Страница 1 от 1

Споделена банкова сметка

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2019, 12:18
от bghome
Аз и майка ми имаме споделена банкова сметка - обща банкова сметка с двама титуляри.
Възможно ли е при смърт на един от двамата титуляри, цялата банковата сметка, наличността в нея и правото да се разпорежда с цялата и стойност да останат на живия титуляр?
Имам сестра, но желанието ни, както на майка ми, така и моето, е тя да не получи дял от тази банкова сметка.

Re: Споделена банкова сметка

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2019, 14:27
от kdkrastev1234
Да

Re: Споделена банкова сметка

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2019, 01:07
от doondie
Най-добре да се прочетат общите условия на банката за конкретната финансова услуга. Обикновено при joint account и двамата титуляри могат да се разпореждат с наличността по сметката независимо един от друг. Логично, при смърт на единия би следвало сметката да остане на името на преживелия титуляр. Сестра ти би могла обаче да претендира част от средствата като полагащо ѝ се наследство, ако майка ви почине първа, особено ако не можеш да докажеш произхода на парите.

Моята препоръка е да се запознаеш с условия на банката на първо време, а след това да помислиш за прехвърляне на средствата в сметка на твое име, за да няма основание сестра ти за никакви претенции след смъртта на майка ви. Ако се случи нещо с теб обаче и нямаш наследници (или имаш; сестра ти не ти е наследник обаче), най-добре още отсега си изготви едно завещание, за да си спокойна. Да, завещанието може да бъде оспорено, но е по-добре, отколкото да го няма.

Надявам се някой да се включи с професионално мнение.

Успех! о/