начало

Людмил Рангелов: Идеята за адвокатска стачка набира все повече поддръжници Людмил Рангелов: Идеята за адвокатска стачка набира все повече поддръжници

Издръжка ...до кога се дължи?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Издръжка ...до кога се дължи?

Мнениеот estela19741 » 25 Юли 2019, 13:32

Здравейте , въпросът ми е следният: Имам син на 19 ,който завърши средно образование и е приет в частен уни
верситет.Та въпросът ми е докога бившият ми съпруг и негов баща е задължен да плаща издръжка? До навършване на 18 години или до завършването на детето? Това че университета е частен пречи ли да искам издръжка от баща му?
estela19741
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Яну 2019, 12:08

Re: Издръжка ...до кога се дължи?

Мнениеот nikodim77 » 25 Юли 2019, 15:57

Здравейте,
Отговорът на така зададения въпрос
„…пречи ли да искам издръжка от баща му?”
е, да, но ако искането стане в кафене или по друг „романтичен” начин! Иначе за законово искане, отговорът е НЕ! Просто, Вие не сте легитимирана да искате издръжка за детето, което е навършило пълнолетие. Такова искане може да бъде направено само от детето (студентът), който да заведе иск пред съда. Та в този ред на мисли ще Ви отбележа някои обстоятелства, които са от значение за подобно искане:
Първо; следва да е студент – редовна форма на обучение! (без значение е дали университетът е частен, ако същият е сред акредитираните висши училища в страната)
Второ, студентът да няма възможност да се издържа чрез собствени доход и от труд, наеми или друг начин позволяващ лична издръжка.
Трето;Да не е навършил с5-годишна възраст!
Според съдебната практика, издръжката на непълнолетен и пълнолетен може да се разглежда като задължителна и „незадължителна”. Това пиша в смисъл, че издръжката на непълнолетното дете е дължима при всички случаи, независимо от размерът на доходите на дължащия родител, ако той е в трудоспособна възраст и би могъл да работи допълнително и т.н. Но когато издръжката е поискана от пълнолетно дете съдът при разглеждане на иска и размерът на издръжката, поставя на разглеждане и възможностите, както и други фактори за нейното плащане от страна на дължащият я. ( напр. виж. решение № 5068/4.12.2017г. по гр. д. 10927/2017 на РС-Варна)
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 617
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron