начало

КС „заличи“ решението парламентът да одобрява плащанията по договорите за пътно поддържане КС „заличи“ решението парламентът да одобрява плащанията по договорите за пътно поддържане

Ограничителна заповед, ползване на имот след развод.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ограничителна заповед, ползване на имот след развод.

Мнениеот hellmad » 14 Авг 2022, 13:49

Здравейте, казуса е следният:

Според думите на познат върху него е налаган психически тормоз от баща му. Бащата и майката имат развод от почти 20 години, като с решение на съда семейното жилище е дадено за безвъзмезно ползване на майката, но собствеността върху жилището е поделена поравно между бащата и майката.
От скоро бащата се е нанесъл в същото жилище и налага психически тормоз с агресивно поведени, обиди и опити да изгони останалите от жилището чрез заплахи и прочее. Викана е полиция и е съствен предупредителен протокол.

Как да се процедира в този случай?
Има ли смисъл да се иска ограничителна заповед и има ли въобще правно основание, на базата на което да се иска извеждане от жилището?

Благодаря предварително.
hellmad
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 06 Окт 2013, 18:35

Re: Ограничителна заповед, ползване на имот след развод.

Мнениеот berto » 14 Авг 2022, 14:52

Прочетете чл. 2, ал. 1 /ЗЗДН: "Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или СА БИЛИ В СЕМЕЙНА ВРЪЗКА или във фактическо съпружеско съжителство."

Кажете на жената да се обърне към районния съд по адреса на имота - чл. 7 /ЗЗДН.

Делото е гражданско.

ЗЗДН е кратък закон и ясно написан, прочетете го, ако имате въпроси, питайте пак, но най-добре е консултация с адвокат, даже е задължително!!! Свидетели, снимки, оплаквания в полицията (писмени протоколи) и на 112, както и видеоклипчета със сцени на насилие от страна на бащата са добре дошли, съдът може и да ги приеме за доказателства.
berto
Потребител
 
Мнения: 250
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron