начало

Адвокатурата като гарант за независимостта на съдебната власт Адвокатурата като гарант за независимостта на съдебната власт

Издръжка ...до кога се дължи?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Издръжка ...до кога се дължи?

Мнениеот estela19741 » 25 Юли 2019, 13:32

Здравейте , въпросът ми е следният: Имам син на 19 ,който завърши средно образование и е приет в частен уни
верситет.Та въпросът ми е докога бившият ми съпруг и негов баща е задължен да плаща издръжка? До навършване на 18 години или до завършването на детето? Това че университета е частен пречи ли да искам издръжка от баща му?
estela19741
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Яну 2019, 12:08

Re: Издръжка ...до кога се дължи?

Мнениеот nikodim77 » 25 Юли 2019, 15:57

Здравейте,
Отговорът на така зададения въпрос
„…пречи ли да искам издръжка от баща му?”
е, да, но ако искането стане в кафене или по друг „романтичен” начин! Иначе за законово искане, отговорът е НЕ! Просто, Вие не сте легитимирана да искате издръжка за детето, което е навършило пълнолетие. Такова искане може да бъде направено само от детето (студентът), който да заведе иск пред съда. Та в този ред на мисли ще Ви отбележа някои обстоятелства, които са от значение за подобно искане:
Първо; следва да е студент – редовна форма на обучение! (без значение е дали университетът е частен, ако същият е сред акредитираните висши училища в страната)
Второ, студентът да няма възможност да се издържа чрез собствени доход и от труд, наеми или друг начин позволяващ лична издръжка.
Трето;Да не е навършил с5-годишна възраст!
Според съдебната практика, издръжката на непълнолетен и пълнолетен може да се разглежда като задължителна и „незадължителна”. Това пиша в смисъл, че издръжката на непълнолетното дете е дължима при всички случаи, независимо от размерът на доходите на дължащия родител, ако той е в трудоспособна възраст и би могъл да работи допълнително и т.н. Но когато издръжката е поискана от пълнолетно дете съдът при разглеждане на иска и размерът на издръжката, поставя на разглеждане и възможностите, както и други фактори за нейното плащане от страна на дължащият я. ( напр. виж. решение № 5068/4.12.2017г. по гр. д. 10927/2017 на РС-Варна)
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 495
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron