начало

От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури

НАСЛЕДЯВАНЕ ОТ НЕРОДЕНО, НО ЗАЧЕНАТО ДЕТЕ ИЗВЪН БРАК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


НАСЛЕДЯВАНЕ ОТ НЕРОДЕНО, НО ЗАЧЕНАТО ДЕТЕ ИЗВЪН БРАК

Мнениеот shekila » 08 Дек 2020, 16:36

мам един малко абсурден казус, който хвърли в размисли доста колеги и ще съм благодарна да прочета и други мнения.

Преди месец умира млад мъж, който остава живи родители и нероденото си дете, с чиято майка няма брак, а съжителство на семейни начала.
Ако приемем, че наследството се открива при смъртта на наследодателя съгл. ЗН, то в този случай родителите встъпват като наследници от втора степен, след като няма, такива от първа.
1. Какво се случва с детето, което е заченато, но неродено?
Съгл. същия ЗН не наследяват само не заченати деца! Детето е заченато, но с неустановен произход.
Съгласно СК, за да се докаже произход от баща когато липсва граждански брак, следва или припознаване лично от бащата или чрез съдебно дело. В случая бащата е починал преди раждане на детето и няма брак, т.е. припознаването е невъзможно и следва дело за произход.

2. Кой и кога става наследник в случая?
По право към момента родителите са наследници. Обаче, ако след раждане на детето и установяване на произход от починалия баща, следва ли да има разместване на наследството, т.е. появява се наследник първа степен и измества родителите?
Обаче нали наследството вече е било открито и породило своите права преди раждането и съответно установяване на произхода на детето.
Не е ли редно родителите да останат наследници и детето да не може да ги замести?
Ако приемем обаче целта на ЗН, че детето е заченато, т.е. то следва да има право да наследява, тогава след установяване на неговия произход от бащата ще замести ли родителите на баща си и ще получи цялото наследство, като лиши родителите му, т.е. баба и дядо си?
2. Какво се случва с наследството през това време?
Родителите се грижат за наследството, изплащат кредит, плащат дългове и пр.
Могат ли родителите на починалия да се разпоредят с наследството и до кога ?
Това лишава ли детето от наследство?
Как би се извършила транслативна сделка, след като по закон родителите на починалия съгл. ЗН вече са собственици на наследството и не биха могли да се разпоредят с него в своя полза?

Струва ми се доста объркан случая, противоречива правната уредба и ще съм благодарна на всеки съвет.
shekila
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 05 Окт 2006, 13:24

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron