начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

Наследство от мащеха

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наследство от мащеха

Мнениеот dhd_64 » 07 Яну 2020, 22:27

Не знам дали формулирах точно темата. Имам следния казус:
Баща ми е дете на дядо ми от първия му брак. Дядо ми се жени втори път и има две деца от втория си брак. Дядо ми умира, но е наследник на селскостопанска земя. Със съдебно решение след смъртта на дядо ми тази земя е разпределена поравно между втората съпруга на дядо ми, двете им деца и баща ми. Втората съпруга на дядо ми почива миналата година. Въпросът ми е баща ми има ли право на наследство от дела на починалата съпруга, наравно с двете им деца. Не е живял при тях. Трябва ли да го има като неин наследник?
Малко доуточнение: Тази делба е на земя, наследство от прадядо ми, като съдебното решение е за разпределението на тази земя между преките наследници на прадядо ми. В момента на решението дядо ми е починал и неговия дял е присъден на наследниците му - втора съпруга, двете им деца и баща ми. Техния дял е общ, т.е. не е упоменато кой каква част взема.
dhd_64
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Сеп 2018, 15:42

Re: Наследство от мащеха

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2020, 00:30

Перфектно сте описали ситуацията - само да вместим това - откъде идва това съдебно решение - окончателно какво е.

Разпределение ми звучи многозначно.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4899
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Наследство от мащеха

Мнениеот bvoykov » 08 Яну 2020, 18:03

Аз не виждам Вашият баща да има кръвна или брачна връзка с починалата му мащеха, поради което не считам, че същият може да бъде неин наследник.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 285
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Наследство от мащеха

Мнениеот dhd_64 » 08 Яну 2020, 18:54

Благодаря ви, господа!
Съдебното решение е за делба, поради някакви претенции на един от наследниците. На всяка група наследници са разпределени различни ниви, а не части от тях.
Да, няма кръвна връзка баща ми с мащехата си, но сключването на брак, когато доведеното дете е само на 8 месеца не създава ли някакви законови наследствени връзки между баща ми и мащехата му. Не знам как стоят нещата в такъв аспект. Закони и закончета много, лаик като мен няма как да се ориентира в нещата. Затова търся мнението на вас, специалистите с опит и знания. Той този опит изисква и възнаграждение :D , но виждам, че има и хора, които са готови да помогнат и от добра воля.
Благодаря ви, още веднъж!
dhd_64
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Сеп 2018, 15:42

Re: Наследство от мащеха

Мнениеот advocatusdiaboli » 08 Яну 2020, 22:20

dhd_64 написа:Благодаря ви, господа!
Да, няма кръвна връзка баща ми с мащехата си, но сключването на брак, когато доведеното дете е само на 8 месеца не създава ли някакви законови наследствени връзки между баща ми и мащехата му.

Създава само, ако е бил осиновен. Ако не, дори и мащехата му да го е отглеждала като собствен син, в очите на закона между тях няма семейна връзка, съответно не влиза в кръга на наследниците по закон, както е написал колегата по - горе.
"Правото е изкуството да се създава равенство и справедливост, а адвокатът е техен закрилник от незапомнени времена до днес".

https://www.petkovalegal.com/author/fifoza/
advocatusdiaboli
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 29 Авг 2019, 11:07

Re: Наследство от мащеха

Мнениеот Melly » 09 Яну 2020, 05:10

dhd_64 написа:Не знам дали формулирах точно темата. Имам следния казус:
Баща ми е дете на дядо ми от първия му брак. Дядо ми се жени втори път и има две деца от втория си брак. Дядо ми умира, но е наследник на селскостопанска земя. Със съдебно решение след смъртта на дядо ми тази земя е разпределена поравно между втората съпруга на дядо ми, двете им деца и баща ми. Втората съпруга на дядо ми почива миналата година. Въпросът ми е баща ми има ли право на наследство от дела на починалата съпруга, наравно с двете им деца. ....................................
В момента на решението дядо ми е починал и неговия дял е присъден на наследниците му - втора съпруга, двете им деца и баща ми.
....................................
Да, няма кръвна връзка баща ми с мащехата си, но сключването на брак, когато доведеното дете е само на 8 месеца не създава ли някакви законови наследствени връзки между баща ми и мащехата му.


Това, което разбрах е, че дядо ви е бил вдовец с дете от първия брак когато се е оженил за втората си съпруга. От този брак имат родени общи 2 деца.
Същественото в случая е дали Решението за делба е приключило със спогодба одобрена с протокол от съда с определяне на дела по "коляно" от наследството на прадядото (собственик по земеделската реституция), както аз предполагам.
Ако е така, то трябва да направите консултация с адвокат.
Той трябва да се запознае с документи, за да прецени какви шансове има баща ви и има ли такива.
Чувството ми е, че има шансове да претендира част от наследството на дядо ви.
Еднозначен отговор не бих си позволила да дам на този етап от преразказа ви.

Имайте предвид, че делбите са най-трудната материя от вещното право и с извинение не са "лъжица за всяка уста" особено, когато трябва да се изследват разпоредби от много нормативни актове действали по време, място и спрямо лицата.
Заставам зад думите си, тъй като са плод на собствен професионален опит.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7708
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron