начало

384 кандидати за младши съдии продължават към устния изпит 384 кандидати за младши съдии продължават към устния изпит

Съжалявам, но пак ще е за издръжката въпроса... :)

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съжалявам, но пак ще е за издръжката въпроса... :)

Мнениеот drago252 » 14 Май 2019, 17:23

Здравейте!
Първо искам предварително да благодаря на всички, които ще прочетат този пост и ще вземат някакво отношение със съвет, мнение и т.н.! Абсолютно наясно съм, че всички, които помагат тук го правят безкористно, безплатно и защото са ЧОВЕЦИ преди всичко. Особено искам да благодаря на юристите, които ще откликнат със съвет!
Порагледах се доста из форума, точно като моя проблем не можах да видя, затова отварям нова тема…

Сега на проблема ми…
Ще дам малко подробности за да е по-ясна ситуацията – имам момче на 9 години. С майка му нямаме брак и живеехме на семейни начала. След като сина ми стана на около година и половина ми се наложи да изгоня майка му от нас поради постоянни злоупотреби с алкохол и всички последващи последствия от тези ѝ действия… Детето разбира се остана при мен в дома ми. От тогава досега синът ми живее и е живял само и единствено с мен.
През 2017 г. най-накрая се престраших и заведох дело за родителските права. Спечелих го. От средата на 2017 г. има влязло в сила съдебно решение, че детето е присъдено на мен, да живее при мен и т.н. Всички сте запознати с тези решения. Съдът присъди също майката да плаща месечна издръжка за детето, да ми възстанови разноските по делото, както и да ми изплати издръжката за синът ми за една година назад. Както разбира се и режим на виждане на майката с детето – както знаете стандартното 1-ва и 3-та събота и неделя от месеца, като детето може да остава да спи при майка си само през първата събота и неделя, а през третата тя има право да го взема само за през деня и го връща в 18 часа у дома.

Проблема и въпроса ми е относно издръжката, която дължи майката. Тъй като за всичките години през които аз съм се грижел за детето ни, тя не си е мръднала пръста по абсолютни никакъв начин – не се е грижела за него, не го е научила на една думичка, на нито една буквичка или песничка, не е давала и никакви средства за това дете, и тъй като явно така е свикнала и така ѝ е по-лесно, тя отказа да изплаща наложената ѝ издръжка, както и другите присъдени ѝ суми от съда. Най-накрая ми се наложи да я дам на съдия изпълнител. Държавен съдия изпълнител да поясня ако това има някакво значение. Оказа се, че при ЧСИ вече има 2 или 3 дела заведени за вземания към нея, трябваше да платя и някаква сума за да се присъединя и аз към тези вземания… Нещо подобно беше и затова се обърнах към ДСИ. Блокираха ѝ заплатата и в началото на 2018 г. ДСИ започна да превежда суми по моята сметка и задълженията ѝ към мен започнаха да се изчистват макар и бавно.
За съжаление в средата на 2018 или я уволниха от работа, или тя напусна, не знам, но до момента тя не работи никъде официално. Оказа се, че няма нищо на нейно име… От както бившата ми е без официална работа започнаха проблемите и изплащането на издръжката, която е уникалните 130 лв. Тя самата започна да ми я превежда, но доста нередовно разбира се – 2-3 месеца я превежда, после пропусне един и после пак по същата схема. От всички присъдени от съда суми, които тя би трябвало да ми изплати до този момент, а това са разноските ми по делото, издръжката със задна дата за една година, както и всички пропуснати от нея месечни издръжки от влизането на решението в сила – та сумата е някъде около 2000 лв. и се увеличава…
Въпроса ми е – какво мога да направя да получа дължимото ми, така както е присъдено от съда. Какво мога да направя и когато тя, майката на детето ми, пропуска умишлено през 2-3 месеца по една месечна издръжка?

Стана доста дълго и затова благодаря на всички, които са стигнали дотук! :)
Надявам се, че ще се намерят хора, които да ме посъветват какви стъпки трябва да предприема. Предполагам, че нормалния съвет би бил да си наема адвокат, което в най-краен случай ще направя ако това е единствения начин, но хвърлих доста средства за делото през 2017 г. и нямам никакви, ама никакви излишни! Гледам си сам детето, а и майката не помага особено, както сте разбрали от написаното по-горе…
Лек ден на всички!
drago252
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Май 2019, 17:15

Re: Съжалявам, но пак ще е за издръжката въпроса... :)

Мнениеот propensity » 14 Май 2019, 18:49

Каква точно ви е целта? Да си вземете парите за издръжка или да я 'накажете'?

Ако няма средства, безработна е, и изпитва затруднения, то е ясно,че няма от къде да дойдат сумите. В този смисъл се смилете над майката, все пак е майка на вашето дете, то не би искало майка му да страда.

В случай, че допускате, че тя има средства, но се укрива, укрива и активите си от ЧСИ/ДСИ - то следващата ви стъпка е да подадете жалба в прокуратурата с правно основание чл. 183, ал. 1 от НК. Неплащането на издръжка е престъпление! В жалбата ви в свободен текст трябва да прекрепите копия от влязлото в сила решение на съда за издръжката, както и доказателства от ЧСИ/ДСИ, че сте предприели изпълнителни действия.

Тъй като законът и практиката поощрява родителите с деца, то ако тя изплати нужните суми - няма да бъде наказвана от съда.

При лошо стечение на обстоятелствата, ще бъде осъдена на затвор, но ако е с чисто съдебно минало - ще се размине с пробация на онсование чл.66 от НК.

Ако този фарс продължава, обаче, и подадете втора жалба в прокуратурата за същия проблем - вероятността да 'лежи' със срок до 2г нараства. Пробация и публично порицание са опции на съда.

Моят личен съвет е да внимавате за действията ви с/у майката и как това би повлияло на сина ви. Може всякаква да е, но тя му е майка, единствена.

Успех.
propensity
Потребител
 
Мнения: 131
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00

Re: Съжалявам, но пак ще е за издръжката въпроса... :)

Мнениеот boxko » 15 Май 2019, 10:16

Моят съвет е да се сдобиете с удостоверение от ДСИ, че длъжникът няма доходи и не притежава имущество и да се обърнете към съответната община, която ще плаща издръжка в минимален размер, а после ще си ги търси от майката на детето.
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Съжалявам, но пак ще е за издръжката въпроса... :)

Мнениеот drago252 » 15 Май 2019, 10:56

propensity написа:Каква точно ви е целта? Да си вземете парите за издръжка или да я 'накажете'?

Ако няма средства, безработна е, и изпитва затруднения, то е ясно,че няма от къде да дойдат сумите. В този смисъл се смилете над майката, все пак е майка на вашето дете, то не би искало майка му да страда.

Не става въпрос за "наказване". Просто е - синът ми вече е на 9 години и с всеки изминал ден разходите по него стават все по-големи и по-големи... Досега съм се справял сам. И занапред мога, но не там е въпроса. Ако аз мога да си гледам сам детето добре, с минимална помощ от нейна страна ще мога да го гледам още по-добре.
Колкото до това дали тя изпитва затруднения с парите - аз лично мисля, че след като един човек има пари всеки ден да има поне по една кутия цигари в джоба си, както и всекидневно да се напива... явно този човек няма проблеми с парите :)

Единственото, което искам на този етап е да си получа парите присъдени ми от съда - сумите, които съм изхарчил по адвокати и съдебни разноски, издръжката за една година назад и всички пропуснати от нея месечни вноски до момента. При условие, че така наречената "майка" на сина ми от почти 8 години не е направила НИЩО, повтарям НИЩО за това дете, не мисля, че искам много от нея...
drago252
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Май 2019, 17:15

Re: Съжалявам, но пак ще е за издръжката въпроса... :)

Мнениеот drago252 » 15 Май 2019, 11:02

boxko написа:Моят съвет е да се сдобиете с удостоверение от ДСИ, че длъжникът няма доходи и не притежава имущество и да се обърнете към съответната община, която ще плаща издръжка в минимален размер, а после ще си ги търси от майката на детето.

Проблема е, че тя не е като съвсем да не превежда никаква издръжка. Както писах по-горе - превежда 2-3 или 4 месеца подред после пропуска 1 и после 1-2 месеца превежда, после пропуска 1... и така...
Отделно, че според съдебното решение тя ми дължи грубо още около 2000 лв., които държа да си ги взема, тъй като аз тези пари така и така съм изхарчил по делото.
drago252
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Май 2019, 17:15

Re: Съжалявам, но пак ще е за издръжката въпроса... :)

Мнениеот propensity » 15 Май 2019, 17:39

drago252 написа:Колкото до това дали тя изпитва затруднения с парите - аз лично мисля, че след като един човек има пари всеки ден да има поне по една кутия цигари в джоба си, както и всекидневно да се напива... явно този човек няма проблеми с парите :)


След като имате съмнения, че укрива средства/активи, то ясно ви бе разяснено какви опции стоят пред вас.

Колегата boxko същото е направил допълнение по въпроса.
propensity
Потребител
 
Мнения: 131
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00

Re: Съжалявам, но пак ще е за издръжката въпроса... :)

Мнениеот drago252 » 16 Май 2019, 16:49

propensity написа:След като имате съмнения, че укрива средства/активи, то ясно ви бе разяснено какви опции стоят пред вас.
Колегата boxko същото е направил допълнение по въпроса.


Благодаря! Ще пусна жалбата и после ще пиша как са се развили нещата, за да може и на други в моето положение да им е по-лесно.
drago252
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Май 2019, 17:15


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron