Страница 1 от 1

Газов пистолет

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2020, 23:20
от ivanivanov23
Роднина иска да ми подари газовия си пистолет, купен през 1993. Има фактура за покупката от тогава както и разрешение за носене от МВР. Какво трябва да направим, за да бъде подаръка законосъобразен?

Re: Газов пистолет

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2020, 10:33
от ivanov_p
Това не е подарък, а беля. Газовото оръжие не е оръжие, то не може да ви защити освен ако не го ползвате като предмет за удряне, но ще ви убие, ако тези срещу вас са въоръжени, защото самото наличие на оръжие у вас ги поставя в неизбежна самоотбрана.

Re: Газов пистолет

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2020, 11:57
от tochotocho
Питаш в реномиран магазин- как стой въпроса с регистрация на газ.пищов? Ако следваш препоръките на Иванов, по-добре да ти подарят истински. И първо с....., после питаш!

Re: Газов пистолет

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2020, 12:10
от tochotocho
Питаш в реномиран магазин- как стой въпроса с регистрация на газ.пищов? Ако следваш препоръките на Иванов, по-добре да ти подарят истински. И първо с....., после питаш! При сомоЗАЩИТА или само ОТБРАНА. По соца имаше САМБО = самоотбрана, без оръжие! Малко майтап- има клипче, японец размахва ръце, крака ,бойно изкуство, срещу него каубой. Каубоят мълниеносно вади пищака и , японеца е аут!

Re: Газов пистолет

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2020, 22:19
от nikodim77
Здравейте,
Отговорът на въпросът Ви е даден в Закона за оръжията:
След като получите оръжието (газовия „тапешник”) разполагате с 14-дневен срок за извършване на регистрация на същото пред РУ-МВР по местоживеене (адрес по ЛК)
За удостоверяване на получаване на оръжието е достатъчен договор за покупко продажба или такъв за дарение. Съставяте си договора, подписвате го двамата и това е. Би било добре към договора да приложите копие на документ за регистрация и/или придобиване на оръжието.
Една важна подробност!: Този, който ви предава оръжието има 7-дневен срок да уведоми РУ-МВР където го е регистрирал за това, че се е отървал от него...
Сроковете!: Вашият като приобретател е 14-дневен, а неговият като прехвърлител е 7-дневен!

Re: Газов пистолет

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2020, 18:12
от tochotocho
тОВА СА ЗАконовите изисквания. Случая е извън закона. Иван Петров има газов пистолет, за него няма документи, изгубени в превода, купил го е някога 1989- 1990 и го дава на Петър Иванов безвъзмездно, Може договор за дарение! Сега Петър Иванов отива в КОС да обяви пищака и показва договора за дарение т.е. придобиване! СЕГА да му мисли ДАРИТЕЛЯ- ще го привикат за обяснение, може санкции!
Ето тук е разковничето!

Re: Газов пистолет

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2020, 23:01
от nikodim77
Уважаеми Г-н tochotocho,
Това е втора тема, в която и двамата с Вас участваме, и се потвърждават опасенията ми, че не четете текстовете вниквайки в тях! :roll:
Къде в случая, представен от питащия се говори за липсващи документи?!? Еле па, те да са изгубени в превода...?!? Като ясно и точно е описал следното: „Има фактура за покупката от тогава както и разрешение за носене от МВР”
Бях готов да опровергая тезата, че има разрешение, предвид това, че документът е удостоверителен от МВР за това, че притежателят на „тапешник/ци/” го/ги/ е регистрирал. Но не написах опровержение, защото по някакви смътни спомени, май, че имаше някакъв кратък период в онези години (90-те), в който период и газ-сигналните оръжия бяха на разрешителен режим. Дали е разрешително или регист”рително” важно е, че е имало регистриране на пищака (както го наричате).
Дори и да приемем, че праводателя (досегашния собственик) е притежавал пищака без да го е обявил в МВР-то, а само си е пазил фактурата, то той не би бил санкциониран поради изтекла давност за санкционирането съгласно ЗАНН (съставът на нарушението е осъществен някъде през Септември - 2011 г. Е, те тъй, мисля язе! :wink: