начало

Действаща мярка срещу домашно насилие не е пречка пак да се иска защита Действаща мярка срещу домашно насилие не е пречка пак да се иска защита

Казус - пречка за брак и унищожаемост поради болест

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус - пречка за брак и унищожаемост поради болест

Мнениеот roseanne » 08 Яну 2020, 18:46

Привет,
Бих била благодарна ако някой успее да помогне със следния казус.

Ищците са наследници (синове) на Петър, който сключил брак с ответницата Калина от гр. В. Това той е сторил, като е излязъл от болничното заведение, където е бил настанен поради неизличимо страдание. Там се запознал с атрактивната Калина, която била медицинска сестра на отделението, в което той бил хоспитализиран. Калина видяла в познанството си с Петър начин да реши завинаги материалните си проблеми. Калина положила старание, което имало за резултат предложение за брак от Петър. За да сключат брака, Калина издействала фалшиви медицински свидетелства относно здравословното му състояние, които представили пред ДЛГС. Това било необходимо поради характера на болестта на Петър, която била отрицателна предпоставка за сключване на брак. Веднага след като Петър бил изписан от болницата, двамата със Калина сключили брак. Шест дни по-късно Петър починал след направена му операция, свързана с болестта.
Малкият син на Петър разбрал за обстоятелства около сключването на брака и двамата с брат му решили да се обърнат към адвокат. Предявили иск, в който твърдят, че така сключеният брак е недействителен (по СК от 1968 г.), тъй като не е могъл да осъществи целта, предвидена в чл. 1 СК от 1968 г., защото покойният и ответницата са знаели състоянието му и близкия край, а освен това изтъкнали и представянето на неистинското мед. свидетелство. Последното обстоятелство е констатирано от органите на районната прокуратура, включително и за ответницата, но поради амнистия тя е освободена от отговорност. Ищците сочат като правно основание на иска чл. 97, ал. 1 ГПК (сега чл. 124 ГПК от 2007 г.). Като ответник, Калина се опитала да докаже, че тя не е знаела за неизлечимостта на заболяването на Петър. Тя представила доказателства, че не е имала достъп до шкафа с болничната документация, защото лекуващият лекар само й оставял инструкции какви медикаменти да влива в системата на Петър.
Правилно ли е основанието на иска?
Следва ли съдът да уважи иска?
Могат ли низходящите на Петър да изключат Калина от кръга на наследниците и как?
roseanne
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Яну 2020, 18:39

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron