Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или СА БИЛИ В СЕМЕЙНА ВРЪЗКА или във фактическо съпружеско съжителство."

Кажете на жената да се обърне към районния съд по адреса на имота - чл. 7 /ЗЗДН.

Делото е гражданско.

ЗЗДН е кратък закон и ясно написан, прочетете го, ако имате въпроси, питайте пак, но най-добре е консултация с адвокат, даже е задължително!!! Свидетели, снимки, оплаквания в полицията (писмени протоколи) и на 112, както и видеоклипчета със сцени на насилие от страна на бащата са добре дошли, съдът може и да ги приеме за доказателства.