начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Делба на имот - алтернативи

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Делба на имот - алтернативи

Мнениеот mariand » 04 Май 2020, 14:57

Здравейте!
с бившата ми съпруга сме разведени, като по време на брака имаме придобит един незастроен парцел! Въпросът ми е следният: Има ли начин, освен делбата (както е по закон), чрез който да се гарантира собствеността на евентуално и бъдещо материално имущество в парцела (недвижимо - постройка тип къща или движимо - мобилно бунгало или временна постройка) за която и да е от страните? Договор? Завещание към деца? и.т.н Идеята ми е, ако постигнем доброволно съгласие, кой, коя част от парцела да ползва и съответно да си я ползва, според предназначението на имота, може ли това да се формализира, като се избегне фактическото разделяне на парцела, а по скоро чрез договор или др юридически средства, което да гарантира еднолично собствеността на бъдещият актив за "инвестиралият собственик"?

Благодаря!
mariand
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Май 2020, 14:40

Re: Делба на имот - алтернативи

Мнениеот jhoro » 04 Май 2020, 15:22

Здравейте!
В момента сте съсобственици - с или без брак. Притежавате идеални части от парцела - тиест, едниврененно всеки притежава половината (примерно) от правата върху всеки квадратен сантиметър.
Тива може да се промени или чрез делба (ако парцела е поделяем), или чрез някаква сделка - възмездна или не. Тогава всеки ще бъде самостоятелен собственик на неговото имущество
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1896
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Делба на имот - алтернативи

Мнениеот kalahan2008 » 05 Май 2020, 18:33

mariand написа:Идеята ми е, ако постигнем доброволно съгласие, кой, коя част от парцела да ползва и съответно да си я ползва, според предназначението на имота, може ли това да се формализира, като се избегне фактическото разделяне на парцела, а по скоро чрез договор или др юридически средства, което да гарантира еднолично собствеността на бъдещият актив за "инвестиралият собственик"?

Може, ако взаимно си учредите право на строеж.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3718
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Делба на имот - алтернативи

Мнениеот artemida » 05 Юни 2020, 17:10

Може да сключите договор за разпределяне на ползването на имот. Правят ви скица от някоя геодезическа фирма, с маркирани граници, която ще бъде неразделна част от договора, за да е наясно всеки един съсобственик къде се простират неговите граници. Това е различно от делба. Не разделяте собствеността, а само ползването. При двама съсобственици, ще се разберете сравнително лесно - например .... се съгласява да ползва реално северната половина на ....парцел, с площ .... кв.м., маркирани в зелен цвят на скица от .... дата. ...... се съгласява да ползва реално южната половина на ....парцел, с площ .... кв.м., маркирани в розов цвят на скица от .... дата, при граници ..... и т.н.
Ако не можете да постигнете съгласие, може да се обърнете към съда да разреши спора и да разпредели ползването.

ЗС Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.
artemida
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Авг 2008, 08:57


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 8 госта


cron