начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

Невписано осиновяване.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Невписано осиновяване.

Мнениеот ggospodinov » 21 Яну 2020, 18:31

Привет. Предварително се извинявам ако темата не е в подходящия раздел. Та... Имам следния казус. Майка ми почина преди около 2 месеца, и се започна със познатото ни прехвърляне на имоти, партиди и т.н. докато стигнах обаче до една нейна къща в Пернишко село. Въпросната къща майка ми я има по наследство от човека който я е осиновил през 1959г. което осиновяване обаче по незнайни причини не е вписано. И сега аз едва ли не по никакъв начин не мога да докажа че къщата е била нейна, следователно вече моя. Имам акта за осиновяване който представих в община Радомир който обаче те отказват да приемат с думите "Не се съмняваме в неговата автентичност, но е било преди много време и не се знае дали нещо не е станало, например може да е била разсиновена. Също така, няма как тепърва да се впише и да се направи нов акт за раждане на починало лице"
На доста адвокати звънях, но всеки казва че материята не му е позната за онова време и не му се занимава. Ще бъда благодарен ако някой даде някаква идея или насока за действие.
ggospodinov
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Яну 2020, 18:15

Re: Невписано осиновяване.

Мнениеот sunrise » 21 Яну 2020, 18:56

Осиновяването става със съдебно решение. Те се пазят в съда, отидете до там с удостоверение за наследници и си вземете копие. Майка ви няма ли издаден акт за раждане въз основа на това съдебно решение?
Отделно от това, може да докажето правото на собственост въз основа на придобивна давност.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3596
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Невписано осиновяване.

Мнениеот ggospodinov » 21 Яну 2020, 19:15

sunrise написа:Осиновяването става със съдебно решение. Те се пазят в съда, отидете до там с удостоверение за наследници и си вземете копие. Майка ви няма ли издаден акт за раждане въз основа на това съдебно решение?
Отделно от това, може да докажето правото на собственост въз основа на придобивна давност.


Да взема копие на съдебното решение ли? Не виждам с какво ще ми послужи при положение че от общината не признават акта за осиновяване който написан пред съдия. И майка ми няма издаден нов акт за раждане предполагам защото биологичният й баща и осиновителя са братя и това се явява още един пирон в ковчега, че носи името на биологичния си баща. А относно придобиването по давност, точно днес говорих за този вариант с нотариус от региона, който обаче ми иска удостоверение за наследници на осиновителя (нямам идея за какво му е при положение че имота ще се придобива по давност) в който може да излязат знайни и незнайни братовчедки на съпругата от семейството осиновители и техните деца и става мътна и кървава.
ggospodinov
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Яну 2020, 18:15

Re: Невписано осиновяване.

Мнениеот sunrise » 21 Яну 2020, 19:49

Вие искате правен съвет или просто да си пишете тук. Това, което пишете са несъстоятелни твърдения и неправилни умозаключения. Осиновяването става със съдебно решение, не знам кой какво е подписвал пред съдия. И няма никакво значение дали са братя или не в случая. Интересно ми е все пак, какво са подписали.
Почти съм сигурна обече, че осиновяване всъщност няма.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3596
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Невписано осиновяване.

Мнениеот vili_spasova » 22 Яну 2020, 10:14

ggospodinov написа:Привет. Предварително се извинявам ако темата не е в подходящия раздел. Та... Имам следния казус. Майка ми почина преди около 2 месеца, и се започна със познатото ни прехвърляне на имоти, партиди и т.н. докато стигнах обаче до една нейна къща в Пернишко село. Въпросната къща майка ми я има по наследство от човека който я е осиновил през 1959г. което осиновяване обаче по незнайни причини не е вписано. И сега аз едва ли не по никакъв начин не мога да докажа че къщата е била нейна, следователно вече моя. Имам акта за осиновяване който представих в община Радомир който обаче те отказват да приемат с думите "Не се съмняваме в неговата автентичност, но е било преди много време и не се знае дали нещо не е станало, например може да е била разсиновена. Също така, няма как тепърва да се впише и да се направи нов акт за раждане на починало лице"
На доста адвокати звънях, но всеки казва че материята не му е позната за онова време и не му се занимава. Ще бъда благодарен ако някой даде някаква идея или насока за действие.


Здравейте, материята е специфична, а казусът наистина е интересен. Понеже не искам да повтарям колеги, само ще дам линк към предишна тема. Надявам се да даде малко яснота по въпроса. Водещото при Вашия случай е действащата към момента на осиновяването правна уредба, която е ЗЛС и отменения чл. 81

Закон за лицата и семейството
изм. ДВ. бр.120 от 29 Декември 2002г.
81. (Попр. - ДВ, бр. 193 от 1949 г., изм. - Изв., бр. 15 от 1953 г., изм. - Изв., бр. 50 от 1961 г., отм. - ДВ, бр. 23 от 1968 г.)
изм. ДВ. бр.15 от 20 Февруари 1953г.
81. Между осиновения и осиновителя се създават отношения на дете към родител, но осиновителят не наследява осиновения.
(Отм. - Изв., бр. 15 от 1953 г.) Осиновеният може да приеме името на осиновителя.
(Попр. - ДВ, бр. 193 от 1949 г.) Осиновяването не създава гражданско-правни отношения между осиновения и роднините на осиновителя, нито между последния и роднините на осиновения, освен ако законът разпорежда другояче.
Осиновеният запазва всичките си права и задължения спрямо семейството, към което принадлежи по рождение.

Цитатът по-горе е от разпоредбата, която е била действаща към момента на осиновяването. Важно е и кой кога е починал. Следва да имате предвид, че при непълно осиновяване осиновявания може да запази бащиното и фамилното си име.

Линк към предходна тема:

https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=61476
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 746
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Невписано осиновяване.

Мнениеот advocatusdiaboli » 22 Яну 2020, 22:59

Категорично подкрепям мненията, които са дали sunrise и vili_spasova.
При действащата разпоредба на ЗЛС към момента на осиновяването, спокойно можете да търсите придобиване по давност с присъединяване на владението на майка Ви. Става с констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка от нотариус с район на действие по местонахождение на имота.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".

https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
advocatusdiaboli
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 29 Авг 2019, 11:07

Re: Невписано осиновяване.

Мнениеот ggospodinov » 25 Яну 2020, 08:54

Благодаря на всички за насоките. Ходих до Радомирския окръжен съд ако мога да взема документите по делото, но се оказа че преди време е имало наводнение и част от архива е унищожен. И по закона за всеобщата гадост разбира се се оказа че е унищожено и делото което търся.
ggospodinov
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Яну 2020, 18:15

Re: Невписано осиновяване.

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Яну 2020, 12:36

Трябва да правиш процедура с призовки на свидетели, които да установят документите. Налице е реално такава процедура. Как - като опишат, че някога са виждали страниците на документа, вече не знам какво ще стане, но е пипкава работа. Реално съветът ми е коректен. Сега вече обаче на кой дръвник - съдия ще се паднете.

Трябва да действате по възстановяване на документи.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4899
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Невписано осиновяване.

Мнениеот sunrise » 27 Яну 2020, 21:43

ggospodinov написа:Благодаря на всички за насоките. Ходих до Радомирския окръжен съд ако мога да взема документите по делото, но се оказа че преди време е имало наводнение и част от архива е унищожен. И по закона за всеобщата гадост разбира се се оказа че е унищожено и делото което търся.

Първо, в Радомир окръжен съд няма, най-много да има районен такъв. Какви документи и от кое дело търсихте?
Цялото дело едва ли ще намерите, търсете решение, ако става въпрос за решението за осиновяване. Фактът, че не е вписано като зебележка в акта за раждане, пак ме навежда на мисълта, че реално е нямало осиновяване.
Майка Ви не е ли получавала досега удостоверение за наследници? Все някъде ще има копие из книжата ѝ по всяка вероятност.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3596
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Невписано осиновяване.

Мнениеот ggospodinov » 18 Фев 2020, 20:02

В Радомир в съда, ми казаха че има дело, има и решение, НО е наводнено и тъй като не е вкарано в компютър няма как да се извади. Иначе удостоверения за наследници е вадила със въпросния акт за осиновяване от кметството на селото от което са родителите й, но сега вече ми казаха че няма как да стане това нещо.
ggospodinov
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Яну 2020, 18:15


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron