Страница 1 от 1

Разпределение на наследство - деца от първи и втори брак

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2020, 20:40
от dimiko
Здравейте, казуса е следният:
Дядото на майка ми е роден 1886г. има брак с първа жена. Тя влиза със собствени имоти от баща си, които стават обща СИО по време на брака, но естествено нямаме фактически данни за това, това е само на думи. Тя почива през 1932г.и остава полусираци момиче на 8 години и момче на 4 години. Момичето е майка на моята майка. т.е това е моята баба. В регистъра на ГРН няма никакви данни за този брак на прабаба ми, кога е родена и кога е починала, освен трите и имена. Скоро след това прадядо ми, някъде през 1934г. се жени втори път и от този брак имат едно момиче. Моята баба на 11 години е била добра ученичка и много е искала да ходи на училище, но и е било забранено от нейната мащеха да посещава учебни занятия, защото трябвало да и помага за братчето и природената и сестричка, а също така да помага и в домакинството. Въпросният мой прадядо почива през 1956г. и остава преживялата го втора съпруга, която почива през 1972г.
Децата от първият брак не са признати или осиновени от втората съпруга, или поне няма данни за такова осиновяване. Наследници на детето от вторият брак са две дъщери, които казват,че сега имат право според закона за наследството да вземат по голям дял като преки наследници на втората съпруга или това са 1/2 от наследството на прадядо ми, а за децата от първият брак остават по 1/6.
Наследниците на детето от вторият брак получават по 2/3, наследниците на децата от първият брак полусираците остават с по 1/6.
Съжелявам, ако ви звучи объркано помъчих се максимално кратко да опиша ситуацията...
Равен ли е закона за наследството пред децата на наследодателя от първия брак, като от една страна те остават полусираци от друга ги ощетява ЗН?