начало

Със само 111 гласа за свикване на ВНС парламентът затвори темата: Нова Конституцията няма да има Със само 111 гласа за свикване на ВНС парламентът затвори темата: Нова Конституцията няма да има

Брак с чужденец

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Брак с чужденец

Мнениеот petya_dicheva » 03 Май 2020, 12:07

Здравейте. Скоро се омъжих с чужденец, който не е от територията страна членка на ЕС. Запознахме се от университета, след повече от 2 годишна връзка се решихме да се "вземем". Чрез брака той получи документ за пребиване в България за срок от 1г. Вече ще може да пътува свободно в държавите членки на ЕС. Заради по-високият стандарт на живот(също и повечето възможности), често ми предлага да отидем да работим в чужбина. Аз категорично съм против това. Притеснявам се, че без мен може да отиде на сезонна работа. Въпросът ми в подобна ситуация(ако си събере багажа и отиде да работи за 3-4м.) как мога да поискам развод и какво ще стане с издаденото му разрешение за пребиваване за срок от 1г.
petya_dicheva
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Май 2020, 11:59

Re: Брак с чужденец

Мнениеот doondie » 03 Май 2020, 14:16

Здрасти,

Първо, честито! Надявам се, че връзката ви ще устои на предизвикателствата, пред които е поставена. Ако ли не, ще се стигне до логичния ѝ край. Няма как.

Правото на пребиваване е валидно, докато е налице основанието за получаването му или се получи право на друго основание. Самият документ би трябвало да е с продължителност 5 години, но може би в нашата татковина и това е писано с 2 леви ръце. Както и да е.

При евентуален развод правото се губи, освен ако вече не е придобито на друго основание. Развод обаче не се разрешава от днес за утре, ако не е по взаимно съгласие. Съответно моят съвет е да не бързаш, ако не си на 100% сигурна, че това е, което желаеш, защото вероятно няма да има връщане назад за бъдещето на вашата връзка. Комуникацията е от ключово значение в една връзка. Правенето на компромиси – също, стига да не са предимно от едната страна.

За мъжа ти вероятно я няма привързаността към България като родина, към езика, историята ѝ и прочие, затова за него е много по-лесно да я напусне. Докато ти имаш тук и роднини и т.н. Това обаче не бива да те спира да опознаеш света, в случая Европа. Кой знае, може пък да си по-щастлива някъде другаде. А може и да не стане така и да се върнеш – сама или заедно. Решението ще е твое.

На последно място, дори да се стигне до тотален срив във връзката ви, би могла от човещина да продължиш да поддържаш брака, докато той се установи някъде и уреди статута си. Не безкрайно, разбира се, защото не си му длъжна в крайна сметка. Междувременно, докато все още траят ограниченията и препоръките за (не)пътуване, можете да се възползвате от момента и опознаете малко повече България. Немалко чужденци живеят тук, дошли от държави с "по-висок стандарт на живот и повече възможности". Ако все пак се стигне до развод, е препоръчително да се обърнеш към адвокат.

Всичко добро! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron