Страница 1 от 1

Наследство/срок за изискване.

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2019, 18:13
от veskuto
Здравейте , благодаря предварително за отговорите. сестра ми почина и единствените и наследници сме аз и нейния малолетен син.
Тя има вила, земи и известно количество в банковта сметка. Във връзка с това бих искал да питам
какъв дял ми се полага?
Има ли някакъв срок в , който човек да изисква наследството си? Ако не успее в срок губи ли го? Как на практика мога да го изискам, ако живея в чужбина? МОже ли бащата на малолетното дете да оперира с тези ресурси , без мое разрешение? Поздрави!

Re: Наследство/срок за изискване.

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2019, 20:14
от nikodim77
Здравейте,
Не споделям мнението Ви, че единствените наследници на сестра Ви сте Вие и нейния малолетен син! . Единствен наследник на починалата Ви сестра е само нейният син и евентуално бащата на детето в случай, че е бил в брак с починалата, който не е бил разтрогнат. (Налице са множество случай, при които двама души се разделят и живеят във фактическа раздяла с години, но без да са уредили брачните си взаимоотношения – развод. Това пояснявам в случай, че бащата на детето, за който споменавате е бил в брак с починалата Ви сестра.) Е, в случай, е имате завещание от сестра Ви тогава може да се говори за сънаследяване с нейният единствен наследник – детето ѝ
Та, накратко, щом сестра Ви е оставила низходящ – дете, то то е единствен неин наследник по закон.
Да, бащата може да оперира с това, което наричате „ресурси” без да Ви иска разрешение. Разрешенията се искат от съда, но при други условия и в името, и интереса на детето, но там Вие не присъствате.
Сроковете и „губенето на наследството” касае само нейния наследник.

Re: Наследство/срок за изискване.

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2019, 20:22
от gergana12
Съболезнования.Nikodim77 ви е обяснил много добре. По-скоро помислете кой и как ще се грижи за детенцето. Вие не сте наследник. Ако имате нещо от вашите родители Вие и детето(чрез негов законен представител) сте наследници.

Re: Наследство/срок за изискване.

МнениеПубликувано на: 25 Дек 2019, 00:06
от veskuto
Благодаря за съболезнованията. Мой пропуск е да съобщя ,че сестра ми беше в разведена. Не знам това до колко променя нещата. Мнението ми за бащата е , че до голяма степен той я погуби. бих се радвал, ако всичко която тя имаше отиде в детето и, а не да бъде изхарчено от бащата.

Re: Наследство/срок за изискване.

МнениеПубликувано на: 25 Дек 2019, 00:26
от veskuto
А да расега мисля че разбрах. В такъв случай наследник е само детето