начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Разпределяне на наследство между роден и едноутробен брат

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Разпределяне на наследство между роден и едноутробен брат

Мнениеот krasi_mira » 12 Мар 2020, 11:15

Здравейте,
леля ми почина преди 5 месеца. 2-3год. преди нея почина съпругът и - лелинчо ми. И за двамата това беше първи брак и нямаха деца. Тяхните родители също не са живи. Лелинчо ми има един жив брат. Леля ми има двама братя - баща ми, който почина преди нея и е нейн роден брат и чичо ми, който е техен едноутробен брат (на баща ми и на леля ми). Наследници на починалият ми баща(разведоха се с майка ми преди да почине), родния брат на леля ми, сме ние с брат ми. Леля ми оставя в наследство спестовен влог и нежвижимо имущество - един панелен двустаен апартамент. За апартамента е възможно лелинчо ми да е съсобственик.
Въпросът ми е как би се разделило наследството на леля ми между нас наследниците на баща ни (нейният роден брат) и чичо ми (нейният едноутробен брат) в хипотезата, че не е оставила завещание. Естетвено, че ще си наемем адвокат, защото с брат ми не сме юристи и без юридическа помощ няма да се справим. :) Питам, защото ще се опитаме да направим доброволна делба с чичо ни, което е малко вероятно, но все пак ще опитаме и бих искала да съм подготвена по темата, защото чичо ни не желае да дели нищо с нас и счита, че всичко му се полага по право. :(
Предварително Ви благодаря за отговорите!
krasi_mira
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 25 Юли 2019, 17:21

Re: Разпределяне на наследство между роден и едноутробен бра

Мнениеот ivanov_p » 13 Мар 2020, 02:55

Лелинчото освен съпругата, наследодателка на братята си, е оставил и друг наследник, брат си. Наследодателката се наследява от родния си брат с дял 2/3 и едноутробния - 1/3, ако правилно съм разбрал условието.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3441
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Разпределяне на наследство между роден и едноутробен бра

Мнениеот krasi_mira » 13 Мар 2020, 10:34

Здравейте!
Правилно сте разбрал условието. :)
Благодаря Ви за отговора! :)
krasi_mira
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 25 Юли 2019, 17:21

Re: Разпределяне на наследство между роден и едноутробен бра

Мнениеот jhoro » 21 Май 2020, 18:41

Здравейте!
Леко закъснял отговор, ама нали съм заплес ...

Нещата ги виждам така. Събитията са скорошни и хронологията е ясна. Има два отделни, макар и последващи случая.
Когато е починал лелинчото (свако, калеко) - той е имал два наследника. Преживяла съпруга и брат, който е наследник 3 ред. Тук трябва да се отчете, колко време е продължил брака им. Ако е над 10 години - лелята получава 2/3 от наследството, а брата - 1/3. Ако е по-малко от 10 години - обратното.
Уточнението е заради вероятната съсобственост на апартамента.

Разпределението след смърта на лелята е:
ivanov_p написа:Наследодателката се наследява от родния си брат с дял 2/3 и едноутробния - 1/3, ако правилно съм разбрал условието.

Тоест - тримата (питащия, брат му и чичото) получават по 1/3 от наследството на лелята.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1896
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron