начало

Бащата на пребитото от акушерка бебе: Ако бях гледал записа, сега щях да съм от другата страна Бащата на пребитото от акушерка бебе: Ако бях гледал записа, сега щях да съм от другата страна

Коя държава трябва да рагледа делото ми?!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Коя държава трябва да рагледа делото ми?!!

Мнениеот sotkanin » 23 Ное 2019, 17:08

Здравейте!
Случаят ми е много заплетен.Преди 3 години в български съд заведох дело за лишаване от родителски права на бащата на детето ми и го спечелих. От тогава живея с детето си в Швеция и тя учи тук трета година/първото и училище е в Швеция /.В даден момент бащата на детето ми иска отмяна на влязло в сила решение от ВКС и те разглеждат делото по същество , въпреки че според мен е недопустимо ...и на всичкото отгоре отменят влязло в сила решение с мотиви ,че призовкарката не искала личната му карта и не се уверила , че той живеел на този адрес/не знаех , че призовкарите трябва да бъдат и разследващи полицай../Сега делото се връща за разглеждане на първа инстанция от друг състав. Въпросът ми е при условие, че аз имам постоянно пребиваване в Швеция , а детето живее 3 години в тази държава,не е ли редно това дело да се разглежда от Шведски съд?
Благодария Ви предварително
sotkanin
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 26 Фев 2017, 00:03

Re: Коя държава трябва да рагледа делото ми?!!

Мнениеот bvoykov » 23 Ное 2019, 20:07

Предполагам имате предвид дело за упражняване на родителски права, защото лишаването по смисъла на чл. 132 от Семейния кодекс (СК) е нещо по-различно като юридическа терминология и за него повече бих се съгласил, че подлежи на отмяна при съответните нарушения по чл. 303 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), на които основания ВКС по принцип отменя влезлите в сила решения. Според мен е недопустимо да се иска отмяна на решение, касаещо упражняването на родителските права върху детето, защото нищо не пречи на "ощетения" родител да предяви сам иск за родителските права по всяко време, но пък от друга страна могат да се срещнат аргументи и в полза на другата насока - че му е нарушено правото на защита да участва в първоначалния процес. Каквито и да са аргументите на ВКС обаче считам, че няма как възобновеното дело да с гледа в Швеция. Ако беше образувано ново дело, съдът в действителност трябва да откаже да го разгледа, защото настоящият адрес на детето не е на територията на Република България. Съгласно чл. 120 ГПК обаче промяната във фактическите обстоятелства във връзка с подсъдността (в този случай с променения настоящ адрес на детето) не водят до препращане на делото.
Това обаче са правилата, що се отнася до националното законодателство. Швеция е държава членка на Европейския съюз, както и България, тук може да важат и правилата на РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 2201/2003, а в него аз не откривам аналогична на чл. 120 ГПК разпоредба, която да обоснове международната компетентност на българския съд по възобновеното производство. Регламентът е нормативен акт, който в йерархията стои над националното законодателство, така че е възможно съдът да прекрати делото, но в това не мога да бъда сигурен. Все пак е имало някакво производство, пък и промяната в местопребиваването на детето не се дължи на неправомерни действия, тъй като към него момент пък е имало влязло в сила решение.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 273
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Коя държава трябва да рагледа делото ми?!!

Мнениеот sotkanin » 24 Ное 2019, 02:48

Здравейте,
имам впредвид точно дело за лишаване от родителски права , не за упражняване. Еми то се образува ново дело със същият предмет , което се дава на друг съдия и състав за решаване . Просто наистина се чудия дали България има правото да го разглежда, при условие , че детето и аз пребиваваме в Швеция повече от 3 години.
Аз също попаднах на този регламент и по неговият смисъл Шведският съд трябва да бъде компетентен по въпроса, но пък българското законодателство гласи друго. Да регламента е с по голяма сила , ама имам чувството , че в България това не ги интересува много , много...
Няма неправомерни действия за смяната на адреса , точно поради причината , която споделихте/влязло в сила решение/.
sotkanin
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 26 Фев 2017, 00:03


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron